Ce şanse are pactul USR-PLUS pentru alegeri anticipate

4
625

Liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au propus luni președintelui României și partidelor parlamentare din Opoziție un acord politic și parlamentar astfel încât să poată fi organizate alegeri anticipate odată cu alegerile locale, ]n iunie, anul viitor.

Iniţiativa este lăudabilă, ba chiar salutară, având în vedere criza în care se afundă România pe zi ce trece, cu o guvernare care nu ştie cum să se agaţe de putere pentru a nu pierde accesul la banul public, din care se hrănesc diverse caracatiţe baroniale de sorginte PSD-istă.

Dar în ciuda nevoii imense a societăţii de a curma actuala stare de fapt, din punct de vedere practic sunt şanse aproape nule ca în România să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. 

Ce spune, în esenţă, proiectul USR-PLUS

Dar mai întâi să vedem cum sună proiectul propus de USR-PLUS. Iată cele mai importante pasaje ale sale:

„Pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate

Noi, Președintele României, PNL, Alianța USR PLUS, ALDE, UDMR, Grupul minorităților naționale și Pro România ne angajăm, prin semnarea acestui Acord, să declanșăm alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, odată cu alegerile locale.

Semnăm și votăm moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern și demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constituția României:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit articolului 110 alineat (4): Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condițiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituția României care prevede:

(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.

Viitorul președinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate odată cu alegerile locale din 6 iunie, în temeiul articolului 63 alineat (2):

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.”

Cine garantează că vor pica Guvernul de două ori?

Şi acum să le luăm pe rând. Aşa cum reiese din alineatele subliniate mai sus cu roşu, inclusiv iniţiatorii pactului pentru alegeri anticipate admit că e nevoie ca un guvern propus de preşedinte să pice DE DOUĂ ORI în Parlamentul României:

„Președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură”.

Să spunem că Preşedintele României, indiferent cine va fi el, va face două propuneri de învestitură a unui nou guvern (presupunând că actualul guvern Dăncilă va fi picat până atunci la votul moţiunii de cenzură, ceea ce nici asta nu e aşa de sigur).

Cine garantează însă că parlamentarii partidelor semnatare ale acestui Pact pentru alegeri anticipate vor respinge cele două solicitări, astfel încât să fie îndeplinită condiţia necesară dizolvării Parlamentului de către Preşedinte?

Nu există majoritate anti-PSD în Parlamentul de azi!

Să presupunem că parlamentarii PNL, USR-PLUS, UDMR şi alte minorităţi (să fim serioşi, i-am văzut ce joc de alba-neagra fac când vine vorba să voteze căderea Guvernului!) chiar vor respinge de două ori propunerea de nou Guvern (de fapt, de prim-ministru, căci preşedintele asta face, desemnează un candidat la funcţia de prim-ministru, care e aprobat sau nu de votul Parlamentului).

Dar parlamentarii ALDE? Vor face la fel? Adică, vor fi ei de acord să-şi scurteze leafa cu o jumătate de an? Dar cei ai Pro România, care tocmai s-a combinat cu ALDE?

Evident că nu poţi conta pe o astfel de înţelegere, chiar dacă ar fi semnată de Călin Popescu Tăriceanu sau Victor Ponta. Pentru că, în acel moment, ei nici măcar nu-şi mai pot controla parlamentarii. Aceştia votează cu gândul la ei, nu la partid. De ce ar renunţa respectivii la salariul pe 6 luni, care mai contează şi la pensia specială? Că aşa le cer Tăriceanu sau Ponta? Să fim serioşi! Plus că votul e secret, deci nici măcar nu poţi verifica dacă au trădat cauza anticipatelor. Iar oamenii nici nu mai au garanţia că mai prind un nou mandat. Ca atare, 6 luni în plus de leafă grasă nu strică, nu? Aşa vor gândi aleşii.

Nu pleacă parlamentarii de bunăvoie cu 6 luni mai devreme

Nici cu ALDE şi Pro România nu e sigură o nouă majoritate în Parlament alături de PNL, USR-PLUS şi Minorităţi. Acesta este şi motivul pentru care actuala Opoziţie dă din colţ în colţ cu moţiunea de cenzură.

Toţi ştiu că e aproape imposibil să dai jos guvernul, chiar şi acum când Tăriceanu a trecut în opoziţie. Căci acelaşi Tăriceanu nu are niciun interes să pice Dăncilă. Dimpotrivă, are nevoie să rămână Dăncilă, ca de altfel şi Opoziţia reală, pentru ca să ai ţintă sigură de atac în campanie.

Esenţa e simplă: PNL, USR-PLUS şi Minorităţile (inclusiv UDMR) nu au majoritate, iar pe ALDE şi Pro România nu poţi conta, pentru că parlamentarii nu vor accepta să-şi piardă 6 luni de mandat.

