joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaDelir bolnav al Moscovei: Tratatul Ribbentrop-Molotov a fost firesc, Occidentul l-a împins...

Delir bolnav al Moscovei: Tratatul Ribbentrop-Molotov a fost firesc, Occidentul l-a împins pe Hitler să atace URSS așa cum împinge acum Ucraina să atace Rusia!

-

Rusia a dat pe 24 august, la o zi după comemorarea în Europa a 84 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop – Molotov, un comunicat în care se afirmă că respectivul tratat a fost unul cât se poate de normal și obișnuit, iar statele occidentale sunt vinovate de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial pentru că l-ar fi împins pe Hitler să atace Uniunea Sovietică. Afirmațiile Moscovei, transmis printr-un „comentariu” al Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, fac parte din efortul mai amplu al regimului Putin de a rescrie trecutul în cheie propagandistică – lucru remarcat și semnalat de istorici de mai mulți ani încoace.

Pactul Ribbentrop – Molotov, semnat la 23 august 1939, a reprezentat de fapt o alianță între Hitler și Stalin. Cei doi stabileau bazele unei cooperări economice și politice împotriva Occidentului, iar într-o anexă secretă își împărteau efectiv Europa Centrală și de Est. Stalin încercase același lucru până la începutul lui august 1939 cu englezii și francezii, dar aceștia refuzaseră să facă așa ceva, astfel încât delegația anglo-franceză a fost trimisă acasă, dictatorul sovietic încheind acordul cu Hitler. Conform anexei secrete, jumătate din Polonia, Letonia, Estonia, părți din Finlanda și România reveneau Uniunii Sovietice. Lituania și jumătate din Polonia reveneau Germaniei. La 8 zile după semnarea acestui tratat începea Al Doilea Război Mondial. Hitler, eliberat de frica unei intrări a Rusiei sovietice în luptă de partea Aliaților, a atacat Polonia la 1 septembrie 1939. Două săptămâni mai târziu, polonezii erau atacați și dinspre est de ruși.

Despre acordul secret germano-sovietic s-a aflat prima oară în 1946, la Procesul de la Nurnberg. Deși apăruseră documente și mărturii incontestabile, rușii au negat vehement acest lucru până în 1989, când Moscova a recunoscut oficial pactul Ribbentrop – Molotov și și-a cerut scuze.

Lucrurile au început să se schimbe din nou la câțiva ani după înscăunarea lui Putin ca președinte al Rusiei, în 2000. Kremlinul a revenit treptat la propaganda din perioada sovietică, fiind dezgropate toate temele și sloganurile din intervalul 1918-1985.

- Advertisement -

Rusia pretinde acum că înțelegeri similare cu Pactul Ribbentrop – Molotov ar fi fost semnate înainte de 23 august 1939 de Franța, Letonia, Lituania și Polonia. Așadar, acordul ruso-german de împărțire a Europei era absolut normal. Se mai invocă și arbitrajul de la Munchen, din 1938, când Franța și Marea Britanie au insistat pentru cedarea zonei sudete de către Cehoslovacia către Germania, acest act fiind echivalat acum de ruși cu Pactul Ribbentrop – Molotov.

Este vorba însă de un fals grosolan. Franța și Marea Britanie au făcut o mare eroare politică și strategică la Munchen, dar scopul lor nu era de a împărți o țară cu Germania ori de a porni un război, ci tocmai de a împiedica izbucnirea războiului. Iar teritoriile anexate de Germania de la Cehoslovacia erau locuite în majoritate de germani.

O altă minciună grosolană spusă de Rusia în comunicat este cea conform căreia marile puteri ar fi urmărit în 1938-1939 să direcționeze Germania lui Hitler către o invazie împotriva Uniunii Sovietice. Faptele arată contrariul: Germania nu putea ajunge la URSS cât timp exista Polonia. Anglo-francezii au acordat garanții teritoriale Poloniei și au intrat în război alături de aceasta, așadar au sprijinit menținerea acestui stat-tampon între Germania și Rusia sovietică. Tocmai Pactul Ribbentrop – Molotov și atacul conjucat ruso-german a făcut posibilă lichidarea obstacolului polonez și a adus Rusia și Germania în situația de a avea granițe comune.

