marți, mai 21, 2024
AcasăNewsJocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge...

Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

-

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă practică și pe plan extern același joc dublu pe care-l fac și-n interiorul României: în timp ce, declarativ, sunt de partea Republicii Moldova, în practică lasă această țară la cheremul Rusiei, care o șantajează cu livrările de gaze chiar acum, în pragul anotimpului rece. România ajută doar din gură țara vecină, în timp ce modifică legislația astfel încât să se asigure că Guvernul pro-european și reformist al Maiei Sandu nu va primi gazele necesare de la noi.

Cazul, extrem de grav, este semnalat public de Cătălin Drulă, președintele USR, care atrage atenția că Rusia tocmai a tăiat încă 30% din livrările de gaze către Republica Moldova, aducând această țară într-o situație disperată.

În acest timp, Iohannis și Ciucă dau asigurări că România este de partea Europei în confruntarea cu regimul lui Putin.

Rusia pune această presiune pe Moldova pentru a provoca răsturnarea Guvernului pro-european, decis să reformeze țara și s-o aducă tot mai aproape de Uniunea Europeană, îndepărtând-o de ghearele Moscovei. România se presupune că îi este cel mai fidel aliat și că o ajută. În realitate, regimul Iohannis nu face nimic pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu în criza gazelor,.

- Advertisement -

Linia tulbure a regimului Iohannis în raport cu Republica Moldova. De la sprijinul acordat oligarhului Plahotniuc la zâmbetele strepezite către pro-europeana Maia Sandu

Prin contrast, în urmă cu câțiva ani, același regim Iohannis-PSD era în relații foarte strânse cu Guvernul oligarhului Plahotniuc (acum fugit din țară), care controla Republica Moldova.

Cătălin Drulă arată că Moldova ar avea nevoie de numai 5% din cantitatea de gaze naturale pe care o consumă România anual. Cu toate acestea, Guvernul Ciucă și patronul său, președintele Iohannis, se fac că plouă, ca și cum ar aștepta să cadă la Chișinău o guvernare care deocamdată se arată mult mai energică, mai competentă și mai determinată decât ei pe drumul reformelor reale.

Nu e foarte clar ce anume urmărește Iohannis în acest context, mai ales că soția celui mai bun amic al său, afaceristul Michael Schmidt (care tocmai a primit de la statul român un contract pentru 600 de BMW-uri la preț supraevaluat și prin licitație cu dedicație), este sora controversatului politician moldovean Renato Usatîi.

- Advertisement -

Într-o emisiune de televiziune, istoricul și politologul liberal Stelian Tănase menționa că actuala putere de la București încearcă să fie în ambele tabere. Declarativ se arată de partea Occidentului, dar nu face nimic în acest sens pentru a nu supăra Rusia.

În același timp, spunea Stelian Tănase, Iohannis nu se conduce în politică după principii logice și o linie clară, considerându-i inamici pe toți cei care i se pare că ar putea să fie mai apreciați de public decât el. Maia Sandu se bucură de o cotă de popularitate foarte mare inclusiv printre români, ceea ce în ochii lui Iohannis reprezintă o bilă neagră.

Nu trebuie uitat că, acum câțiva ani, nici șeful statului, nici Ministerul de Externe n-au vrut s-o primească pe Maia Sandu, atunci când aceasta era încă în opoziție, iar la putere se afla Plahotniuc, oligarh sprijinit la acel moment de Iohannis.

Cătălin Drulă: „Frații noștri din Republica Moldova au nevoie de ajutor ca să poată trece iarna cu bine. Iohannis și Ciucă știu de luni întregi. Li s-a transmis oficial și neoficial că situația este disperată, dar nu au mișcat un deget“

„Cum lasă Iohannis și Ciucă Republica Moldova la mâna lui Putin”

„Frații noștri din Republica Moldova au nevoie de ajutor ca să poată trece iarna cu bine. Consumul lor total este o parte infimă din consumul României. Ieri, Gazprom a mai tăiat cu 30% livrările către Chișinău. Și, deși autoritățile moldovene cer ajutorul nostru de câteva luni, tot ce primesc sunt vorbe goale.

În fiecare an, România consumă în general circa 12 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale. 9 miliarde mc este, de regulă, producția internă de gaze a României.

Prin comparație, Republica Moldova are nevoie de circa 1 miliard mc anual, adică doar aproximativ 8% din ce consumă populația și industria României.

În octombrie 2021, din cauza unui șantaj istoric practicat de Moscova ca mijloc de presiune, Gazprom a tăiat cu 35% livrările către R. Moldova. Sâmbătă, compania din subordinea lui Putin a mai tăiat alte 30%.

Situația aprovizionării cu energie a Republicii Moldova devine una de securitate regională.
În luna octombrie, din lipsă de fonduri și în contextul prețurilor care au explodat, Republica Moldova avea rezerve de gaze pentru 20 de zile. Estimările arată că, dacă lucrurile se mențin la fel ca acum, frații noștri de peste Prut vor avea un șoc uriaș în această iarnă.

Prognozele administrației de la Chișinău spun că peste jumătate din populație va ajunge să plătească mai mult de 50% din venituri pentru cheltuieli cu energia.

Putin strânge R. Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist.

De luni de zile ar fi putut România să găsească o soluție de a ajuta. Cereri de ajutor au primit și Iohannis și Ciucă. Li s-a transmis oficial și neoficial că situația este disperată, dar nu au mișcat un deget.

Semnalul diplomatic transmis ar fi fost de o valoare uriașă. De asemenea, un ajutor practic în această criză energetică ar fi permis R. Moldova să se rupă energetic de Rusia (acum depinde în proporție de 100% de Gazprom).

Ce ar putea face Iohannis și Ciucă? Un gest simplu, cu costuri infime pentru România, care să arate că, dincolo de vizite și evenimente de fațadă, suntem cu adevărat prietenii Republicii Moldova.

Concret, soluția la îndemâna lui Iohannis și Ciucă este un contract negociat pe 10 ani cu Chișinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, la un preț mai mic decât cotațiile actuale de criză, dar mai mare decât media din «vremuri normale».

Chișinăul nu cere Bucureștiului un cadou. Nici pe departe.

Autoritățile sunt hotărâte să dezvolte R. Moldova pe termen lung și cer doar un sprijin, un ajutor de dezvoltare dacă vreți, pentru a menține ferm cursul european al țării și a se rupe de Moscova în plan energetic. Mai mult, moldovenii sunt și un exemplu de urmat în ceea ce privește reducerea consumului de energie.

Un calcul simplu: la cantitatea de 50 milioane mc de gaz lunar, livrările ar însuma 600 milioane mc anual. Din consumul României, cantitatea ar însemna abia 5%.

5% din consumul nostru anual de gaze ar ajuta o țară să aibă un viitor stabil și să se elibereze din ghearele unui dictator scelerat. De partea României, în sfârșit am arăta că suntem lideri regionali în materie de securitate și că asigurăm stabilitatea regiunii în acest context sensibil.

Iohannis și Ciucă știu de această soluție simplă. Dar se fac că sunt surzi.

Ne spun cum companiile de stat românești din sectorul energetic au caracter «strategic». Dar nu sunt folosite nicidecum pentru un scop strategic comun: al nostru ȘI al R. Moldova.
Mai mult, în luna august, impozitarea tranzacțiilor externe cu energie a fost dublată de acest Guvern iresponsabil. Cumva s-au asigurat că livrările alternative de gaze către Republica Moldova devin și mai neatractive chiar și de pe piața liberă.

În acest moment, Republica Moldova este ostatica iernii lui Putin. Într-un mod extrem de rușinos, Bucureștiul nu face nimic. Proverbul «prietenul la nevoie se cunoaște» s-a pierdut din memoria PNL-istă.

Pentru că, pas cu pas, Klaus Iohannis a mințit Republica Moldova.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”. Senatoarea putinistă vrea să abandonăm Ucraina în gherele Rusiei

* Urlete și scandal cu „Căpitanul” Simion la 3 dimineața, în Piața Victoriei. Prins conducând fără permis, liderul AUR s-a ascuns la etajul autocarului partidului, parcat pe interzis, și și-a chemat fanii să-l salveze

* Deputatul PSD surprins că făcea sex cu un tânăr este mare susținător al „familiei tradiționale”! Aurel Bălășoiu refuză să demisioneze din Parlament

* Cine moare pentru Rusia lui Putin?

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. E clar ca Maia Sandu le da o lectie de inteligenta si patriotism, ca arata lumii romanesti cum trebuie sa fie un conducator adevarat. Si, ca mari barbati de stat ce sunt, asta ii face invidiosi si chiar ingrijorati.
    Ma rog, atata pot ei, sa umble cu asemenea prostii si ipocrizii.
    Dar sa lasi o bucata din Romania la cheremul rusilor, depaseste orice limita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -