Dezastru ecologic în Siberia. Putin declară starea de urgență

0
1544

Dezastru de proporții în Siberia: 20.000 de tone de combustibil și lubrifianți au ajuns în fluviul Ambarnaya, care alimentează cu apă potabilă orașul Norilsk. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decretat starea de urgență. 

Combustibilul a ajuns în apă după ce o cisternă-depozit, aparținând colosului metalifer Norilsk Nickel, s-a prăbușit. Incidentul a avut loc în data de 29 mai, la o centrală electrică din apropierea orașului Norilsk, aflat dincolo de Cercul polar arctic.

Conform cotidianului italian La Repubblica, este al doilea cel mai grav accident de mediu din istoria Rusiei moderne, după volumul de substanțe toxice pierdute în natură. Pe primul loc se situează scurgerea de petrol care a durat mai multe luni în anul 1994, în regiunea Komi.

Într-o teleconferință, Putin l-a certat pe directorul companiei Norilsk Nickel – care controlează centrala Ntek, unde a avut loc accidentul – pentru că nu au anunțat imediat despre cele întâmplate. „Trebuie să aud despre asta de pe rețelele sociale?”, s-a înfuriat liderul de la Kremlin.

Răspunzând apelului lansat de ministrul care se ocupă cu situațiile de urgență, Evgheni Zinicev, în timpul unei întâlniri dedicate eliminării substanțelor revărsate în fluviu în regiunea siberiană Krasnoiarsk, Putin a anunțat: „Accept propunerea dumneavoastră de decretare a stării de urgență la nivel federal”.

Pozând în salvator al națiunii, „părinte grijuliu al poporului rus”, liderul de la Kremlin a cerut „să se ia imediat inițiative pentru recuperarea substanțelor petrolifere care poluează mediul înconjurător”.

Ministrul Zinicev a anunțat că se va deschide o anchetă pentru a descoperi cauzele producerii accidentului și a promis că vinovații vor plăti pentru acest dezastru ecologic de proporții. Un angajat al centralei electrice din Siberia a fost deja arestat, iar cercetările continuă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce a trecut România peste epidemie mai bine decât state mai dezvoltate? Medicul Virgil Musta: “Am limitat impactul datorită măsurilor corecte, deși dure, luate la timp”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here