Cum au ajuns agenții ruși să fie influenceri în Germania, unde coordonează mișcarea pro-Putin, anti-Ucraina și eurosceptică – anchetă Reuters

0
849
Putin a finanțat din timp o vastă rețea de influență în Germania, principala economie a Europei, pregătind încă de acum 10 ani războiul de agresiune împotriva Ucrainei

Ofițeri ai serviciilor secrete rusești (GRU) și-au confecționat identități în Germania, unde acum coordonează cu efervescență, la scară națională, mișcarea eurosceptică, anti-Ucraina și pro-Putin, arată o anchetă a agenției de știri Reuters. Rețeaua este foarte vastă, bine organizată într-un timp îndelungat, cu agenți care au venit în Germania, în unele cazuri, și cu 10 ani în urmă, schimbându-și între timp numele rusești cu unele germane. Autoritățile din Germania, deși știu de existența și activitatea agenturii rusești, nu iau măsuri concrete pentru a o contracara, mai arată ancheta.

Ancheta este semnată de Polina Nikolskaia, Mari Saito, Maria Țvetkova și Anton Zverev și se bazează pe surse deschise. Jurnaliștii au identificat o parte din această rețea foarte profundă de agenți de influență ai Rusiei care au o activitate frenetică în favoarea regimului de la Kremlin. Aceștia fac parte din toate straturile sociale.

Dacă un agent GRU descoperit de Reuters este antreprenor al unei firme de construcții, are un statut bun, frecventează diplomați ruși și politicieni germani (dintre care unii sunt de top), alții sunt în viața de zi cu zi bodyguarzi, membri ai bandelor de motocicliști, camionagii ori administratori.

În spatele acestor identități (unii și-au schimbat de-a dreptul numele rusești cu altele germane) stau oameni finanțați de Rusia și care desfășoară o intensă propagandă rusească atât offline (prin mitinguri, întâlniri, serbări câmpenești, marșuri, strângeri de fonduri etc), cât și online (distribuie masiv narativele Moscovei, au grupuri pe diverse rețele de socializare unde se susține cauza Rusiei).

Deloc întâmplător, citind ancheta Reuters descoperim că nu doar discursul și temele abordate, dar și metodele folosite de agenții Rusiei în Germania seamănă foarte tare cu prestația mișcării extremiste, eurosceptice, conspiraționiste, antiucrainene și prorusești din România. Inclusiv limbajul violent și amenințările jurnaliștilor care anchetează aceste activități sunt destul de similare.

Citiți mai jos traducerea unor fragmente din vasta anchetă a Reuters privind rețeaua dezvoltată cu răbdare de Rusia în Germania, cu scopul de a detemina influențarea opiniei publice din această țară și determinarea Guvernului să stopeze ajutorul acordat Ucrainei.

„Agenți pro-Putin din Germania lucrează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei”

„În Germania, unii cer cu insistență o schimbare de curs în ceea ce privește Ucraina. Figuri-cheie ale campaniei au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, a constatat o investigație Reuters.

Într-o piață de sub cele două turle gemene ale catedralei gotice din Köln, aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie pentru a îndemna guvernul german să rupă cu coaliția occidentală care sprijină Ucraina și să facă pace cu Rusia. „Trebuie să încetăm să mai fim vasali ai americanilor”, a declarat politicianul german de dreapta Markus Beisicht. (…) Mulțimea a aplaudat și a fluturat steaguri rusești și germane.

Un bărbat slab, în pantaloni de camuflaj, stătea pe marginea scenei, ascuns de mulțime de o prelată. La câțiva metri distanță, un bărbat voinic cu ochelari de soare negri stătea de pază. Organizatorii mitingului nu au acceptat întrebări. Majoritatea au refuzat să vorbească atunci când au fost abordați de un reporter Reuters. Un protestatar a încercat să convingă un ofițer de poliție să-l aresteze pe reporter ca spion ucrainean.

(…) legăturile profunde dintre Germania și Rusia, cu câteva milioane de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Germania, (sunt) o moștenire a legăturilor sovietice cu Germania de Est comunistă și decenii de dependență a Germaniei de gazul rusesc.

