SuperGest! Din respect pentru Andrei Pleșu și echipa sa, Fundația SuperBet a făcut 500 de abonamente la „Dilema Veche”

0
1594

Revista culturală „Dilema Veche” primește sprijin pentru a-și continua apariția atât în formă tipărită, cât și online. Fundația SuperBet, finanțată de compania omonimă de pariuri sportive, a plătit 500 de abonamente până la sfârșitul anului. „Prețuim ideile valoroase”, punctează fundația chiar pe prima pagină a revistei.

Am aflat din presă că cea mai importantă revistă culturală românească ar putea muri. Cultura menține sănătatea minții, la fel de necesară ca și cea a corpului. Așa cum am ajutat medicii și pacienții în ultimele trei luni, vrem acum să ajutăm și cultura”, spune Augusta Dragic, fondator și președinte al Fundației SuperBet.

„«Dilema Veche» a strâns în cele 843 de apariții săptămânale dilemele noastre, ale tuturor, în ultimele trei decenii. Este radiografie României, ceva ce nu putem lăsa să se piardă”, explică Augusta Dragic.

Prin Alexandra Dragicc, Fundația SuperBet spune că este posibil ca ajutorul să fie reînnoit pentru întregul an 2021, cu abonament pe 12 luni.

Luna trecută, Andrei Pleșu anunța închiderea revistei

În urmă cu o lună, când apariția revistei era suspendată din cauza carantinei, Andrei Pleșu vorbea de posibilitatea închiderii revistei. Pe 7 mai, filosoful publica un editorial cu titlul: „O dilemă mai puțin în presa noastră…”

„În contextul de acum, nu e cuviincios să ne plângem. Mor oameni, moare piața muncii, mor ramuri întregi ale vieții economice și financiare. Mor certitudini care păreau definitive, mor deprinderi private și comunitare «tradiționale», mor speranțe și instituții al căror temei părea de neuzurpat. Așa stând lucrurile, nu putem pretinde ca un săptămânal de cultură să supraviețuiască nestingherit. Da, «Dilema» (veche) se confruntă cu o iminentă dispariție. Condițiile de existență pe care ni le propune Holdingul Adevărul sunt, în fapt, un mod de a sugera retragerea…”, trăgea clopotele Andrei Pleșu.

Ulterior, Adevărul Holding – editorul revistei – a anunțat că „Dilema Veche” nu va închisă, găsind o formulă (fragilă) de a continua apariția ei. Sprijinul financiar venit acum, prin cele 500 de abonamente, este o gură de oxigen care elimină riscul ca publicația să sucombe până la sfârșitul anului 2020.

De la 1.000 la 1.500 de abonamente

„Dilema Veche”, revistă cu apariție săptămânală, vinde circa 4.000 de exemplare, din fiecare număr, prin rețeaua de difuzare a presei (chioșcuri, tarabe, mall-uri, hipermarket-uri, benzinării etc.).

La aceste cifre se adaugă în jur de 1.000 de exemplare care ajung la cititori prin abonament (atât arată ultimele date, cele pentru perioada octombrie – decembrie 2019, conform Paginademedia.ro).

Brusc, numărul de abonamente crește cu 50%, de la 1.000 la 1.500. Cele 500 suplimentare au fost contractate, de la începutul lunii iunie până la sfârșitul anului, de Fundația SuperBet, care este finanțată de compania de pariuri sportive cu același nume.

Începând din această săptămână, pe prima pagină din „Dilema Veche”, în colțul din dreapta sus, este tipărit un „timbru” cu mesajul: „Prețuim ideile valoroase – Fundația Superbet”.

Grupul SuperBet nu se află la prima implicare în mass-media. El finanțează apariția unei reviste economice de excelentă calitate, „New Money”, care apare o dată la două săptămâni.

Cel puțin 12.000 de euro în 7 luni

Datele financiare ale susținerii financiare a revistei de către Fundațis SuperBet sunt confidențiale. Se poate face, totuși, o estimare pornind de la costul oficial al abonamentelor la „Dilema Veche”.

Prețul de tarabă al revistei „Dilema Veche” este de 7 lei. Un abonament pe 6 luni costă 98 de lei (cu discount de 37%), ceea face ca pe 7 luni să se ridice la 115 lei.

Un calcul simplu spune că, pentru cele 500 de abonamente, Fundațis SuperBet plătește până la sfârșitul anului cel puțin 57.500 de lei (circa 12.000 de euro).

Abonamentele vor fi distribuite, probabil, angajaților și partenerilor grupului SuperBet, interesați de o publicistică de calitate.

A donat un milion de lei spitalelor anti-covid

Fundația SuperBet este finanțată de compania de pariuri sportive SuperBet, deținută, printre alții, de Sacha Dragic (soțul Augustei Dragic) și de fondul de investiții Blackstone.

Fundația a făcut donații în valoare de un milion de lei în timpul pandemiei de coronavirus, către spitale din București și din alte orașe ale țării.

Sacha Dragic este acționarul principal al grupului SuperBet, cu operațiuni în mai multe țări și cu o cifră de afaceri de 250 de milioane de euro în 2012.

Ca investitor, Dragic operează prin două vehicule:

  • fondul de private equity Mozaik Investments (alături de Roland Haas și Vlad Bușilă), prin care cei trei au achiziționat anul trecut 35% din lanțul de cafenele „5 to Go”;
  • fondul cu capital de risc DMoonshots, care finanțează start-up-uri și unde este partener cu Ștefan Dragic (fiul) și Branka Paicu. În portofoliul DMoonshot se află investiția de jumătate de milion de euro în Medicai, o platformă care permite colaborarea multidisciplinară între medici şi pacienţi.

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here