Cum a dat lovitura regimul Iohannis-PSD pe cârca românilor: companiile de stat din energie au făcut profituri de miliarde, cu 200% mai mari față de anul trecut. Nota de plată o achităm la raft, în magazine

2
990
Doi incompetenți puși de președinte să facă praf economia României: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Marele câștigător al ruinării românilor din cauza exploziei prețurilor la energie este Guvernul. Companiile de stat din energie au înregistrat profituri colosale, care au crescut și cu 200% față de anul trecut, în condițiile în care unele dintre ele au livrat mai puțină electricitate! Guvernul PSD-PNL-UDMR a înregistrat venituri record nu doar din colectarea profitului înregistrat de companiile din energie, dar și din taxe, TVA și alte venituri indirecte, fiind marele beneficiar și profitor al inflației explozive pe care în special PSD-ul a încurajat-o prin măsuri concrete.

Compania Nuclearelectrica, deținută de stat și care se ocupă de centrala nucleară de la Cernavodă, a făcut în primele 9 luni ale anului 2022 un profit net de 1,94 miliarde lei, cu 202% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, notează Economedia.ro citând rezultatele publicate la Bursa de Valori București.

Ceea ce e cu adevărat excepțional e că în această perioadă Nuclearelectrica a scăzut producția de energie! Adică profiturile s-au dublat în timp ce cantitatea de electricitate livrată a scăzut!

Producție mai mică, profit de peste două ori mai mare. Prețul energiei electrice a fost triplu față de 2021. Profitul merge pe mâinile coaliției PSD-PNL

Cheia stă la preț. Nuclearelectrica a vândut anul acesta energia electrică la prețuri de 3 ori mai mari decât în 2021. Prețul mediu de vânzare în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 a fost de 625,9 lei/MWh. Anul trecut, în același interval măsurat, prețul mediu de vânzare a fost de 263,06 lei/MWh.

Problema nu stă neapărat la prețul cu care a vândut Nuclearelectrica (și care s-a aflat oricum sub prețul pieței, de 886,09 lei/MWh în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022), ci în comportamentul complet iresponsabil al Guvernului PSD-PNL-UDMR.
În special la insistențele PSD, Guvernul a luat numeroase măsuri care au distorsionat piața, producând efecte inflaționiste în lanț.

Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care au subvenționat prețul energiei pentru toată lumea, Guvernul PSD-PNL-UDMR a aplicat subvenția doar la consumatorii casnici, nu și sectorului de producție. Facturile pentru sectorul industrial au crescut și de 7 ori! Prin urmare, multe companii au dat faliment, altele și-au întrerupt activitatea pe termen nelimitat, iar altele n-au avut încotro și au mărit, pur și simplu, prețul.

Efecte nimicitoare. Facturile companiilor au crescut și de 7 ori. Unii au dat faliment, alții au mărit prețurile. Nota de plată au achitat-o românii la magazine, unde prețurile au explodat ca urmare a măsurilor pentru care a insistat în special PSD

Efectele au fost, pur și simplu, nimicitoare. Cazul combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș este elocvent. De acolo se aproviziona toată agricultura României. Combinatul n-a mai făcut față creșterii explozive a prețurilor și s-a închis. Prin urmare, toți fermierii au fost nevoiți să ia îngrășăminte din import, la prețuri cel puțin duble. În mod evident, această creștere se regăsește acum în prețul alimentelor.

Una peste alta, ca urmare a politicilor economice duse de Guvernul PSD-PNL-UDRM, inflația în sectorul industrial a fost, în 2022, de 70%, după cum dezvăluia fostul premier Florin Cîțu. Conform legilor universal valabile ale economiei, asta se traduce într-o inflație „la raft”, pentru românii care trebuie să-și procure alimente și servicii, de peste 30%. Ceea ce costa anul trecut 10 lei costă acum cel puțin 13. Florin Cîțu atrăgea atenția asupra minciunii cu care regimul Iohannis-PSD încearcă să-i prostească pe români, spunându-le că inflația e de numai 15%. Așa ceva este imposibil din punct de vedere economic și sfidează efectiv oamenii care văd cu ochii lor ce se întâmplă în magazine.

Aceste decizii criminale i-au avut ca promotori, în special, pe Marcel Ciolacu și ministrul de finanțe Adrian Câciu, un mason „inventat” ca „specialist” de propaganda lui Dan Voiculescu și băgat în post de șeful PSD. Tot PSD are de foarte mulți ani și controlul asupra ANRE, autoritatea care ar fi trebuit să se ocupe cu reglementarea pieței din energie.

Creșterea uriașă a veniturilor la buget s-a făcut cu prețul ruinării economiei și al sărăcirii populației. Și asta n-a fost suficient, Adrian Câciu a mai împrumutat de pe piața externă încă 30 de miliarde de euro – sumă-record, fără precedent în istoria statului român – la dobânzi astronomice, de departe cele mai mari din Uniunea Europeană (peste 9%).

În schimb, Marcel Ciolacu propune ca pensiile să se majoreze cu doar 10% (de 3 ori mai puțin decât inflația) și numai de la 1 ianuarie!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă, Severin, Prodanca și soția sputnikă a lui Gelu Voican Voiculescu au sărbătorit la Ambasada rusă, alături de obraznicul ambasador Kuzmin

* VIDEO. Putinism carpatin. Turcescu: „Să se termine cumva, chit că Ucraina va pierde niște teritorii! Dă-le naibii de teritorii! Asta-i viața”. Cristoiu: „Dă-o dracu’ de bucată de pământ, că oricum nu era a ucrainenilor, aia-i rusofonă!”

* Ucrainenii au eliberat orașele-cheie Snihurivka și Kiselivka – ultimul, aflat la 15 kilometri de Herson. Rușii se retrag peste tot

* VIDEO. Zelenski a anunțat oficial cele 5 condiții ale Ucrainei pentru pacea cu Rusia. Retragerea totală de pe teritoriul țării, despăgubiri de război și judecarea criminalilor – printre cerințe

* Generalul Ben Hodges: „Putin va pierde bătălia decisivă pentru Crimeea la vară. Iar până la sfârșitul lui 2023 va pierde bătălia internă pentru Kremlin”

* Trădătorul Stremousov, numărul 2 în administrația pro-rusă din Herson, a murit „într-un accident de mașină”! Colaboraționistul era vânat de partizanii ucraineni

* Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

* VIDEO. Preotul AUR-ist Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, a bătut o femeie. Pervers, acesta a lovit-o pe la spate, cu pumnul, trântind-o la pământ

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here