miercuri, mai 22, 2024
AcasăMainDin "lotul Giga TV", cea mai multă pușcărie va face Laura Georgescu,...

Din „lotul Giga TV”, cea mai multă pușcărie va face Laura Georgescu, prima șefă a CNA condamnată la închisoare. Hrebenciuc și Pinalti vor ieși mai repede

-

Condamnările în dosarul Giga TV au lovit în plin doi foști politicieni (Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan – Pinalti) și doi foști membri ai CNA (Laura Georgescu și Narcisa Iorga). Primii trei au fost condamnați la închisoare cu executare, doar Narcisa Iorga la închisoare cu suspendare, dar și ea cu o perioadă de încercare de 5 ani.

Condamnările din dosarul Giga TV (televiziunea înființată de Gheorghe Ștefan – „Pinalti”, fost primar al orașului Piatra Neamț), pronunțate de Curtea de Apel București, sentință definitivă:

  • Viorel Hrebenciuc (ex-PSD, 68 de ani) – 3 ani de închisoare cu executare
  • Gheorghe Ștefan (ex-PDL, 68 de ani) – 4 ani și 6 luni cu executare
  • Laura Georgescu (ex-CNA, 55 de ani) – 4 ani și 4 luni cu executare
  • Narcisa Iorga (ex-CNA, 51 de ani) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

Două treimi pentru Laura Georgescu, o treime pentru Hrebenciuc și Pinalti

Dintre cei trei condamnați la închisoare cu executare, cel mai mult va sta după gratii fosta șefă a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu. Având 55 de ani și 6 luni, așadar sub 60 de ani, aceasta nu poate solicita eliberarea condiționată înainte de executarea a două treimi din pedeapsă, adică 2 ani, 10 luni și 20 de zile.

În schimb, Gheorghe Ștefan și Viorel Hrebenciuc, trecuți de 60 de ani, vor putea solicita eliberarea condiționată după executarea unei treimi din pedepsele lor.

- Advertisement -

Astfel, Gheorghe Ștefan ar putea ieși din pușcărie după un an și 6 luni, iar Viorel Hrebenciuc după doar un an.

Aceștia vor părăsi arestul, probabil, chiar mai devreme, pentru că li se va mai scădea și perioada de arest preventiv, și zilele obținute grație recursului compensatoriu (pe „legile lui Dragnea”, rămase neschimbate până în prezent).

Laura Georgescu a fost numită în CNA de Guvernul Ponta, prin voturile parlamentarilor PSD. Și tot PSD, prin controlul deținut în acea perioadă în CNA, i-a asigurat alegerea ca președinte al instituției de reglementare audiovizuală.

- Advertisement -

Narcisa Iorga a fost numită în CNA de fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Combinația Pinalti – Hrebenciuc – Laura Georgescu, cu „sfaturi” de la Narcisa Iorga

DNA a început în 2014 urmărirea penală în dosarul  privind reacordarea de către CNA a licenței de emisie pentru Giga TV, postul de televiziune înființat și patronat de Gheorghe Ștefan. Un an mai târziu, dosarul a fost trimis în judecată, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Şefa CNA a ajuns în atenţia publicului, în iulie 2014, după ce Realitatea TV a publicat mai multe înregistrări în care aceasta folosea un limbaj neadecvat pentru funcţia pe care o deţine: obscen, șantajist, amenințător.

Procurorii au precizat că, după ce a primit indicaţii de la Narcisa Iorga, „Gheorghe Ştefan i-ar fi solicitat sprijinul deputatului Viorel Hrebenciuc, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei CNA, Laura Georgescu, astfel încât s-o determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa”.

„În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, Viorel Hrebenciuc s-a implicat direct în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului – Comitetului Executiv Naţional”, aratau anchetatorii.

La rândul său, Laura Georgescu a fost numită ca membru al CNA din postura de reprezentant propus de către Guvern, fiind aleasă cu voturile PSD, în a cărui structură de conducere se regăseşte parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a şi susţinut-o în vederea alegerii ca preşedintă a CNA.

Procurorii au acuzat că, prin acţiunea sa, Laura Georgescu „a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa”.

Laura Georgescu: „Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez”

Laura Georgescu a ajuns în atenţia opiniei publice la sfârşitul lunii iunie 2014, când Realitatea TV a făcut publice o serie de înregistrări, în care şefa CNA profera jigniri la adresa senatorului Georgică Severin (preşedintele Comisiei de Cultură din Camera superioară a Parlamentului) şi a deputatului Sebastian Ghiţă (patronul RTV), ambii de la PSD, ambii votanți ai Laurei Georgescu pentru ascensiunea spre CNA.

În plus, în acele înregistrări, șefa CNA recunoştea că favorizează anumite posture de televiziune.

„M-a forţat jigodia de Georgică Severin să le dau lor cuvântul. Eu înnebunesc că tu mă pui… pe boul de Ghiţă şi pe România TV să-i acopăr, şi tu nu profiţi de… aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez… Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: «Nu vă supăraţi, uitaţi, am şi eu o lege. Pot să – la umbra ei – să-mi fac treaba?». Nu. E, du-te dracu’ atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?”, afirma Laura Georgescu, conform înregistrării prezentate de Realitatea TV.

Într-o altă înregistrare, preşedinta CNA aducea în discuţie posibilele sponsorizări pentru instituţia pe care o conducea, sub forma unor laptopuri.

„Îmi vine să iau fierăstrăul să-ţi tai pe rând membre, bucăţi din corp care îţi atârnă. Calcă-i, măi, pe gât!”