- Advertisement -

Sfidând orice contact cu realitatea, regimul Putin afirmă acum că Rusia „a depus eforturi până la capăt pentru a forma un sistem de securitate colectivă în care niciun stat sau organizație nu-și poate spori securitatea în detrimentul securității altora” – Pactul Ribbentrop – Molotov exact asta făcea, la fel cum acum Rusia a invadat Georgia și Ucraina pentru a-și extinde spațiul de securitate pe seama unor vecini.

Mai jos, comunicatul în care Rusia lui Putin încearcă să rescrie istoria și împrejurările izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Comentariul Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă UE cu privire la declarația UE din 22 august 2023 cu ocazia așa-numitei Zile europene de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Reprezentanții Colegiului Comisarilor Comisiei Europene au făcut încă o încercare de a denatura cauzele izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru se face cu scopul evident de a face Uniunea Sovietică și, indirect, Rusia, la fel de responsabile ca și Germania nazistă pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Dacă este să vorbim despre cele mai întunecate capitole din istoria europeană, așa cum este ea înțeleasă de UE, merită să ne amintim că documente similare cu Pactul de neagresiune sovieto-german au fost semnate înainte de 23 august 1939 de o serie de state membre actuale ale UE, inclusiv Franța, Letonia, Lituania și Polonia. Este clar că Bruxelles-ul preferă să păstreze tăcerea asupra acestor fapte istorice, inclusiv asupra Acordului de la München din 1938. Într-adevăr, este un adevăr neplăcut despre adevăratele motive de politică externă ale puterilor europene din acea perioadă: să direcționeze mașina de război nazistă împotriva URSS, pentru a șterge țara noastră de pe fața pământului. Se pare că astăzi o logică similară poate fi urmărită în acțiunile Uniunii Europene care vizează să provoace o înfrângere strategică a Rusiei, de preferință cu mâinile altora, inclusiv prin pomparea militară necontrolată a Kievului. 

Țara noastră, ca și în anii 1930, a depus eforturi până la capăt pentru a forma un sistem de securitate colectivă în care niciun stat sau organizație nu-și poate spori securitatea în detrimentul securității altora. Ca și atunci, propunerile rusești au fost pur și simplu ignorate. 

Istoria s-a repetat în mai multe feluri: declarațiile recente ale fostului cancelar german Angela Merkel și ale fostului președinte francez François Hollande, care au participat la elaborarea acordurilor de la Minsk, arată de fapt că pachetul de măsuri a fost văzut de liderii europeni nu ca un mijloc de soluționare a conflictului din Ucraina, ci ca o oportunitate de a da Kievului timp pentru a-și retehnologiza armata. În 1938, Londra și Parisul au dat o pauză naziștilor pentru a-și îndrepta aspirațiile spre Est. 

Așadar, dacă se va discuta problema responsabilității pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, autorii declarației UE menționate mai sus ar trebui să se uite mai întâi la propria lor istorie din prima jumătate a secolului trecut. Cu excepția cazului în care, bineînțeles, contextul politic actual împiedică acest lucru, ceea ce, personal, ne îndoim foarte mult.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Al doilea „Colectiv” în guvernările Iohannis-PSD: doi morți și 56 de răniți în iadul de la Crevedia. Afacerea criminală a primarului PSD din Caracal

* Accident grav: fostul ministru Ilan Laufer a intrat cu mașina într-un copac. Atât el, cât și soția sa și copiii lor sunt răniți

Sindicatul Europol acuză: pentru a-i proteja pe șmecherii veniți la mare, șefii IPJ Constanța le-au interzis polițiștilor să facă testări pentru alcool și droguri!

PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

Putin, deasupra cadavrului lui Prigojin: „O persoană cu o soartă complicată, care a făcut greșeli grave în viață”. Totuși, „un om de afaceri talentat”

Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -