sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăMainHrebenciuc - 3 ani de închisoare, Pinalti - 4 ani și 6...

Hrebenciuc – 3 ani de închisoare, Pinalti – 4 ani și 6 luni, Laura Georgescu – 4 ani și 4 luni, Narcisa Iorga – 3 ani cu suspendare

-

Trei condamnări la închisoare cu executare în dosarul Giga TV (televiziunea înființată de Gheorghe Ștefan – „Pinalti”, fost primar al orașului Piatra Neamț). Sentința pronunțată de Curtea de Apel București e definitivă, așa că ajung după gratii trei personaje cunoscute, dintre care două recidiviste:

  • Viorel Hrebenciuc (ex-PSD, 68 de ani) – 3 ani

  • Gheorghe Ștefan (ex-PDL, 68 de ani) – 4 ani și 6 luni

  • Laura Georgescu (ex-CNA, 55 de ani) – 4 ani și 4 luni.

A scăpat de încarcerare Narcisa Iorga (51 de ani), fostă membră a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), care a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Așadar, în afara celor doi politicieni (Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan), au fost condamnați și doi reprezentanți ai CNA: Laura Georgescu, fostă președintă a instituției audiovizuale, și Narcisa Iorga, fostă membră a CNA.

Acuzațiile

Curtea de Apel a menținut majoritatea sentințelor date în primă instanță de Tribunalul București și a majorat sentința pentru Gheorghe Ștefan – Pinalti.

- Advertisement -

În dosarul licenței Giga TV, Laura Georgescu a fost acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale).

Gheorghe Ştefan, care controla Giga TV la data faptelor, a fost acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc a fost acuzat că s-ar fi implicat în determinarea unor funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.

- Advertisement -

Narcisa Iorga a fost cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.

Minuta de ședință

Decizia penală nr.943/A din 14.09.2021 – În baza art. 421 pct. 1 lit. b C. proc. pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Hrebenciuc Viorel, Ştefan Gheorghe şi de apelantele părţi civile SC Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii SA, SC Etno Folclor Media SRL, SC Real Top Media TV SRL împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*.

În baza art. 421 pct. 2 lit. a C. proc. pen. admite apelurile declarate de apelanţii Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpata Iorga Narcisa Clementina şi partea responsabilă civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond:

Majorează cuantumul pedepsei rezultante aplicate inculpatului Ştefan Gheorghe de la 3 ani şi 9 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art. 861 C.pen. (1968) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatei Iorga Narcisa Clementina pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit în condiţiile art. 862 C. pen. (1968).

În baza art. 863 alin. (1) C. pen. (1968), pe durata termenului de încercare, inculpata trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune Bucureşti;

b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

În baza art. 863 alin. (3) lit. a) C. pen. (1968), impune inculpatei să desfăşoare o activitate neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 120 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 sau Administraţiei Domeniului Public Sector 6. Datele prevăzute art. 863 alin. (1) lit. b), c) şi d) C. pen. (1968) se comunică Serviciul de probaţiune Bucureşti.

În baza art. 71 alin. (5) C. pen. (1968), pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Respinge acţiunile civile exercitate de părţile civile SC ANTENA 3 SA şi SC Nașul, Prieteni de Pretutindeni și Asociatii SA împotriva părţii responsabile civilmente Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Înlătură obligarea în solidar, în baza art. 1357 C. civ. și art. 1373 C. civ., a părţii responsabile civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului cu inculpata Georgescu Laura-Corina la plata către partea civila SC ANTENA 3 SA a sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri civile, şi la plata către partea civila SC Nașul, Prieteni de Pretutindeni și Asociații SA a sumei de 10.000 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Înlătură obligarea în solidar, în baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen., a părţii responsabile civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului cu inculpata Georgescu Laura-Corina la plata sumei de 25.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 275 alin. 2, 4 C. proc. pen., obligă pe apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Viorel Hrebenciuc, Ştefan Gheorghe, pe apelantele părţi civile SC Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii SA, SC Etno Folclor Media SRL, SC Real Top Media TV SRL la plata sumei de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de apelantul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de apelanta inculpată Iorga Narcisa Clementina şi de apelanta parte responsabilă civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului rămân în sarcina statului.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14.09.2021.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Din „lotul Giga TV”, cea mai multă pușcărie va face Laura Georgescu, prima șefă a CNA condamnată la închisoare. Hrebenciuc și Pinalti vor ieși mai repede

* „Rușine, Cîțu!” Tatăl unei victime de la Colectiv îl critică dur pe premier pentru asocierea cu Piedone la deschiderea anului școlar

* Rareș Bogdan e darnic: USR-PLUS va rămâne fără Transporturi și Fondurile Europene, dar va primi Cultura! „Nevoia de a citi e imensă, iar ei au susținere importantă din zona culturală”

* VIDEO. Orban, dezlănțuit la Focșani: „Asta nu e «echipă câştigătoare»! Asta seamănă cu o juntă, cu o armată de ocupaţie!”

* VIDEO. Mircea Hava dezvăluie cum ar fi încercat să-l cumpere Florin Cîțu: „Cât vrei s-o închidem acum?”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Scos de alegători din Parlament, Victor Ponta își dă salariu 5.000 de euro pe lună de la partidul său, unde s-a angajat consilier juridic, pe bani publici

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Mesaj straniu în echipa sovietică a „revoluției televizate”. Mircea Dinescu: „Odă lui Iliescu la moartea lui Caramitru”

* „Perla lui Hagi”, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 la fotbal: 15 ani și 6 luni. Născut în Canada, pregătit un an la Barcelona

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -