Se strânge lațul: Nicușor Dan anunță audit la achizițiile imobiliare făcute de Firea. „Acolo a fost cea mai mare sursă de corupție în Primărie”

4
4565
Gabriela Firea a răscumpărat Parcul Verdi cu 1.080 euro/metrul pătrat, apoi l-a concesionat imediat pe 25 de ani, la preț de nimic, unor "băieți deștepți"

Gabriela Firea are toate motivele să se agite pe Facebook și la Antena 3: Nicușor Dan a comandat un audit independent care să verifice legalitatea autorizațiilor emise în mandatul fostului primar pentru construirea ansamblurilor rezidențiale din București, dar și achizițiile imobiliare făcute de Primărie. Multe dintre aceste afaceri sunt celebre și controversate, locuitorii din zonele respective observând cu ochiul liber că s-au încălcat nu doar prevederile legale, dar și toate normele de bun-simț și estetice.

Nicușor Dan, care a activat mulți ani ca activist pe zona de urbanism, opunându-se adesea în instanță unor abuzuri ale administrației, este cel mai în temă despre ce s-a petrecut. El a explicat sec demersul: “Acolo a fost sursa cea mai mare de corupție”.

Vor fi luate la mână și actele privind cumpărarea unor locuințe și a unor terenuri de către administrația Firea. “Perla coroanei“ pentru fosta știristă a lui Dan Voiculescu, ajunsă acum prim vicepreședinte PSD și senator, este Parcul Verdi, cumpărat de la niște „băieți deștepți“ la o sumă exorbitantă, mult supraevaluată.

Parcul Verdi: costa 25 de milioane de euro, dar Firea a plătit 50 din banii bucureștenilor. Unde s-a dus diferența

Așa cum a promis în campanie, Nicușor Dan nu lasă lucrurile așa: „Am alocat bani pentru realizarea unui audit independent. A început verificarea legalității autorizațiilor și a PUZ-urilor emise. Urmează o verificare a achizițiilor imobiliare ale administrației precedente pentru că, în opinia mea, acolo a fost sursa cea mai mare de corupție. Vorbim de Parcul Verdi, vorbim de locuințe pentru medici și de toate celelalte“.

„Dezvoltatorii imobiliari“, care au și stat în spatele Gabrielei Firea în campania electorală, au toate motivele să fie furioși. De la venirea lui Nicușor Dan, stilul din Primărie, la Direcția de Urbanism, s-a schimbat: „Lucrul pe care l-am făcut – și asta ne-a luat sute de ore de muncă – a fost să nu semnăm ca primarul, cum au semnat toți primarii sau ultimii primari dinaintea mea, ci să verificăm, cu echipa mea, toate autorizațiile care au venit. Și am găsit lucrări acolo și am trimis înapoi și am transmis că Primăria Capitalei își schimbă politica. În primul rând, respectă legea. În al doilea rând, respectă caracterul urbanistic al acestui oraș“.

Culmea e că, în campania electorală, strategia elaborată de Firea, stafful său și Antena 3 a fost de a-l acuza pe Nicușor Dan tocmai de interese oculte imobiliare!

Cea mai mediatizată tranzacție dintre cele păguboase pentru bugetul Bucureștiului dintre numeroasele astfel de afaceri făcute de Firea a fost achiziția Parcului Verdi pentru 50 de milioane de euro – sumă dublă față de prețul pieței.

La momentul respectiv, jurnaliștii de la Rise Project reușiseră să descâlcească firul intereselor care ducea – bineînțeles – tot la clanul Firea-Pandele: „Miza aranjamentului se ridică la 50 de milioane de euro, bani plătiți de Primăria Capitalei pentru 5,6 hectare. Pretextul este conservarea unui parc din nordul orașului. Suma însă este dublă față de prețul pieței, iar toată combinația imobiliară a fost pregătită minuțios pentru momentul exproprierii. Am analizat istoricul fiecărei tranzacții din acest caz și am descoperit o grupare organizată de profitori, formată din oamenii primarului Firea, o fostă iubită a lui Codrin Ștefănescu, mama fondatorului Cancan, fiica bulibașei din Târgoviște, un deputat, un șef de clan iranian, rechini imobiliari faimoși și o armată de interpuși. (…)“.

Interesant este că, după ce a dat 1.080 euro/metru pătrat ca să răscumpere Parcul Verdi, fosta primăriță a concesionat imediat mari părți din el, la prețuri simbolice și pe 25 de ani, unor „băieți deștepți”. Arhiva ALPAB care conținea detaliile contractului semnat de Firea a ars în 2020, spre sfârșitul mandatului PSD-istei în fruntea Bucureștiului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă un dosar pentru Dragnea! Vacanțe exotice în Qatar, Maldive, Bali și Caraibe, alături de concubina Irina, pe banii PSD – subvenție de la stat

Bilanț rușinos al Secției Speciale: 7 procurori au făcut doar 5 rechizitorii în 3 ani, dar au blocat 6.465 de dosare! „Moftul lui Dragnea” ne-a costat peste 4,5 milioane de euro și încurajarea corupției în justiție

* Senatorul Bodog (PSD), trimis în judecată de DNA. Ca ministru, a falsificat semnături pentru ca o consilieră a sa să ia leafă de la stat fără a trece pe la serviciu

* VIDEO. Fugarul Rizea: prietenele Dana Budeanu și Gabriela Firea „își împart același amant” / „Firea i-a finanțat lui Paul Hitter expoziții de pictură, din banii Primăriei”

VIDEO. Șoșoacă a mutat circul pe Transfăgărășan, la întâlnirea cu urșii. Nostalgică după Ceaușescu, i-a certat pe localnici că respectă legea: alungă animalele, în loc să le dea mâncare

* Clotilde: „Dacă e nevoie, îi mai bat o dată, cu toate partidele și televiziunile lor!”. Reacție după semnarea protocolului Ciolacu – Ponta – Voiculescu – Tăriceanu

* VIDEO. Șoferița „Băi, tâmpitule, eu nu sunt beată, sunt persoană publică!” se plânge că a văzut toată țara cât e de isterică

* Ion Iliescu la Agigea, la un an după „Măi, animalule!”: „Acum o să zici că te-a mușcat președintele de deget, nu?!”

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here