sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNewsDiabetul, risc major pentru cei care se infectează cu Covid-19. Aproape o...

Diabetul, risc major pentru cei care se infectează cu Covid-19. Aproape o treime dintre românii decedați din cauza virusului aveau și diabet. În țară sunt două milioane de diabetici

-

O analiză realizată de Forumul Român de Diabet, preluată de buletin.de, a ajuns la concluzia că această boală reprezintă un factor de risc major pentru cei care se infectează cu coronavirus. 30% dintre cei aproape 1.700 de români care au decedat până acum din cauza Covid-19 sufereau și de diabet.

Privită superficial de cei care se știu sănătoși, de către tineri și, de multe ori, de presă, problema “comorbidităților” este mult mai complexă decât pare la prima vedere.

1,9 milioane de români suferă de diabet, peste 6 milioane prezintă risc de diabet

Foarte mulți se liniștesc la gândul că pericolul nu-i pândește pe ei și că sunt predispuși să moară, la infecția cu Covid, cei care erau deja grav bolnavi. Alimentată puternic și de conspiraționiști, expresia cinică “mor ăia care oricum mureau, că aveau deja afecțiuni grave” încă mai este foarte răspândită. În comunicatele oficiale, autoritățile greșesc continuând să folosească termeni medicali impersonali, precum “toți cei decedați sufereau de comorbidități”, alimentând astfel teoria “mureau oricum”.

În realitate, în infectarea cu coronavirus comorbidități sunt nu doar bolile foarte grave, ci și afecțiuni cât se poate de comune și de răspândite: hipertensiunea, diabetul, bolile provocate de fumat.

- Advertisement -

În România, conform Forumului Român de Diabet, unul din zece locuitori suferă deja de diabet. Asta înseamnă peste 1,9 milioane de oameni la o populație oficială ușor peste 19 milioane. Extrem de grav este că unul din trei români (peste 6 milioane!) se află la risc de diabet (prediabet) din cauza alimentației și a altor factori care pot genera boala.

Ce înseamnă comorbiditate în Covid-19: diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, afecțiuni foarte răspândite la populația în vârstă din România

Toți avem bunici, mătuși, unchi sau chiar rude mai tinere care suferă de diabet. Ei intră, așadar, într-o categorie cu risc major în cazul infecției cu coronavirus. După cum se poate vedea, pericolul nu e deloc impersonal și nici abstract. Chiar cei tineri și sănătoși își pot infecta părinții, bunicii sau alte persoane dragi, mai în vârstă, care poate suferă de diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, punându-le viața în mare pericol.

Doctorul Carmina Georgescu a publicat încă de la începutul lunii martie, pe site-ul medical raportuldegarda.ro, un articol în care arăta că boala provoacă leziuni cardiace unuia din cinci pacienți.

- Advertisement -

Conform studiilor citate de medicul Carmina Georgescu, „în cazul infecției cu noul coronavirus, indivizii cu comorbidități precum boala cardiovasculară sau diabet au risc mai mare de a avea un prognostic sever. Experții recomandă pacienților diabetici, celor cu boli cardiovasculare sau alte afecțiuni cronice să ia măsuri de prevenție și să evite contactul cu riscul”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

A murit criminalul în serie care i-a dat foc fetei de 17 ani! S-a spânzurat cu tricoul în pușcărie, a decedat la spital

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -