Enver Țkitișvili, director general la Azovstal (combintul lui Rinat Ahmetov), dezvăluie informații importante despre buncărele combinatului metalurgic din Mariupol. Sunt în număr de 36 de adăposturi anti-bombă, dintre care 5 rezistă cu brio unui atac nuclear. Ele au fost concepute în perioada comunistă. Mai precis, în anul 1977. Atunci, sovieticii au reparat și reconstruit toate încăperile.
Enver Țkintișvili (60 de ani), care conduce combinatul din 2011, mai spune într-un interviu acordat BBC Ucraina că oamenii său au început să se pregătească pentru războiul cu Rusia după ce dictatorul Vladimir Putin a anexat ilegal Crimeea în 2014. Tot la acea vreme, Mariupolul a intrat sub focul artileriei grele a Kremlinului.
Și încă o dezvăluire incredibilă: rușii au instalat sistemele de filtrare pentru civili ucraineni pentru a-i captura pe cei care lucrează în combinatul Azovstal. „Cine a spus că lucrează la combinatul Azovstal, a fost imediat trimis în altă cameră. Vin doi ofițeri de la FSB în uniformă rusească, așa am înțeles, desfășoară planul combinatului și apoi întreabă: «Arată unde a fost asta». «Iată, aici am lucrat». «Spune cum ați ajuns acolo»”.
„În toți acești ani, noi ne-am antrenat în fiecare zi în legătură cu modalitatea în care oamenii vor coborî în acele adăposturi anti-bombă”
- „Din 2014, când Mariupolul a căzut sub primele bombardamente ale artileriei grele și a avut de suferit în mod special în raionul estic, am început să ne punem problema ce vom face dacă situația va escalada mai departe în oraș.”
- „Am început să restabilim adăposturile anti-bombe care au rămas de pe vremea Uniunii Sovietice. Am aflat că au fost în număr de 36 în întreg combinatul și că ar fi putut găzdui 12.006 oameni.”
- „Atunci ne-am gândit. În combinat lucrau 10.847 de persoane. Puteam chema oamenii din oraș care ar fi venit și și-ar fi salvat viețile. Am deschis arhivele. Am văzut că în 1977 au fost reparate și reconstruite adăposturile anti-bombă.”
- „Au fost 5 adăposturi anti-bombă foarte puternice, care asigurau spraviețuirea la acea vreme, în conformitate cu normele arhitecturale ale legii sovietice, în urma ordinului unei lovituri nucleare directe. Ele puteau rezista și salva oamenii.”
- „Am început atunci să desfășurăm antrenamente. N-o să vă vină să credeți, dar noi, în toți acești ani, în fiecare zi, ne-am antrenat în legătură cu modalitatea în care oamenii vor coborî în acele adăposturi anti-bombă, cum vor ieși de-acolo și cine va merge acolo.”
„Sunt tuneluri prin care putem trece dintr-o parte a uzinei în cealaltă, dar pentru asta nu suntem nevoiți să ne ridicăm la suprafață”
- „Am înțeles că escaladarea conflictului va fi posibilă, dar nu ne-am fi închipuit că va fi un asemenea genocid, mai rău ca fascismul. Nu credeam că uzina va fi bombardată pe cale aeriană.”
- „Am pregătit tunelurile subterane. Ele se află la o adâncime de minim 8 metri. Aceste tuneluri nu sunt adăposturi anti-bombă, dar adâncimea lor permite oamenilor să-și salveze viețile. Ne-am gândit să aducem acolo provizii suficiente de apă, de produse alimentare.”
- „Din punct de vedere geografic, Azovstal este înconjurat de apă din trei părți. Dintr-o parte este încojurat de un râu, iar din celelalte două – de mare. Asta îl face să fie un punct foarte fortificat, tehnica să nu poată fi manevrată la fel ca pe pământ.”
- „Sunt tuneluri prin care putem trece dintr-o parte a uzinei în cealaltă, dar pentru asta nu suntem nevoiți să ne ridicăm la suprafață. Putem merge prin subteran. Despre acest lucru au știut angajații combinatului.”
- „Se înțelege de ce rușii au făcut un sistem de filtrare. Cine a spus că lucrează la combinatul Azovstal, a fost imediat trimis în altă cameră. Vin doi ofițeri de la FSB în uniformă rusească, așa am înțeles, își desfășoară planul combinatului și apoi întreabă: «Arată unde a fost asta». «Iată aici am lucrat». «Spune cum ați ajuns acolo».”
„Cei din FSB au vrut să înțeleagă cum oamenii se ascund în acele tuneluri și unde se află apa, proviziile, mâncarea”
- „Ei vor să afle căile de comunicație prin care acționează cei din batalionul Azov. Nu oricine poate intra acolo. Când am făcut inspecția combinatului, alături de mine au fost trei persoane și obligatoriu maistrul principal, pentru că acolo se află cabina de producție de 10.000 de volți. Este interzis unui singur om să meargă acolo.”
- „Cei din FSB au vrut să înțeleagă cum oamenii se ascund în acele tuneluri și unde se află apa, proviziile, mâncarea. Sunt încă foarte multe persoane în acele adăposturi anti-bombă din combinat. Vreo 350 de civili și 30-40 de copii.”
- „Va fi foarte greu pentru militarii batalionului Azov să iasă pe cont propriu din acea zonă. Dar pot să reziste încă. Văzând ce spirit puternic de luptă au acești eroi, cred că vor rezista acolo până la ultimul. Au o forță morală impresionantă. Asemenea oameni nu pot fi distruși.”
- „Ei vor apăra Mariupolul până la ultimul militar. Vom veni la Mariupol. Mariupolul va fi al Ucrainei. Îi vom trece pe toți cei care rezistă acolo eroic pe soclurile de marmură ale combinatului, fiindcă ne-au salvat.”
- „Nu sunt un militar, dar îmi place istoria. Când armata roșie a ieșit din oraș, a predat Mariupolul într-o singură zi. Lupătătorii din Azov, fără întăriri, fără tehnică de luptă, rezistă acolo de 67 de zile. Un asemenea eroism n-a fost nici la Stalingrad în plină blocadă. Este un caz unic în istorie.”