Contraofensiva Ucrainei a început! Oficial american: în prima zi s-au înregistrat rezultate peste așteptări, cu pătrunderi de 5-10 kilometri în câmpurile puternic minate

1
2108
Contraofensiva Ucrainei a început pe 5 iunie, cred oficiali NATO și de la Pentagon

Contraofensiva Ucrainei a început luni, spun oficiali americani și din alte țări occidentale. Rezultatele primei zile sunt peste așteptări, înregistrându-se un avans de 5-10 kilometri în adâncimea câmpurilor puternic minate. Un înalt oficial NATO a declarat marți pentru CNN că „o substanțială creștere a luptelor“ s-a înregistrat în estul țării pe parcursul ultimelor 48 de ore.

„The Washington Post”, care citează surse de la Casa Albă, scrie: „Oficialii Administrației Biden cred că ofensiva a început luni cu un avans ucrainean spre sud de-a lungul mai multor axe. Un obiectiv major este de a tăia podul terestru din sud-estul Ucrainei care leagă Rusia de forțele sale de ocupație din Crimeea, cred oficialii americani. (…) O parte din strategia Ucrainei pare să fie un atac de-a lungul mai multor culoare, astfel încât să poată muta forțele între ele pentru a lovi țintele cu cele mai mari oportunități”.

Shashank Joshi, editor pe probleme militare și de apărare la „The Economist”, citează surse din Guvernul SUA pe contul său de Twitter: „Oficialii Administrației SUA au fost încurajați de progresele mai bune decât se așteptau luni, când unitățile ucrainene au trecut prin zone puternic minate pentru a avansa între 5 și 10 kilometri în unele zone ale frontului”.

Ucrainenii lansează deja de două săptămâni acțiuni preliminare, cunoscute și drept operațiuni de modelare, iar în ultimele zile au început să testeze pozițiile rusești cu bombardamente de artilerie și atacuri la sol, căutând zonele vulnerabile pentru a străpunge frontul, a explicat un oficial NATO pentru CNN.

Planurile ucrainenilor vor fi afectate de distrugerea de către ruși a uriașului baraj de pe Nipru din zona Nova Kahovka, estimează sursele CNN din cadrul Pentagonului. Trupele ucrainene vor traversa mai greu Niprul, iar dezastrul umanitar provocat de ruși prin revărsarea imensului volum de apă peste zeci de localități va sili Kievul să redirecționeze resurse pentru salvarea oamenilor. „Orice lucru care ar fi putut fi planificat în aval de baraj trebuie probabil să fie reprogramat”, a declarat un ambasador european la Washington. „În cele din urmă, nivelul apei se va retrage, dar, cel mai probabil, inundațiile catastrofale au avut un impact asupra podurilor și drumurilor din zonă, astfel încât este posibil ca acestea să nu mai poată fi utilizate în modul în care s-a planificat înainte”.

În ultimele zile s-au consemnat operațiuni și sondări ale terenului făcute de ucraineni notabile în regiunea Zaporojie, între orașul Herson și centrala nucleară Zaporojie, a declarat oficialul NATO. Forțele ucrainene desfășoară, de asemenea, operațiuni la sud de orașul Donețk, în estul Ucrainei, ceea ce pare a fi un nou efort, a precizat oficialul occidental.

Se așteaptă ca marea contraofensivă să se desfășoare pe mai multe fronturi, a declarat un înalt oficial militar american. Ofițerul a adăugat că „există multe piese în mișcare care trebuie sincronizate” înainte de a putea fi lansată o operațiune terestră majoră. Vremea a jucat, de asemenea, un rol și a întârziat atacurile inițiale ale Ucrainei asupra liniilor defensive rusești.

Acesta a precizat că militarii ucraineni „vor trebui să găsească una sau două breșe” prin care să poată străpunge și să avanseze, respingând trupele rusești înainte de a putea intra cu o forță mai mare. Va fi dificil de determinat când se termină aceste atacuri de modelare, a spus oficialul NATO, iar lumea nu ar trebui să se aștepte ca Ucraina să anunțe că a început o operațiune militară majoră; oficialii ucraineni au spus în mod repetat acest lucru.

În orice caz, nu există niciun motiv să se aștepte de la început rezultate spectaculoase, pentru că lucrurile nu merg așa. Cunoscutul general american în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA în Europa, a scris într-o analiză încă de acum aproape două săptămâni că „ofensiva va merge mai întâi încet, apoi repede“. Va dura până când se vor face breșele în frontul rusesc, dar după aceea e puțin probabil ca Moscova să mai aibă rezervele necesare pentru a bloca înaintarea.

Ucraina împărtășește cu SUA mai puține informații despre planurile sale militare de când sute de documente clasificate ale Pentagonului au fost publicate online în primăvara acestui an, inclusiv unele care descriu capacitățile și operațiunile militare ale Ucrainei, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN.

Dar Rusia, la rândul său, rămâne „aparent incapabilă să lanseze o ofensivă semnificativă de orice fel”, a adăugat oficialul NATO, ceea ce oferă Ucrainei un avantaj în timp ce trupele sale cercetează punctele slabe din apărarea rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să temperează așteptările. El a declarat săptămâna trecută pentru „The Wall Street Journal” că ofensiva va avea succes, dar nu este sigur cât timp va dura, mai ales fără avioane de luptă occidentale avansate. Ucraina va începe în curând antrenamentele pe F-16 și alte avioane de luptă de generația a patra în Europa, dar ar putea trece luni până când aparatele vor fi în țară.

„Toată lumea știe foarte bine că orice contraofensivă în lume fără să controlezi cerul este foarte periculoasă. Imaginați-vă ce simte un militar știind că nu are un «acoperiș» și că nu poate înțelege cum țările vecine au așa ceva”, a declarat Zelenski.

Președintele Statului Major Întrunit, generalul american Mark Milley, a declarat, de asemenea, pentru CNN că el crede că ucrainenii sunt „foarte bine pregătiți” pentru ofensivă. Dar, a adăugat el, e „prea devreme pentru a spune ce rezultate se vor întâmpla”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Mesaj ca la plenarele PCR: directorul Loteriei Române vrea să revoluționeze toate loteriile din Europa! Până acum, tânărul PSD-ist a „performat” doar la propria avere

* PSD își asmute hăitașii asupra profesorilor. Ciutacu urlă la greviști: „După ce ieșiți din grevă, să nu cumva să ratați cele trei luni consecutive de concediu plătit! Meritați să vă odihniți“

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* O profesoară regretă că o admira pe Dana Budeanu, după ce o mamă a imitat-o pe „vedetă“ și i-a spus „marș, fă, la ore!“. Budeanca vorbise la fel

* „Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* VIDEO. „Se credea că Rusia are a doua cea mai puternică armată din lume. Acum are a doua cea mai puternică armată din Ucraina!” – Antony Blinken, secretarul de stat al SUA

* VIDEO. Dinamo revine în prima ligă, după un baraj nebun, cu 13 goluri! UTA se salvează după 5-1 în retur. Tabloul complet al sezonului viitor

1 COMENTARIU

  1. De pe agerpres.ro:
    „Regatul Unit s-a arătat prudent în legătură cu distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka din sudul Ucrainei şi a transmis miercuri, prin vocea ministrului său al afacerilor externe, că aşteaptă „toate elementele (de informaţii) disponibile”, după ce denunţase cu o zi înainte o „crimă de război”, informează AFP.”

    Unde sint acum „deontologii” care au dat ei verdictul inainte? Cita prostie si si imbecilitate trebuie sa ai ca sa sustii ceva ce nu stii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here