Croația lucrului bine făcut: țara intrată în UE în 2013 a devenit, de la 1 ianuarie, membră Schengen și a trecut la moneda euro. Premierul croat și Ursula von der Leyen au achitat consumația, simbolic, în euro

4
1022
Premierul croat Andrej Plenkovic achită în euro nota de plată a consumației cu Ursula von der Leyen, moment simbolic pentru intrarea țării sale la zona euro.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a mers duminică în Croația, pentru a celebra alături de localnici “imensa realizare” a celei mai noi țări membre UE, care începând cu 1 ianuarie 2023 a intrat simultan în Spațiul Schengen și în zona monetară Euro. Evenimentul a fost marcat simbolic, Ursula von der Leyen și premierul croat Andrej Plenkovic achitându-și consumația într-un restaurant cu euro.

Este un succes nemaipomenit pentru Croația, țară care și-a căpătat independența pe 25 iunie 1991 și apoi a luptat pentru a-și apăra suveranitatea împotriva forțelor sârbe. Croația a fost primită în UE abia în 2013, fiind cel mai nou membru al organizației. Cu toate acestea, clasa politică s-a mișcat determinat în direcția unei integrări cât mai rapide, esențiale pentru creșterea nivelului de trai al populației și a dezvoltării țării, reușind în doar 9 ani să obțină la 1 ianuarie 2023 intrarea în Spațiul Schengen și trecerea la moneda euro. Asta, după ce Zagrebul reușise să obțină și eliminarea vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii săi.

Evenimentul a fost marcat de o înâlnire la granița sloveno-croată între Ursula von der Leyen, premierul croat Andrej Plenkovic și președinta slovenă Natașa Pirc Musar. Momentul a fost de asemenea simbolic, pentru că acum nu mai există punct vamal acolo, totul mutându-se la granițele Croației cu Bosnia, Serbia și Muntenegru – frontiera externă a Spațiului Schengen.

România, ținută în loc de o clasă politică profund coruptă și incompetentă. Puterea de la București refuză deliberat intrarea în zona euro, iar aderarea la Spațiul Schengen e compromisă de prostie, coabitarea cu mafioții și lipsa de interes

În acest timp, România – țară intrată în Uniunea Europeană cu 6 ani înaintea Croației, în 2007 – continuă să bată pasul pe loc.

Deși trecerea la moneda euro este un obiectiv asumat prin tratatul de aderare, Guvernele perindate pe la Palatul Victoria în acești ani și majoritățile parlamentare nu au făcut nimic în această direcție. Există analiști economici care spun că Bucureștiul refuză deliberat pregătirile pentru intrarea în zona euro ca să nu scape din mână tiparnița de bani și pârghiile prin care poate jongla cu mascarea datoriei publice. Până și Bulgaria va trece la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024, în timp ce pentru România această perspectivă efectiv nu există. La ultima analiză, făcută în iunie 2022, s-a stabilit că țara noastră nu îndeplinește o sumedenie de condiții pentru a fi integrată în spațiul monedei comune.

Intrarea în Spațiul Schengen a fost ratată lamentabil în decembrie, un eșec umilitor pentru președintele Iohannis și puterea PSD-PNL. Numeroși experți în diplomație, politică externă și specialiști în problemele specifice (securitatea frontierelor, migrația transfrontalieră, criminalitate organizată etc) au arătat că abordarea României a fost una hei-rupistă și amatoricească, bazată pe argumentul că, fiind o țară importantă în contextul războiului ruso-ucrainean, vom fi acceptați oricum. Conferința JAI (a miniștrilor de Interne) a fost un dezastru, Austria și Olanda votând deschis împotrivă. În loc să-și asume eșecul, Iohannis și Guvernul au instrumentat, prin intermediul postacilor online și al televiziunilor plătite din bani publici, o vastă campanie de manipulare pe plan intern, cu o retorică victimizantă, puternic anti-occidentală și anti-austriacă.

Ultimul eșec al lui Iohannis: în două mandate de președinte nu s-a realizat absolut nicio promisiune

Mai mult decât atât, minciunile Puterii de la București au continuat în ultimele săptămâni din 2022, când s-a pretins că România ar putea fi totuși acceptată în Spațiul Schengen în primăvara lui 2023. În realitate, această problemă nu se mai pune cel puțin în acest an și nu se știe cum vor evolua lucrurile în 2024.

Principalele motive pentru care România n-a fost primită în Spațiul Schengen sunt corupția de la frontiere, unde poliția e mână-n mână cu traficanții de migranți, lipsa de interes la vârful Guvernului, absența reformelor în Justiție. Cu doar o săptămână înainte de ședința decisivă în Consiliul JAI, șeful Inspectoratului pentru Migrație din România a fost prins de colegii săi din celelalte state membre UE că juca Solitaire în timpul unei conferințe în care se dezbătea tocmai combaterea criminalității transfrontaliere! Respectivul chestor fusese numit în funcție de ministrul de Interne, liberalul Lucian Bode, pe criteriul că i-a fost coleg de bancă în liceu.

Intrarea în Spațiul Schengen era ultimul obiectiv major pe care președintele Klaus Iohannis mai putea să spere că-l poate atinge după 10 ani în această funcție în care nimic din ceea ce a promis nu s-a realizat. Ba, mai mult decât atât, România a fost aruncată acum cu mult înapoi, în perioada când exista USL și DNA încă nu începuse să funcționeze cum trebuie.

Nu s-a realizat nici reforma educației, nici reforma justiției, PSD-ul nu doar că n-a fost trimis în opoziție, dar a fost adus de însuși Iohannis la guvernare, vizele pentru SUA n-au fost eliminate, iar aderarea la Spațiul Schengen a fost compromisă lamentabil.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD intră „la rupere”: de la 1 ianuarie, scumpiri masive la carburanți, rate bancare, RCA, TVA la produse și servicii

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* Un fost deputat traseist a ratat de două ori să se sinucidă de Revelion. Băgat în Parlament de PP-DD, Răzvan Rotaru a migrat spre PC și UNPR

VIDEO. Tzeapă Uraganu. De Revelion, peste 1.000 de maneliști maramureșeni au fost păcăliți de Tzancă Uraganu. Explicațiile penibile ale țeparului

Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

VIDEO. Dana Budeanu în prime-time, la Antena 3 „CNN”: „Putin e omul anului 2022! Din politică, din orice. Pe pozitiv”. Conspirații și delir, cu Gâdea „copil de mingi”

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

VIDEO. Viața, gloria și moartea unui fotbalist de legendă: Pelé. L-a urmat în Ceruri, după doi ani, pe rivalul său Maradona. Singurul triplu campion mondial a fost răpus de cancer, la 82 de ani

Messi e campion mondial, dar Cristiano Ronaldo va avea cel mai mare salariu din istoria sportului! Contractul fabulos pentru care portughezul va juca în Arabia Saudită: o jumătate de miliard de euro în doi ani și jumătate!

4 COMENTARII

  1. Bravo Croația 👏🏻👏🏻👏🏻
    Astea sunt lucrurile frumoase de citit.
    Alegerea drumului dificil este mereu care la sfârșit îți oferă cele mai bune și mari satisfacții…. e legea vieții.

  2. Felicitari Croatiei, peste tot in lume se fura, insa ca in Romania nu veti intalni in UE. Clica fesenista de 32 de ani se perpetuueaza ca un virus sub diverse forme si omoara viitorul romanilor. Au avut tot interesul ca romanii sa fie dezinformati, needucati, prosti. Romania arata ca o cocina. Am avut o sansa in 1996 – 2000 sa se schimbe lucrurile, insa Tapul s-a declarat invins de sistem, iar PD lui Roman-Basescu au distrus PNTCD, ulterior infiltrandu-se in PNL in mandatul lui Iohannis. Toate aceste nemultumiri ne aduc mai aproape de cresterea unui partid rusofil, anti-UE, care va avea rezultate suprinzatoare la alegeri pe fondul guvernarii catastrofale feseniste. Uitati-va cum toti in jurul nostru se misca, o sa vedeti Ucraina cum se va reface dupa razboi, dar noi o sa ramanem in cocina fesenista. Pentru ca cetatenii Romaniei accepta putoarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.