(…) dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană cu privire la război se va fractura.

Fostul ofițer rus de aviație pe nume Rostislav Tesliuk e acum germanul Max Schlund și desfășoară împreună cu iubita sa o activitate febrilă în slujba lui Putin, organizând mitinguri sub protecția membrilor unei societăți de cazaci

Bărbatul slab este un fost ofițer al forțelor aeriene rusești. Numit inițial Rostislav Tesliuk, el și-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu un deceniu. În ultimele luni, el a călătorit în estul Ucrainei controlate de Rusia. Mai recent, o agenție guvernamentală rusă i-a plătit biletul de avion spre Moscova pentru o conferință la care președintele Vladimir Putin a fost vorbitorul principal. Agenția, Rossotrudnichestvo, se află sub incidența sancțiunilor UE pentru gestionarea unei rețele de „agenți de influență” care răspândesc narațiunile Kremlinului. Șeful său a catalogat sancțiunile, impuse în iulie, drept „nebunești”.

Vecinul voinic al lui Schlund de lângă scenă, un bărbat pe nume Andrei Harkovski, jură credință unei societăți de cazaci care susține campania militară a Moscovei în Ucraina. (…) Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund a scris: „Dispari!” și „Glorie Rusiei!”.

Reuters a constatat că unii dintre cei mai zgomotoși agitatori pentru o schimbare a politicii germane au două fețe. Unii folosesc pseudonime și au legături nedezvăluite cu Rusia și cu entități rusești aflate sub sancțiuni internaționale sau cu organizații de extremă dreapta.

Autoritățile germane au legat una dintre persoanele identificate de Reuters de o ideologie de extremă dreapta. Unii dintre susținătorii acesteia au fost acuzați de poliție în decembrie de complot pentru răsturnarea statului. Acesta conduce un canal de socializare în limba germană numit „Putin Fanclub” și, într-un ecou al presupusului complot, a făcut apel pe rețelele de socializare la începutul anului trecut la luarea cu asalt a parlamentului german.

Un altul este un director de companie de construcții din Berlin care a fost ofițer în cadrul serviciilor secrete militare rusești. El se cunoaște cu unul dintre cei trei bărbați ruși condamnați recent de un tribunal olandez pentru că au contribuit la furnizarea rachetei care a doborât un avion de pasageri malaezian deasupra Ucrainei în 2014.

Un al treilea bărbat este un pasionat de motociclete care postează online afirmații despre atrocitățile comise de armata ucraineană și a strâns bani pentru o bandă de motocicliști ruși care se află sub sancțiunile SUA și UE pentru că a susținut războiul lui Putin. (…)

Între 1992 și 2002, aproximativ 1,5 milioane de descendenți ai acestor coloniști s-au mutat înapoi în Germania, profitând de legile care permiteau persoanelor cu origini germane să revendice cetățenia. Cercetările guvernului german arată că această comunitate votează mai mult pentru partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) decât alte grupuri.

Răspunsul ofițerului rus devenit „Max Schlund” pentru reportera Reuters: „Este mai bine pentru tine, vacă proastă, dacă stai departe de ochii mei”

(…) Fața publică a protestului din Köln a fost iubita a lui Schlund, Elena Kolbasnikova, originară din Ucraina și care trăiește în prezent în Germania. Ea a condus mulțimea să scadeze „Pace. Libertate. Autodeterminare!”, în limba germană cu ușor accent. Cu ajutorul fluturașilor și al rețelelor de socializare, ea și Schlund au organizat demonstrația și o serie de alte evenimente pro-rusești.

Kolbasnikova a dobândit statutul de celebritate în unele cercuri anti-sistem din Germania anul trecut, după ce a declarat că a fost concediată de la locul de muncă de asistentă medicală din cauza „rusofobiei” – o afirmație pe care Reuters nu a putut să o verifice în mod independent. Atunci când se adresează susținătorilor, ea nu susține în mod explicit invazia Rusiei și se concentrează în schimb pe impactul conflictului asupra germanilor îngrijorați de creșterea facturilor la încălzire.

Profilul de socializare VKontakte al lui Schlund spune că a studiat la academia militară Jukovski, cunoscută mai ales pentru pregătirea cosmonauților ruși. El apare în fotografiile postate de colegi de facultate. În imagini, inclusiv în unele postate de Kolbasnikova, el apare purtând o uniformă militară. Fratele Kolbasnikovei a declarat pentru Reuters că Schlund a servit ca locotenent senior în cadrul Forțelor Aeriene Ruse.

(…) Schlund s-a mutat în Germania în 2012 pentru a locui cu soția sa de atunci, o rusoaică de origine germană, potrivit unei persoane care îl cunoaște.

De atunci, ei s-au separat. Fratele lui Kolbasnikova, care încă locuiește în Ucraina, a declarat pentru Reuters că poziția pro-Rusia a lui Kolbasnikova în legătură cu războiul a înăsprit o ruptură în familie: „Poate că este sora mea de sânge, dar ceea ce face nu este chiar corect”.

Schlund a finalizat o tranzacție pentru a cumpăra un apartament în Moscova la începutul anului 2022, arată registrul imobiliar rusesc.

Schlund și Kolbasnikova au trimis un mesaj pe Telegram prin care invitau „persoane cu aceleași idei” la o zi de muzică, mâncare și sport în Duesseldorf, în iunie. Locul de desfășurare, o sală de banchet, a fost împodobit cu steaguri ale liderului cecen și loial lui Putin, Ramzan Kad). Un ministru din guvernul lui Kadîrov, Akhmed Dudaiev, a postat imagini de la eveniment pe Telegram și i-a lăudat pe Kolbasnikova și Schlund ca fiind „ambasadori ai bunăvoinței” care sunt „de partea adevărului”. (…) în 2022, cuplul a călătorit în Donbass, zona din estul Ucrainei controlată în mare parte de Rusia. Un organ de presă pro-Kremlin, Țargrad, a postat pe YouTube un videoclip al călătoriei în octombrie. Acesta îi arată pe Schlund și Kolbasnikova distribuind ajutoare, inclusiv încălzitoare de corturi pentru forțele pro-Moscova. Cuplul dă credit unei organizații numite Frontul Poporului pentru că a furnizat o parte din ajutoare și a ajutat la organizarea călătoriei. Frontul Poporului, care nu a comentat pentru acest articol, este o coaliție de grupuri ale societății civile rusești, iar liderul său este Putin, potrivit site-ului organizației.

(…) Schlund și Kolbasnikova au refuzat să răspundă la întrebări detaliate. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund i-a scris unui reporter Reuters: „Este mai bine pentru tine, vacă proastă, dacă stai departe de ochii mei”.

Bodyguarzii mitingurilor putiniste: membri ai societăților de cazaci din Germania

(…) Reuters a identificat trei dintre stewarzii de securitate de la protestul din Köln. Toți au participat la mai multe adunări ale cazacilor în Germania. (…) În Rusia imperială, cazacii jurau credință țarilor. Acum, principalele organizații de cazaci din Rusia sunt loiale lui Putin și luptă alături de forțele rusești în Ucraina.

Principalul organism cazac, susținut de Kremlin, este Uniunea luptătorilor cazaci din Rusia și de peste hotare, care are zeci de filiale în Rusia și în străinătate. Aceasta nu dezvăluie sursa de finanțare. În Germania, cazacii afiliați la Uniune depun coroane de flori la mormintele soldaților Armatei Roșii și au asigurat securitatea la evenimente organizate de ambasada Rusiei.

Bărbatul voinic de lângă scenă la mitingul din Köln, Harkovski, este originar din regiunea Tomsk, din Siberia. În prezent, el locuiește în Troisdorf, la sud-est de Köln, și a condus o mică afacere cu camioane, potrivit postărilor de pe contul de socializare OK al lui Harkovski. El este fotografiat în mod regulat pe pagina sa și pe alte pagini de socializare la întâlniri ale cazacilor, purtând adesea uniforma militară cazacă. Pe brațul său este tatuat un simbol cu opt puncte care a fost adoptat de extrema dreaptă în Rusia și în alte țări.

Doi dintre colegii stewarzi ai lui Harkovski au participat, de asemenea, la întâlniri ale cazacilor – un pasionat de arte marțiale numit Vladimir Felk și un bărbat care se identifică pe rețelele de socializare ca fiind Serghei Schneider. Felk a lucrat ca agent de securitate și a condus o firmă de logistică, potrivit postărilor de pe contul de socializare OK al lui Felk.

În fotografiile postate de Harkovski de la întâlnirile anuale din ultimii ani, celor trei bărbați li se alătură un agent de securitate și un portar de club de noapte pe nume Grigori Kramer. Kramer este un reprezentant al Uniunii Războinicilor cazaci din Rusia și din străinătate.

Din peisaj nu lipsește Biserica Ortodoxă Rusă cu activitate în Germania

(…) La adunarea din 2022, de la Hanovra, au fost primiți diplomați ruși de la consulatul din Hamburg, potrivit unei relatări a evenimentului pe care Biserica Ortodoxă Rusă a publicat-o pe site-ul său. A fost citit un salut din partea liderului interimar al Armatei Marelui Don, o organizație de cazaci implicată în recrutarea de soldați și în lupta în campania militară a Rusiei în Ucraina. Fotografii împărtășite de Harkovski pe rețelele de socializare îl arată pe acesta și pe alți participanți stând în fața unui steag al Armatei Marelui Don.

(…) Atunci când Partidul Comunist German a organizat un festival de „pace și solidaritate” la Berlin la sfârșitul lunii august, acesta a inclus o discuție de grup intitulată „Pace cu Rusia”. Printre participanții la dezbatere s-a aflat Oleg Eremenko, un om de afaceri ruso-german care a susținut că tinerii ucraineni sunt învățați să urască Rusia. Eremenko a fost mult timp activ în comunitatea ruso-germană. El conduce o afacere în domeniul construcțiilor în Berlin. Printre clienții enumerați pe site-ul său se numără Biserica Ortodoxă Rusă din Berlin.

Oleg Eremenko: „Prea multe informații nu vor face nicio favoare părții pro-ruse… Cu cât sunt mai multe nume, cu cât sunt mai multe informații despre activitățile noastre aici, va fi foarte nefolositor pentru reputația noastră aici, în special în fața autorităților germane”. 

Nepotul unui erou de război sovietic care a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic până în 1981, Eremenko face parte din consiliul de administrație al unei organizații numite „Desant”, formată din foști militari ruși.

(…) a fost fotografiat alături de politicieni germani, precum Manuela Schwesig, membră a Partidului Social-Democrat și premier al landului Mecklenburg-Vorpommern din nordul țării. În 2020, Eremenko s-a numărat printre un grup restrâns de persoane cărora ambasadorul Rusiei în Germania le-a acordat mențiuni pentru serviciile aduse Rusiei.

(…) Într-o fotografie datată 2016, Eremenko pozează alături de Igor Girkin, un fost ofițer de informații rus recent condamnat în absență de un tribunal olandez pentru implicare în doborârea avionului malaezian MH17 deasupra Ucrainei.

(…) Eremenko a confirmat pentru Reuters că a lucrat pentru serviciile secrete militare rusești, GRU. El a spus că a servit în interiorul Rusiei, dar a refuzat să dea detalii. „Am servit și atât”, a spus el. „Acum mă aflu în Germania, să spunem, într-un statut civil”. (…)

Reuters a descoperit că activitatea subterană a agenților Moscovei duce mesajul propagandei rusești la cel puțin 1,5 milioane de oameni în Germania

O analiză Reuters a canalelor Telegram în limba germană a descoperit cel puțin 27 de canale care redistribuie și amplifică în mod constant mesajele pro-Kremlin către o audiență combinată de aproximativ 1,5 milioane de abonați.

Unul dintre aceste conturi este „Putin Fanclub”. Acesta postează în mod regulat către cei 36.000 de abonați ai săi fotografii cu Putin, articole despre aparițiile sale publice și traduceri în germană ale discursurilor sale. Un videoclip simulat postat acolo îl arată pe Putin învingându-l pe Joe Biden într-o luptă de skanderbeg. O altă postare din 26 octombrie îi îndeamnă pe germani să ia în serios avertismentele lui Putin cu privire la un conflict nuclear.

Contul Telegram nu oferă nicio informație despre cine îl deține sau îl administrează. Dar o analiză Reuters a postărilor și repostajelor sale a condus la un bărbat pe nume Wjatscheslaw Seewald, care locuiește în Bavaria. Seewald a recunoscut pentru Reuters că el se află în spatele canalului (…).

În 2011, el a postat o fotografie în care apare alături de Aleksandr Hinievici, fondatorul unei credințe bazate pe „rasa slavo-ariană”. Într-un videoclip de pe YouTube din 2013, Seewald a susținut că nu toate svasticile ar trebui să fie acoperite de interdicția Germaniei privind simbolurile naziste. (…)

Seewald a scris online despre afinitatea sa pentru partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland. În 2017, el a postat un selfie cu Bjoern Hoecke, un politician AfD și co-lider al „The Wing”, o facțiune de extremă dreapta din cadrul partidului, care a fost între timp desființată.

(…) Într-o postare pe platforma sa de socializare Telegram, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Seewald a scris: „Reichstagul trebuie să fie luat din nou”, cu referire la clădirea parlamentului german. (…) Un raport din 2021 al Biroului pentru protecția Constituției din Bavaria, care are sarcina de a monitoriza extremiștii, a declarat că Seewald susține în mod public teorii ale conspirației antisemite și influențează extremiștii care amenință democrația.

(…) Unele grupuri din Germania au atras atenția asupra crizei umanitare din Donbas, cauzată, spun ei, de bombardamentele deliberate ale forțelor ucrainene asupra țintelor civile. Această poziție – despre care Kievul și aliații săi spun că nu este adevărată – este un ecou al unei narațiuni promovate de Kremlin.

„Patrioții Novorossia”, motocicliștii „Lupii nopții” și „Sufletele germano-ruse”

Jan Riedel, un pasionat de motociclete din estul Germaniei, este președintele unui grup numit „Suflete germano-ruse”. Acesta participă la evenimente pro-Rusia în Germania, uneori alături de diplomați ruși (…). Riedel și grupul său postează aproape zilnic pe canalele lor de socializare imagini care arată ceea ce ei spun a fi urmările atacurilor de artilerie ucrainene asupra clădirilor de apartamente și a infrastructurii civile din regiunea Donbass.

Grupul lui Riedel este partener cu o organizație numită „Patrioții Novorossiei”. Novorossiya – care se traduce literal prin Noua Rusie – este numele pe care naționaliștii ruși îl dau zonei din sudul și estul Ucrainei despre care Kremlinul și susținătorii săi spun că este de drept a Rusiei. (…)

La evenimentele publice, Riedel este de obicei îmbrăcat într-o geacă de motociclist din piele rezistentă, împodobită cu steagul Novorossia și cu numărul 1423. Numărul denotă Lupii Nopții, un club de motocicliști ruși care se află sub sancțiunile SUA pentru că a ajutat forțele rusești să cucerească regiunea ucraineană Crimeea în 2014 și a recrutat luptători separatiști în Donbass.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Turcescu fără emisiune la B1 TV

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

Colind scandalos în Bacău, apreciat de primarul PSD: „Să vie toți rușii mei / Cu câte-o bombă la ei! / Dărâmați tot ce vedeți, / Violați tot ce prindeți!”

Regimul Iohannis-PSD intră „la rupere”: de la 1 ianuarie, scumpiri masive la carburanți, rate bancare, RCA, TVA la produse și servicii

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. Tzeapă Uraganu. De Revelion, peste 1.000 de maneliști maramureșeni au fost păcăliți de Tzancă Uraganu. Explicațiile penibile ale țeparului

Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.