Acesta este principalul motiv pentru care Pactul propus de USR-PLUS nu are pre amari şanse de reuşită. Altfel, jos pălăria pentru orice acţiune a Opoziţiei împotriva actualei guvernări! Care guvernare însă – asta nu trebuie uitat – este şi în interiorul opoziţie parlamentare actuale: ALDE şi Pro România nu sunt realmente partide DE opoziţie. Sunt doar DIN opoziţie. Şi-atunci, de ce să le consideri ca fiind onorabile într-o operaţiune de alegeri anticipate? Nu merită. Ele sunt „spionii” PSD-ismului în tabăra opoziţiei. Atât.

Însă iniţiativa USR-PLUS privind pactul pentru alegeri anticipate este exact ce trebuie să facă opoziţia din România, nu este nicidecum una condamnabilă. E valabil şi în cazul PNL şi PMP. Restul nu prea mai e opoziţie. Iar opoziţia reală asta trebuie să facă: să tragă din toate poziţiile în putere, chiar şi când muniţia (numărul de parlamentari) e puţină. NU peste multă vreme, chiar cu alegeri la termen şi nu anticipate, muniţia va fi din belşug. Şi va fi la putere, nu în opoziţie.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

* Pericol pe continent: poluare cu Plumb la vârful UE! Va accepta Europa un comisar european din clanul Dragnea?

* Chiar a furat Dan Barna voturile la şefia USR? Viaţa bate filmul: de la Nicuşor Dan la Cosette Chichirău

* Se clatină „ţarul”? Partidul lui Putin pierde teren la Moscova, pe fondul protestelor Opoziţiei

O paralelă dureroasă: Alexandra – Sorina. Poliția Română „și-a încheiat programul” pentru răpire+viol, Ambasada SUA și-a prelungit programul pentru o viză

Nu pe Sorina trebuia s-o salvați, „patrioților”, ci pe Alexandra!

Minciună oribilă a propagandei ruse din România: „Sorina a fost operată în America, tatăl vitreg i-a luat un rinichi”!

Au încercat să blocheze plecarea Sorinei la 5 dimineața, în aeroport! Soții Săcărin au fost hăituiți până la frontieră. Din cauza șicanelor, copila a pierdut primul avion din viața ei

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Beizadeaua ucigașă. Fiul celui instalat de Ponta și Dragnea la șefia LPF conducea beat, drogat, după o noapte de poker, un bolid de 300.000 de euro cu 240 km/oră. A intrat pe contrasens și a omorât un om

De ce l-au executat americanii pe Dragnea: au aflat că mafiotul a dat ordin din pușcărie să fie schimbat ministrul Justiției. În curând, corupții PSD vor trebui să lupte și cu „MCV-ul american”!

Cumpănașu a înhățat apartamentul de la RAAPS pe mână cu directorul corupt al lui Tăriceanu. Plus: și-a luat o halcă grasă din cele 17 contracte cu statul, însumând peste 30 de milioane de euro!

 

 

 

4 COMENTARII

  1. Astea-s jocuri de imagine pentru USR-Plus. Trebuie facut ceva acum, concret astfel incat guvernul actual sa plece. Fiecare zi cu guvernul asta la putere inseamna adancirea gropii in care se scufunda Romania din 2014 incoace. Am vazut ce pozitie are USR-ul fata de o eventuale rasturnare de guvern acuma: refuzul de a guverna ca sa continue sa pozeze in fecioare neprihanite. Nu mia cred nimic din ce face si spune Barna & Co. Sunt tot mai confuz in privinta acestei formatiuni: nu stiu ce intentii au, ce vor sa faca in realitate, nu stiu ce program au pentru o eventuala guvernare. Stiu doar ca se lauda ca sunt grozavi, ca sunt altceva decat ce-am avzut oana acuma in politica romaneasca, desi practica in plan practic, nu vad nimic decat vorbe goale si actiuni similar cu ale celorlalti asa-zisi politicieni cu state vechi!

  2. Este un proiect! Chiar daca sansele de a se realiza sunt mici din cauza conditiilor vitrege, este coerent, gandit, pare singura solutie de a scapa ceva mai repede de aceasta majoritate nociva din parlament.
    Nu are mari sanse, egoismul, interesul parlamentarilor de a avea un mandat intreg este mai puternica chiar decat dorinta PSD de a ramane la putere. Totusi, daca presedintele joaca inteligent, a doua propunere ar fi un premier forte, pregatit sa faca fatza in conditiile unui parlament ostil. Daca il resping – alegeri anticipate. Daca parlamentarii il accepta, vom avea un guvern bun.
    Importanta este si abordarea. E o noutate ca niste politicieni au facut un proiect cap-coada si l-au propus celorlalti.
    ASA TREBUIE SA SE LUCREZE, nu la intamplare, nu prin combinatii si incropeli. Prin faulyari intelegeri pe sub masa, prin heirupistm sau prim indolenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here