Dorin Marian e încolțit de DNA pentru că l-a ajutat pe Tăriceanu să ia șpagă 800.000 $, în dosarul licențelor Microsoft. În 2007, când a fost comisă fapta, Dorin Marian era șeful al Cancelariei prim-ministrului C. A. C. P. Tăriceanu.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță, într-un comunicat de presă, că Dorin Marian este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită în dosarul Microsoft.
Aceeași acuzație îl vizează și pe Petru Berteanu, la data faptei administrator al unor societăți comerciale.
În același dosar, C. A. C. P. Tăriceanu este acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari de la intermediarul afacerii Microsoft, Fujitsu Siemens Computers (firmă înregistrată în Austria), reprezentată de Claudiu Florică, pentru a încheia mai multe acte adiționale de prelungire a licențelor Microsoft pentru calculatoarele din instituții publice.
Inculparea lui Dorin Marian și a lui Petru Berteanu e un indiciu că dosarul va pleca în scurt timp la instanță, pentru a fi judecat. Beneficiarul șpăgii, Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu (pe scurt, C. A. C. P. Tăriceanu), nu poate fi anchetat întrucât majoritatea PSD-ALDE din Senat a refuzat să-i ridice imunitatea parlamentară.
În cazul lui Tăriceanu se va dispune, probabil, clasarea, întrucât există un obstacol (imunitatea) care împiedică urmărirea penală. Dar DNA va putea reveni cu o solicitare de ridicare a imunității atunci când structura Parlamentului se va schimba (probabil, după alegerile din decembrie 2020), iar noua majoritate nu va mai face scut în apărarea șpăgarului.
Lansat de Emil Constantinescu, îl consiliază spre dezastru pe Tăriceanu
Dorin Marian a fost consilier prezidențial al lui Emil Constantinescu, pentru apărare și siguranță națională (1996-2000). În anul 2000 a fost și șeful Administrației Prezidențiale.
Pe 30 noiembrie 2000, cu câteva zile înainte de a-și încheia mandatul de președinte, Emil Constantinescu l-a decorat pe Dorin Marian cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.
În 2001, Dorin Marian a trecut în echipa lui Dinu Patriciu, la Rompetrol. Tot consilier, dar „pentru dezvoltarea afacerilor”.
În februarie 2007 a fost numit consilier al prim-ministrului C. A. C. P. Tăriceanu (cu rang de secretar de stat), iar în iulie 2017 a preluat funcția de șef al Cancelariei aceluiași premier (cu rang de ministru).
Acum, Dorin Marian este principalul consilier politic al lui Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit surselor G4Media.ro, el a fost principalul promotor al poziționării anti-referendum a ALDE. Cu Dorin Marian strateg de campanie, ALDE a fost evacuat din Parlamentul European, obținând doar 4,2% din voturi.
Comunicatul DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
MARIAN MARIUS-DORIN, la data faptei șef al Cancelariei prim-ministrului, și BERTEANU PETRU, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpații Berteanu Petru și Marian Marius-Dorin au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiționale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licențe IT).
În baza acestei înțelegeri, reprezentanții companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Din foloasele respective, suma de 800.000 USD a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanță politică.
Inculpaților Marian Marius-Dorin și Berteanu Petru li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În ceea ce privește presupusul autor al infracțiunii, există un impediment legal cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale.
Cu privire la cei doi inculpați, facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”