Criza teribilă de infanteriști cu care se confruntă Rusia pe frontul din Ucraina a dus la integrarea totală a mercenarilor din grupul Wagner în trupele regulate ale armatei naționale, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie în buletinul zilnic de știri despre situația operațională. Regimul de la Moscova abandonează astfel ultimele aparențe pe care încerca să le păstreze că n-ar avea legătură cu armata privată a lui Putin.
Mercenarilor Wagner li s-au încredințat sectoare întregi de front din estul Ucrainei, dezvăluie britanicii. Armata rusă nu mai are, pur și simplu, efective pentru a acoperi toate zonele. În urmă cu doar o zi, o parlamentară americană a dezvăluit pentru CNN detalii dintr-o ședință clasificată cu reprezentanți ai administrației Biden care au spus că, până acum, Rusia a pierdut 75.000 de militari, morți și răniți, în războiul din Ucraina. Pierderile reprezintă 50% din totalul forțelor aruncate în luptă pe 24 februarie. Criza de infanteriști este dramatică.
Potrivit bloggerului pro-Kremlin Igor Girkin – agent FSB (KGB) care a condus milițiile separatiste din Donbass în 2014 –, lipsa trupelor de infanterie a dus la incapacitatea Rusiei de a mai specula ocazii favorabile ivite în ultima vreme prin bombardarea pozițiilor ucrainene cu artileria.
Grupul privat Wagner, înființat în 2015, n-a fost niciodată recunoscut de autoritățile de la Kremlin. Această armată de mercenari nu există, din punctul de vedere al statului rus. Unul dintre luptătorii Wagner a relatat, în memoriile sale, că el și camarazii săi erau duși în Siria și Ucraina fără niciun document doveditor, care să le ateste prezența. Erau echipați cu armament destul de vechi și colaborau cu armata regulată, dar nu li se recunoștea niciun merit pentru că ei, practic, nu existau din punct de vedere oficial. După ce cucereau câte un obiectiv, erau dați la o parte și în fața presei apăreau soldații sirieni sau cei din armata rusă regulată (oficială).
Legea din Rusia interzice, în continuare, existența unor unități militare private.
Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că acum, dată fiind situația disperată, Moscova a renunțat la această mascaradă, integrându-i pe luptătorii Wagner în rândurile propriilor sale unități.
Mercenarii sunt în general bine pregătiți, dar acționează după propriile reguli și nu au prea multă considerație față de componenții armatei regulate și ofițerii de acolo. În plus, grupul Wagner n-are nici pe departe forța numerică necesară pentru a influența soarta războiului. Agenția turcă Anadolu scria în martie că se pregătea transferarea a 1.300 de mercenari Wagner din Siria în Ucraina. Între timp, mulți dintre aceștia au căzut deja în luptă.
Comunicatul britanic: „Wagner a primit, probabil, responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei frontului. Ministerul rus al Apărării are un deficit major de infanterie de luptă”
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 29 July 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/CD3LU2jI92
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/NMjaQWZiQU
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) July 29, 2022
„Din martie, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group operează în estul Ucrainei în coordonare cu armata rusă. Wagner a primit probabil responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei frontului, într-un mod similar cu unitățile normale ale armatei.
Aceasta este o schimbare semnificativă față de angajarea anterioară a grupului începând cu 2015, când, de obicei, acesta a întreprins misiuni distincte de activitatea militară rusă obișnuită evidentă și la scară largă.
Acest nou nivel de integrare subminează și mai mult politica de lungă durată a autorităților ruse de negare a legăturilor dintre PMC și statul rus.
Rolul lui Wagner s-a schimbat probabil pentru că Ministerul rus al Apărării are un deficit major de infanterie de luptă, însă este foarte puțin probabil ca forțele Wagner să fie suficiente pentru a face o diferență semnificativă în traiectoria războiului.“