Drulă le-a desenat cruci de-a lungul DN2 comisarilor europeni, ca să-i convingă să finanțeze Autostrada Ploiești – Buzău – Pașcani prin PNRR

1
715
În tragedia de pe DN2 petrecută zilele trecute au murit 7 oameni. Șoseaua București - Buzău - Bacău e cunoscută ca un drum al morții în România

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a dezvăluit pe contul său de Facebook că a reușit să-i convingă pe oficialii Comisiei Europene să finanțeze Autostrada A7, Ploiești – Buzău – Pașcani, desenându-le cruci de-a lungul actualului DN 2. Relatarea vine după un weekend negru, în care pe șoselele României s-au numărat 24 de morți, dintre care 7 pe DN2.

Actualul ministru al Transporturilor a explicat că aceste tragedii nemaipomenite – România e pe primul loc în Europa la numărul de morți pe șosele – sunt posibile din cauza lipsei de viziune a politicienilor din ultimii 30 de ani. Drulă relatează că, acum 7-8 ani, când mergea ca activist la politicieni să promoveze proiectul unei autostrăzi spre Moldova, era întâmpinat cu răspunsuri precum acela că DN2 e foarte bun, se merge tare și nu e nevoie de autostradă.

Ministrul Transporturilor a dispus să se înceapă lucrul la DN2 pentru a fi transformat în drum cu 2+1 benzi

„Mulți își amintesc că și DN3A București-Fetești și DN22C Cernavodă-Constanța erau drumuri ale morții în anii 2000, până s-a construit autostrada A2. Și DN7 între Sibiu și Deva era un drum al crucilor. Până s-a construit autostrada A1 Sibiu-Deva“, a rememorat Drulă – membru fondator al Asociației Pro Infrastructura.

Până la finalizarea Autostrăzii A7, care este deja în procedură de licitație, Drulă a anunțat că a cerut CNAIR să modifice DN 2 ca să aibă regim de 2+1 benzi. În prezent, DN 2 are doar câte o bandă pe sens, dar șoferii cred că are două benzi pe sens pentru că drumul e dotat și cu bandă de urgență (care, de fapt, este o jumătate de bandă).

Pentru că drumul e drept și poliția lipsește de obicei de pe el, pe DN 2 se merge nebunește, ca pe autostradă, cu nenumărați „haiduci“ care gonesc cu 180-200 de kilometri la oră, îi șicanează pe ceilalți șoferi, le dau flashuri să le facă loc, depășesc pe contrasens (nu sunt separatoare de sens) și „se lipsesc“ de bara celui dinainte, sperând să-l intimideze și să se dea la o parte.

De aici și până la tragedii îngrozitoare numai e decât un pas foarte mic, făcut frecvent. În weekend, două mașini s-au izbit frontal, murind 7 oameni. Mulți alții au murit „zburând“ de pe șosea în șanțuri, pe câmp sau în copacii de pe marginea drumului.

Mărturia lui Cătălin Drulă

„M-am implicat din 2012 în monitorizarea proiectelor mari de infrastructură, din societatea civilă, în primul rând pentru siguranță rutieră. Pentru drumuri mai confortabile și sigure pe care să nu mai murim.

M-am luptat începând din 2013-2014 pentru autostrada A7 Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani care să înlocuiască actualul drum ucigaș DN2. Pe vremurile acelea, atât publicul larg, dar mai ales politicienii nu înțelegeau de ce avem nevoie de o autostradă nord-sud în Moldova și am primit de nenumărate ori remarci precum «e foarte bun DN2, se merge tare, faci medie de 120 km/h de la Bacău la București, la ce ne trebuie autostradă?!».

România a avut și are multe, mult prea multe, drumuri presărate de cruci. Este imaginea pe care le-am desenat-o cu pixul pe hârtie celor de la Comisie când m-am luptat pentru finanțarea A7 prin PNRR. Mulți își amintesc că și DN3A București-Fetești și DN22C Cernavodă-Constanța erau drumuri ale morții în anii 2000, până s-a construit autostrada A2. Și DN7 între Sibiu și Deva era un drum al crucilor. Până s-a construit autostrada A1 Sibiu-Deva.

Autostrăzile și drumurile expres sunt o parte esențială în îmbunătățirea siguranței rutiere și pentru a scăpa de recordul negru pe care îl deține România la victime. Cealaltă parte este respectarea regulilor de circulație, respectul pentru viață, și aici acțiunea Poliției directă și prin mijloace automate este esențială.

În ceea ce privește DN2, deși A7 este în licitație pe primul sector (A3-Buzău) și urmează în lunile ce vin celelalte licitații, am cerut companiei de drumuri CNAIR să urgenteze implementarea soluției de regim de circulație 2+1 care, dacă este făcută cum trebuie, reprezintă o mare îmbunătățire a siguranței drumului.

Ce este important de reținut:

  1. Un drum 2+1 are capacitatea MAI MICĂ decât un drum ca DN2, care, deși în acte este 1+1, este folosit în realitate în regim (de infarct) 2+2. Deci va trebui să acceptăm toți că în anumite ore de vârf vor fi întârzieri (ambuteiaje) acolo unde nu sunt în prezent. Dar câștigăm siguranță și vieți salvate. Și asta numai până când e gata A7, care ne va scăpa definitiv de acest coșmar.
  2. Conversia DN2 în 2+1 trebuie făcută ca la carte și cu cap și atenții la detalii: am cerut companiei de drumuri să elaboreze un normativ inspirat din modelul suedez. Asta înseamnă, printre altele, separator median între sensuri care să prevină intrarea pe contrasens (și accidentele frontale), benzi ușor mai înguste pe sensul cu 2 benzi pentru a lăsa o bandă mai lată pe sensul cu 1 bandă (astfel ca în caz de avarie, un vehicul ramas în pană să poată fi ocolit), zone de tranziție de la 2+1 la 1+2 corect semnalizate și trasate, integrarea intersecțiilor la nivel (cu viraje la stânga) de pe DN2 în zonele de tranziție.
  3. Conversia în 2+1 nu se poate realiza peste noapte (“cu o găleată de vopsea”). E nevoie de o proiectare atentă a detaliilor (spre exemplu, pe zona existentă de pe DN2, experimentală există câteva chestiuni de siguranță care pot fi îmbunatățite). E nevoie de separare mediană și de corecții ale pantelor transversale astfel încât vârful de pantă (acolo unde scurgerile de ape se fac către ambele laterale) să fie între noile sensuri de circulație. Trebuie făcută implementarea noului sistem împreună cu așternerea de noi covoare asfaltice. Trebuie regândită zona din interiorul localităților astfel încât acostamentul să nu mai fie folosit pentru circulație.
  4. Avem nevoie și de finanțarea adecvată pentru aceste măsuri – nu este fără costuri această conversie, așa cum am explicat mai sus. Am investit mult în drumuri în acest an, dar nevoile sunt și mai mari. De aceea cerem o suplimentare a sumelor pentru CNAIR, la rectificare.

Toate aceste precondiții înseamnă că nu se va face de pe azi pe mâine această conversie. Am cerut conducerii CNAIR un calendar accelerat și bine gândit al etapelor de implementare astfel ca în 2022 să introducă pe zone extinse sistemul 2+1.

În final e important să spun că nici sistemul 2+1, nici autostrăzile noi, nu ne vor salva de șoferi teribiliști, de agresivitate în trafic și de încălcarea regulilor. E nevoie și de Poliție și Ministerul de Interne pentru a aduce ordinea pe șoselele României“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Vanghelie zice că el a chemat Salvarea, nu Oana Mizil! „Nu am lovit-o, doar am țipat puțin mai tare, iar ei i s-a făcut rău”

* VIDEO. Aghiotantul adus de Dragnea să-i îmbrâncească pe ziariști s-a ales cu capul spart. Un cameraman l-a lovit fără intenție

* Fostul șofer al lui Liviu Dragnea conduce Federația Română de Atletism!

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* Și Șoșocul delirează: „Jandarmeria voia să-i pună somnifere în apă, să cadă de acolo”! Dar „Stegarul dac”, vigilent, „a băut apa condensată de la aparatele de aer condiționat”! Până când i-a dat Zară o sticlă…

* Și-a bătut joc de vaccinare și a murit de Covid la 34 de ani! „Am 99 de probleme, dar un vaccin nu este printre ele”. Ghinion: a mai apărut o problemă. Ultima

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Cozmin Gușă a fost eliminat din patronatul Realitatea Plus! Avea 49,5%, acum are 0,125%! Noua „jupână” e Alexandra Păcuraru, cu 99,75%

* VICTORIE! A fost scoasă plăcuța agentului sovietic Cico Dumitrescu, vecinul de posteritate al Mariei Tănase

* Eliminare dureroasă la Olimpiadă: Monica Niculescu și Raluca Olaru au condus cu 5-1, au ratat 7 mingi de set, dar au pierdut!

 

 

1 COMENTARIU

  1. Și mai CÂRCOTEAU unii…, căăă… Drulă nu ar fi un ministru al Transporturilor bun!

    POFTIM: le-nchide gura… zi-de-zi!!!

    FELICITĂRI, domnule ministru!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here