luni, martie 4, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUcrainenii au eliberat orașele-cheie Snihurivka și Kiselivka - ultimul, aflat la 15...

Ucrainenii au eliberat orașele-cheie Snihurivka și Kiselivka – ultimul, aflat la 15 kilometri de Herson. Rușii se retrag peste tot

-

Rezistența rusă din Herson pare să se prăbușească pretutindeni după momentul de ieri, când televiziunea Armatei a publicat un dialog în care generalul Surovikin cerea, iar ministrul Șoigu aproba retragerea pe malul estic al Niprului. În cursul zilei de joi, trupele ucrainene au eliberat două orașe-cheie din regiune: Snihurivka și Kiselivka. Ultimul se află la doar 15 kilometri de orașul-port Herson, despre care Zelenski spune că rușii l-au minat în totalitate.

Pentru localitatea Snihurivka, cheia de boltă a defensivei rusești în Herson, s-au dat inclusiv miercuri bătălii crunte. Rușii au desfășurat aici cele mai bune trupe pe care le aveau – unitățile de parașutiști. Miercuri seara, bloggerii militari pro-ruși informau că, în ciuda atacurilor, parașutiștii încă rezistă.

Joi însă, Ucraina a informat oficial că Snihurivka a fost eliberat. Totul se petrece pe fondul retragerii treptate și organizate a rușilor, în timp ce ucrainenii îi urmează prudenți, pentru a evita capcanele, încercând în același timp să exploateze rapid eventualele momente favorabile apărute.

- Advertisement -

Cea mai complicată operațiune rămâne, pentru ruși, evacuarea peste Nipru. Podurile nu mai pot fi folosite de vehiculele grele. Transferul de pe un mal pe altul se poate realiza cu bacul sau pe un pod improvizat, de pontoane. Dar ambele pot deveni rapid ținta loviturilor cu rachete ale ucrainenilor.

În zona ocupată continuă să acționeze echipe de partizani ucraineni care îi ucid pe rușii răzlețiți de unitățile lor și sunt în contact cu armata regulată, transmițând rapid informații de câte ori trupele rusești se concentrează în număr mai mare, expunându-se astfel atacurilor cu HIMARS.

Experții estimează că următoarele 36-72 de ore vor fi critice pentru deznodământul operațiunii de evacuare a rușilor. În acest interval se va lămuri dacă trupele rusești pot să evacueze și armamentul greu (sau măcar o parte din el) dincolo de Nipru și câți dintre militarii lui Putin vor scăpa.

- Advertisement -

Pe Telegram și Twitter au apărut înregistrări video cu trupele ucrainene care intră în alt oraș important, Kiselivka, aflat între Mikolaev și Herson. Kiselivka este situat la doar 15 kilometri de orașul-port, ceea ce arată că în unele locuri ucrainenii au avansat mai rapid decât era de așteptat. Într-una dintre filmări, un soldat ucrainean strigă: „Kiselivka e a noastră! Intrăm în oraș! Inamicul tocmai a fugit. Glorie Ucrainei!”. Trupele care au eliberat orașul sunt din Brigada 28 ucraineană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rușii se pregătesc să transforme Hersonul într-un oraș al morții. Aceștia ar fi dinamitat și minat absolut totul, lăsând în urmă bombe cu ceas pretutindeni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Putinism carpatin. Turcescu: „Să se termine cumva, chit că Ucraina va pierde niște teritorii! Dă-le naibii de teritorii! Asta-i viața”. Cristoiu: „Dă-o dracu’ de bucată de pământ, că oricum nu era a ucrainenilor, aia-i rusofonă!”

* Evenimente majore în Herson: armata rusă își abandonează pozițiile și se retrage precipitat în stânga Niprului!

* VIDEO. Zelenski a anunțat oficial cele 5 condiții ale Ucrainei pentru pacea cu Rusia. Retragerea totală de pe teritoriul țării, despăgubiri de război și judecarea criminalilor – printre cerințe

* Trădătorul Stremousov, numărul 2 în administrația pro-rusă din Herson, a murit „într-un accident de mașină”! Colaboraționistul era vânat de partizanii ucraineni

* Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

* Muzeografa care a trudit la doctoratul ministrului Tîlvăr: „Am muncit enorm. I-am făcut teza de la zero!”. DNA a clasat cazul după ce le-a dat acuzaților declarațiile femeii

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -