În paranoia lui războinică, dictatorul rus Vladimir Putin nu se limitează la „operațiunea militară specială” din Ucraina. Nu pare speriat nici de noul sprijin substanțial oferit de SUA regimului de la Kiev: 700 de tancuri și mii de sisteme de artilerie antiaeriană, menite să contracareze orice lovituri cu rachete trimise de „denazificatori”. Un document secret al Kremlinului prevede că fostul șef al KGB și-a trasat ca obiectiv controlul total al Belarusului până în anul 2030.
Țara condusă dictatorial de Aleksandr Lukașenko (68 de ani) va fi integrată într-un final în Federația Rusă cu tot ceea ce ține de legislație, trupe, limbă sau educație. Mai mult, Putin intenționează să ia decizii în numele Minsk-ului și în privința politicii externe.
Dezvăluirile au apărut pe portalul Dosie Center („Centrul de dosare”), fiind preluate de site-ul televiziunii Canal 24 din Kiev.
Documentul secret poartă denumirea „Obiectivele strategice ale Rusiei în direcția Belarusului”. Conform Dosie Center, această așa-zis „strategie pentru integrarea Belarusului în Rusia” a fost concepută încă din 2021 în cadrul Administrației Prezidențiale putiniste, în colaborare cu mai multe servicii speciale:
- Serviciul de Informații Străine (SZR);
- Serviciul Federal de Securitate (FSB);
- Departamentul de Informații din Ministerul Apărării Ruse (GRU);
- Statul Major General al Armatei Ruse.
Un plan criminal în 17 pagini
Planurile lui Putin legate de soarta Belarusului prevăd finalizarea următoarelor obiective până în 2030:
- adaptarea legislației belaruse la cea rusă;
- gestionarea politicii externe a Republicii Belarus în favoarea Rusiei;
- creșterea prezenței militare în apropiere de Belarus;
- implementarea regulii de utilizare a limbii ruse în Belarus ca fiind una superioară;
- distribuirea cetățeniei ruse pentru toată populația Belarusului.
Același model ar fi trebuit adoptat și în Ucraina, dar până acum a eșuat din toate punctele de vedere.
Documentul „Obiectivele strategice ale Rusiei în direcția Belarusului” are 17 pagini. Obiectivele sunt programate pe termen scurt (până în 2022), mediu (până în 2025) și lung (până în 2030).
Rușii urmau să limiteze deja influența forțelor „naționaliste” și „pro-vestice”, pentru a finaliza reforma constituțională a Belarusului în funcție de interesele lor, dar și pentru a consolida „sentimentul pro-rus în cadrul elitelor militaro-politice și în rândul populației”.
Ziaristii.com vă prezintă alte dezvăluiri ale postului de televiziune Canal 24 din Kiev, așa cum au apărut ele pe portalul Dosie Center.
„Administrația Prezidențială va asigura controlul asupra spațiului informațional din Belarus prin creșterea numărului de mass-media rusești”
Presă intoxicată. „Administrația prezidențială va asigura controlul asupra spațiului informațional din Belarus până în 2030. În special, prin creșterea numărului de mass-media rusești din Belarus și a influenței informaționale rusești în rândul populației belaruse.”
Propagandă prin cultură și știință. „Până în 2030, Rusia se pregătește să deschidă în Belarus punctele de predare a statului unificat rus, noi centre de cultură și știință în Moghilev, Grodno și Vitebsk. Probabil și Agenția Federală pentru Commonwealth, care-i acoperă adesea pe ofițerii de informații rusești și pe agenții de influență.”
Miliția protectoare. „Rusia este conștientă de faptul că Belarusul încearcă să oprească aceste procese. O parte din acestea pot fi văzute în public, cum ar fi întârzierea procesului de integrare politică. Dar Rusia își continuă presiunea. Aleksandr Lukașenko a decis să creeze «Miliția populară» în Belarus. El spune că este «necesară» pentru protecție. Ar trebui să fie formată din 100.000 – 150.000 de oameni.”
Disperarea lui Lukașenko. „Am spus de mai multe ori: fiecare om (și nu numai un om) ar trebui să poată gestiona, cel puțin, arme. Cel puțin pentru a -ți proteja familia, casa, colțul autohton al pământului și, dacă este necesar, o țară fără de care nu va fi niciun colț, nici acasă, nimic altceva, nimic, dacă este necesar.”
Daca Lukasenka a inceput organizarea unei viitoare rezistente la o posibila ocupatie rusa inseamna ca recentele propuneri de modificare a prevederilor legale privind extinderea pedepsei cu moartea pentru crime de tradare de tara comise de indivizi din administratie sau armata trebuie circumscrisa acesluiasi efort a dictatorului-colhoznic de a isi apara regimul de Rusia putinista in primul rand. Doar in administratie si armata bielorusa se afla in primul rand agentii FSB si GRU, nu ai NATO. Pe canalul 1420 a lui Daniil Orain a fost difuzat zilele trecute un interview in Minsk cu intrebarea legata de atitudinea bielorusilor fata de razboiul din Ucraina si posibilitatea ca Bielorusia sa se alature din nou lui Putin intr-o noua actiune de agresiune.
Majoritatea absoluta resping posibilitatea interventiei si au exprimat solidaritatea cu ucrainenii. Vicleanul Lukasenka stie lucrul acesta si probabil ca incearca deja sa opereze o reorientare a tarii.