sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăNewsDe ce a ales Lockheed Martin să repare elicopterele Black Hawk cu...

De ce a ales Lockheed Martin să repare elicopterele Black Hawk cu „privații” de la Aerostar Bacău și nu cu bugetarii de la Romaero, pentru care insista Guvernul. Explicațiile lui Năsui

-

Celebra companie americană Lockheed Martin a încheiat un contract cu firma românească Aerostar Bacău, unde se vor repara și întreține cunoscutele elicoptere de atac Black Hawk, anunță fostul ministru al Economiei, deputatul Claudiu Năsui, de la USR. Acesta spune că politicienii români au insistat îndelung pe lângă americani ca aceștia să semneze contractul cu firma de stat Romaero, dar până la urmă Lockheed Martin a optat pentru „privații” de la Aerostar Bacău tocmai pentru că e o mare diferență între felul în care a evoluat această companie și cele rămase sub control politic.

Cazul, spune Claudiu Năsui, ar putea privit ca un exemplu a ce se poate face și în România, dacă se duce la bun sfârșit măcar acum revoluția din 1989 și se abandonează socialismul și economia de stat către care trag politicienii.

Aerostar Bacău, companie privată care are contracte cu numeroase țări de pe mai multe continente și o cotație la bursă de peste 1,2 miliarde lei, asigură mentenanța și pentru avioanele F-16 achiționate de România din Norvegia, iar până la scoaterea lor din funcțiune s-a ocupat și de avioanele MiG-21.

Claudiu Năsui: „Ca orice companie de stat, Romaero n-a avut o conducere interesată să-i meargă bine companiei. A fost doar un program de locuri de muncă la stat și o sursă de sifonare de bani pentru partide. De aceea Lockheed Martin, producătorul elicopterului Black Hawk, a ales Aerostar”

- Advertisement -

„Un centru de mentenanță pentru elicoptere Black Hawk va fi deschis la Bacău în parteneriat cu Aerostar. Felicitări industriei de apărare privată din România. Singura parte a industriei de apărare care chiar produce și se dezvoltă.

Aerostar este o companie privată și una dintre cele mai dezvoltate companii de apărare din România. A fost privatizată cu succes în anii `90. Iată ce diferență mare între ea și restul companiilor de armament care au rămas de stat.

Clasa politică, care a insistat multă vreme pe „Nu ne vindem țara”, voia și ca parteneriatul să fie făcut cu Romaero, o companie de stat. Problema e că, precum orice companie de stat, Romaero nu a avut o conducere care să aibă interes să-i meargă bine companiei. A fost doar un program de locuri de muncă la stat și o sursă de sifonare de bani pentru partide. De aceea Lockheed Martin, producătorul elicopterului Black Hawk, nu i-a ales ca partener.

- Advertisement -

România ar fi mult mai puternică dacă ar termina ce a început în decembrie 1989, și anume renunțarea la socialism și la economia de stat.

Românii sunt capabili de lucruri extraordinare. Putem face excelență în armament în România, așa cum putem să continuăm cu companii de stat moarte, în care politicienii se tot complac în a pompa (pardon „investi”) banii noștri. Alegerea este a noastră, schimbarea este posibilă, trebuie doar să o vrem.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Eliminarea pensiilor speciale, pasată de PSD-PNL generației viitoare! Coaliția a votat o lege prin care reforma e amânată 5 ani și se va termina peste 20!

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Adevăratul motiv pentru care se preferă lucrul cu companii private in detrimentul celor d stat, este acela că firmele de stat nu pot sa de-a șpagă, pe când cele private… după cum am văzut în cazul fregatelor pe care le-am cumpărat de la britanici, pot sa dea sume generoase. Atât d generoase, că nici agenților fiscali nu le-a venit să creadă. Cat despre managementul firmelor de stat, da, există o problemă la noi in România. In alte țări, se pare că merg bine. De exemplu Rolls Royce, OMV sau Moll. Deci, problemă nu este la faptul că firmele sunt de stat. Problemă este că statul român este vândut, prea vândut. Adică noi ne-am vândut de mult tara. Și am început cu politicienii care ne conduc. Din cauza asta, au mari probleme chiar și firmele private din Romania. Cum este Softronic care nu poate vinde nici la sfert de preț același lucru pe care Alstom îl vinde cu succes statului Român.

  2. De prin 2004 când am terminat cu armamentul rusesc întreprinderile de stat care lucrau pentru armata au devenit gauri negre la buget având la conducere cadrele militare trecute la pensie și reinvestite! Indivizi fara calificare aceștia au stat doar de furturi benefice lor și partidelor de la putere!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -