Cum îi “arde” China pe plagiatori: nu mai pot lua împrumuturi bancare, nu mai sunt promovați la locul de muncă și nu mai au dreptul la transport public

0
493
Cultura plagiatului are rădăcini foarte adânci în China, spun cercetătorii. FOTO: Liang Luwen / China Daily

China ia măsuri foarte dure împotriva celor prinși că au plagiat. Cetățenii prinși că au trișat în cariera academică vor fi penalizați în sistemul de credite sociale pe care guvernul comunist l-a implementat pentru cei 1,4 miliarde de locuitori. Plagiatorii nu vor mai putea lua credite bancare cu ipotecă – asta însemnând că nu-și vor mai putea cumpăra bunuri cu care să gireze împrumurile (case, mașini, terenuri etc). De asemenea, cei prinși asupra faptului nu vor mai putea să fie avansați la locurile lor de muncă și chiar li se va interzice accesul în transportul public!

Măsura, care probabil că în România ar provoca un cataclism de proporții biblice, va fi aplicată în momentul în care guvernul chinez va include înșelăciunea academică în sistemul de credite sociale.

„Vom face ca orice acte frauduloase care implică lucrări de studii să fie incluse în creditul propriu pentru a fi introduse în platforma națională de schimb de informații”, au comunicat ministerul Educației, ministerul Finanțelor și Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă într-un document comun citat de The Times.

În China, ca și în România, flagelul plagiatului este foarte răspândit, iar cercetătorii fenomenului spun că e vorba despre o adevărată cultură cu rădăcini extrem de adânci.

Sistemul creditelor sociale, un experiment social la scară gigantică aplicat de China, este foarte controversat. Statul își urmărește cetățenii zi și noapte, 24 de ore din 24, și îi evaluează permanent în funcție de ceea ce fac.

Dacă ai ajutat o bătrână să treacă strada primești câteva puncte, dacă depășești pe linie continuă pierzi puncte și așa mai departe.

Dar, în același timp, cele mai drastice depunctări sunt legate de politică. Dacă ai dezvăluit acte de corupție ale regimului, dacă nu îți place comunismul sau faci remarci nepotrivite sau comiți orice fel de act de insubordonare față de sistemul dictatorial devii un paria. Pierzi locul de muncă, locuința, dreptul de a te urca în tren sau avion, iar absolut toată lumea te va evita, pentru că sistemul îi va depuncta drastic și pe cei care vor ține legătura cu tine.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here