„Laptopuri nu ne sponsorizaţi şi pe noi? Nu ne faceţi şi nouă o donaţie? 5 bucăţi! Ăla e un jaf, frate, să mor eu, e la preţ de piaţă! Nu ştiu, 1-7, 1.700, cât dracu e? Nu am înţeles. Lăsaţi, lăsaţi, făceţi-vă că ştiţi ce vreau! Te pup, pa, pa! Să dea nişte laptopuri. Nu, nu, nu ţi le mai… laptopuri, ascultă-mă puţin, că o rezolv altfel. O sun pe Gubernat, să văd. Că n-aş băga, frate, bani în laptopuri. Sunt tâmpită, mă, să iau laptopuri de bani pentru instituţie, mă, când putem să le luăm altfel, mă?! Am atâţia oameni care-mi sunt datori, nu pricepi ce-ţi explic? E păcat de Dumnezeu, mă! Nu suport să iau bani din instituţie să rezolv problemele. Mi se pare de un căcat. (Monica Gubernat, membră CNA cu susținerea PSD – n. red.) asta e prietenă cu unu’, înţelegi, şi m-a tot întrebat dacă vreau… Să nu iau 5 laptopuri pe moca? Dă-i dracului, ce-o să spună? C-am primit şpagă, dă-i în….”, afirmă Laura Georgescu în cea de-a doua înregistrare.

În alte înregistrări, şefa CNA îşi ameninţa interlocutorul cu moartea.

„Eu îţi aduc UPC, Dolce, RCS-RDS, cei mai buni specialişti, pune-te de acord cu ei, să vedem ce facem. Eu vreau să ne dea servere, să văd tot ce ne dau ei şi pe urmă încep şi scriu de altele. Ideea e – hai să vrei să comunici cu ei, hai să facem o lucrare. Mă deranjează că UPC, care, în sfârşit, m-a solicitat să ne întâlnim şi cu Romtelecom, Dolce, să ne dea, măi, servere, să începem să lucrăm. Îmi vine să iau fierăstrăul să-ţi tai pe rând membre, bucăţi din corp care îţi atârnă. Calcă-i, măi, pe gât şi zi-le: «Du-te dracu’, când fac achiziţie la tine, mai îmi faci tu mie contestaţie?»”.

„Calcă-i, în puii mei, pe gât, că nu suntem datori nimănui în viaţă! Înţelege româneşte şi du-te ca în brânză în ei! Dă-i dracu’! Pe foamea asta? Fraţilor, eu nu vă înţeleg, ce aveţi”, mai spune şefa CNA în înregistrare.

Cine este Laura Georgescu

Şefa CNA s-a născut pe 19 martie 1966. În anul 1990 a absolvit Facultatea de Matematică, la Universitatea Bucureşti, iar între anii 1986-1995 a fost profesor de matematică.

În 1994 îşi face debutul în televiziune, devenind redactor la TVR.

Între anii 1997-1999 este director executiv la Mihai Tatulici Production, care producea emisiuni pentru Pro TV.

Din 1999 şi până în iunie 2001 se ocupă de producţie TV, fiind producător executiv al celebrului show „Chestiunea Zilei”, realizat de Florin Călinescu la Pro TV.

Din anul 2003, intră în aparatul administrativ, fiind numită consilier al Corpului de Control al Guvernului, aflat în subordinea Cancelariei prim-ministrului Adrian Năstase.

Între 2005-2012, devine consilier relaţii mass-media la Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF).

Pe 28 decembrie 2012, în plină guvernare PSD (cu Victor Ponta prim-ministru), Laura Georgescu a devenit preşedinta CNA, într-o şedinţă în care voturile membrilor au fost secrete, fiind votată cu 8 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. A fost prima femeie aleasă în fruntea instituției.

A fost nevoită să plece din CNA în 2015, după trimiterea ei în judecată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dosarul Giga TV: Hrebenciuc – 3 ani de închisoare, Pinalti – 4 ani și 6 luni, Laura Georgescu – 4 ani și 4 luni, Narcisa Iorga – 3 ani cu suspendare

* „Rușine, Cîțu!” Tatăl unei victime de la Colectiv îl critică dur pe premier pentru asocierea cu Piedone la deschiderea anului școlar

* Rareș Bogdan e darnic: USR-PLUS va rămâne fără Transporturi și Fondurile Europene, dar va primi Cultura! „Nevoia de a citi e imensă, iar ei au susținere importantă din zona culturală”

* VIDEO. Orban, dezlănțuit la Focșani: „Asta nu e «echipă câştigătoare»! Asta seamănă cu o juntă, cu o armată de ocupaţie!”

* VIDEO. Mircea Hava dezvăluie cum ar fi încercat să-l cumpere Florin Cîțu: „Cât vrei s-o închidem acum?”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Scos de alegători din Parlament, Victor Ponta își dă salariu 5.000 de euro pe lună de la partidul său, unde s-a angajat consilier juridic, pe bani publici

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Mesaj straniu în echipa sovietică a „revoluției televizate”. Mircea Dinescu: „Odă lui Iliescu la moartea lui Caramitru”

* „Perla lui Hagi”, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 la fotbal: 15 ani și 6 luni. Născut în Canada, pregătit un an la Barcelona

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. „Păcat” (Sic!) deee… HREBENGIUC: P.S.D.-ista Anca Alexandrescu tooocmaaaaiiii… „arunca(-pe-piață)”, pe la „Realitatea TV”…, vestea că Hrebengiuc lucra-cu-spor pentruuu… înlocuirea PROSTOVANULUI (Marcel Ciolacu) cuuu… „PROSTĂNACU'”(lu’-Iliescu) Mircea Geaoană (pe care l-ar vrea a fi șeful „social-democraților” – Sic! – din România… democrații-americani, ajunși din nou la Casa Albă!)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -