Dezastru pentru turismul din Crimeea. Patronii își vând hotelurile. O noapte de cazare la Yalta costă doar 39 de lei, iar cel mai scump meniu la restaurant – 22 de lei, dar degeaba!

1
12804

În Crimeea anexată de invadatorii ruși în 2014 se profilează un dezastru absolut și pentru acest sezon estival. Plajele sunt aproape pustii în toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre, deși prețurile la cazare și masă sunt extrem mici. Turiștii nu se prea înghesuie în peninsulă, temându-se să nu fie bombardați de armata ucraineană. Disperați, mulți afaceriști locali și-au scos hotelurile la vânzare.

Într-un reportaj realizat de site-ul Obozrevatel.com se arată că unitățile hoteliere au fost ocupate doar în proporție de 30-40%. „Aproape nimeni nu mai merge în Crimeea: plajele sunt goale, iar proprietarii hotelurilor și-au scos la vânzare proprietățile. Rușii nu se duc în peninsulă de teama ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, din cauza exploziei de la uzina chimică Titan Crimeea, pe care rușii au reușit s-o mineze, și a lipsei apei, ca urmare a exploziei de la centrala hidroelectrică Kahovka, de pe Nipru. Hotelurile sunt ocupate doar în proporție de 30-40%”.

De exemplu, o noapte de cazare într-o cameră de hotel din celebra stațiune Yalta (locul conferinței din 1945, în care Stalin, Churchill și Roosevelt și-au împărțit zonele de influență din Europa) costă 600 de ruble (circa 39 de lei!). Mai scumpă, dar nu excesiv, este închirierea unui apartament într-un complex rezidențial nou de lux, foarte aproape de mare: între 4.000 și 5.000 de ruble (circa 260 – 320 de lei). Acesta este de altfel și cel mai mare tarif din zonă.

În privința mâncării, cel mai ieftin mic dejun (terci cu lapte) costă 50 de ruble (undeva la 3,5 lei porția de 300 de grame), în vreme ce specialitatea bucătarului – 120 de grame de somon gătit la abur, cu cartofi piure – face 340 de ruble (aproximativ 22 de lei, cel mai scump meniu). La restaurante există în meniu și „cotlet à la Kiev” la numai 10 lei porția de 150 de grame, dar nici măcar o specialitate culinară cu denumirea unui oraș rusesc!

Nici măcar prețurile foarte mici nu mai atrag turiștii în Crimeea ocupată de ruși

„Avioanele nu zboară până la noi acum, dar oamenii tot nu vin. În iunie nu am avut nici măcar un singur turist!”

Sosit în vacanță în Crimeea, un locuitor din Voronej dezvăluie: „Mă consider norocos anul acesta. Nu am văzut niciodată Crimeea atât de goală. În trecut, la această oră, în Alușta, unde îmi place să merg, locurile pe plajă trebuiau luate dis-de-dimineață. Prețurile la locuințe sunt scăzute, pentru că nu există oameni care să vrea să se relaxeze aici. De exemplu, am închiriat o cameră în Alușta cu facilități private, aer condiționat și un cuptor cu microunde pentru 800 de ruble (50 de lei – n. red.) pe zi. Este foarte ieftin”.

O patroană de pensiune din Yalta, Svetlana Mihailovna, se plânge că, în iunie, n-a avut până acum niciun turist: „Avioanele nu zboară până la noi acum, dar există un pod și o cale ferată. Dar oamenii tot nu vin. În iunie nu am avut nici măcar un singur turist! Iar pentru iulie, practic, nu există rezervări. Toată lumea se teme. Înțeleg oamenii, ei vor să se odihnească în pace și să nu tresară de la cel mai mic zgomot sau fum. De ce a fost necesar să mineze această fabrică chimică la începutul sezonului de vacanță?!”

În multe situații, așa-zișii turiști de pe litoralul din Crimeea sunt de fapt băștinași veniți din zonele de stepă, dar și refugiați din Donbass, Herson sau Zaporojie.

Obozrevatel.com: „Printre cei care fac plajă se numără și mulți crimeeni, care au venit din partea de stepă a peninsulei, unde există pericolul unui dezastru chimic. De asemenea, sunt destui refugiați din Lugansk și Donețk, din regiunile Herson și Zaporojie. Este o situație foarte tristă cu hotelurile, mai ales cu cele mici și mijlocii. Multe dintre ele nu s-au deschis încă, pentru că nu au nicio rezervare”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.