Războiul informațional s-a amplificat foarte mult de la atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei, pe 24 februarie, iar campaniile de influență s-au multiplicat nu doar din direcția Kremlinului, ci și a altor state care încearcă să obțină avantaje prin schimbarea percepției publice, arată CNN citând firma americană de securitate cibernetică Mandiant. Rușii au lansat atât în Ucraina, cât și asupra Europei și a Statelor Unite o avalanșă de teorii conspiraționiste, teme false, dezinformări și subiecte colaterale menite să producă disensiuni, să scadă moralul publicului și să submineze Guvernul și armata Ucrainei.
Unul din cele mai elocvente exemple documentate de compania Mandiant este cel al știrii false lansate de operatori online ai Rusiei privind așa-zisa sinucidere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un buncăr. Povestea a fost vehiculată în luna martie, în primele săptămâni după declanșarea invaziei, fiind în mod evident copiată după sfârșitul lui Hitler în Al Doilea Război Mondial. Dictatorul nazist s-a sinucis în buncărul său din Berlin pe 30 aprilie 1945, când trupele sovietice ajunseseră la doar câteva zeci de metri de intrarea în adăpost.
Rețelele de socializare au eliminat un filmuleț trucat în care Zelenski părea că le cere soldaților ucraineni să se predea
Propagandiștii Kremlinului au ales acest scenariu atât pentru că toată lumea în fosta Uniune Sovietică știe despre finalul lui Hitler, cât și pentru că regimul Putin și-a justificat agresiunea prin faptul că Ucraina ar fi condusă de „naziști”.
O altă poveste, bine-cunoscută, a fost aceea a unui filmuleț trucat, în care Zelenski părea că le cere soldaților ucraineni să depună armele. Rețelele de socializare și YouTube au scos filmulețul care s-a dovedit rapid a fi un fals, însuși Zelenski apărând în scurt timp într-un mesaj video – de data asta real – de dezmințire.
Atacurile Rusiei se poartă pe Telegram, rețea folosită intens de ucraineni, dar și pe Twitter și Facebook, populare în Uniunea Europeană și SUA. Până acum, în ciuda eforturilor făcute, aceste demersuri ale mașinăriei de propagandă a Kremlinului par să fi avut un impact neglijabil.
Kremlinul, angajat total în războiul hibrid prin care încearcă să destructureze Occidentul
Mașinăria de război hibrid a Moscovei a încercat să lovească și în relațiile dintre ucraineni și restul aliaților care-i susțin. O poveste intens vehiculată a fost cea a unei așa-zise rețele de traficanți de organe polonezi, cu complicitatea autorităților, prin care s-ar preleva organe de la refugiați ucraineni. Această poveste, dar și altele au fost lansate din Belarus, ceea ce arată de ce parte se situează această țară în conflictul din Ucraina.
Aceste acțiuni au ca scop, arată CNN citând compania americană, să înșele publicul din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei – sau cel puțin să blureze adevărul despre războiul brutal lansat de Kremlin. Campaniile de influență, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este mai angajat ca niciodată în războiul informațional și eforturile de a modela percepțiile asupra conflictului, chiar dacă soldații săi suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.
În România, susținătorii teoriilor conspiraționiste din pandemie sunt acum trup și suflet alături de Moscova, preluând toate dezinformările propagandei rusești despre războiul din Ucraina
„Proliferarea operațiunilor de dezinformare, atât ca amploare, cât și ca ritm, sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional”, declară Alden Wahlstrom, analist senior la Mandiant, pentru CNN. „Am observat surse cunoscute care au folosit active și infrastructuri de campanie de lungă durată pentru a ținti Ucraina în timpul invaziei, folosind capacitățile în care au investit în dezvoltarea lor de-a lungul timpului.”
Compania Mandiant a evitat să indice direct Guvernul rus pentru falsa poveste de sinucidere a lui Zelenksi, dar a descris activitatea ca fiind o „suspectă campanie de influență rusă”. Dezinformarea și alte așa-numite „măsuri active” au fost o parte esențială a strategiei de politică externă a Rusiei, potrivit cercetătorilor, încă din perioada timpurie sovietică.
Dincolo de raportul companiei americane, în România se știe deja că postul de radio Gold FM, de exemplu, a fost în mod repetat amendat de CNA pentru dezinformări grosolane lansate de Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Peter Imre, Iosefina Pascal și alții. Un alt portal al dezinformărilor este blogul lui Ion Cristoiu. Deloc întâmplător, sursele care au susținut teorii ale conspirației în pandemie joacă acum de partea Rusiei, ale cărei narative sunt preluate integral.
[…] Rușii au lansat atât în Ucraina, cât și asupra Europei și a Statelor Unite, o avalanșă de teorii conspiraționiste, teme false, dezinformări și subiecte colaterale, menite să producă disensiuni, să scadă moralul publicului și să submineze guvernul și armata Ucrainei, conform Ziariştii. […]