sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLumeaVIDEO. Revoluția părului în Iran. Femeile ard tablourile cu ayatollahii, sunt suspendate...

VIDEO. Revoluția părului în Iran. Femeile ard tablourile cu ayatollahii, sunt suspendate cursurile în școli, fetele îi alungă pe profesorii care le obligă să poarte hijab și scandează “Moarte dictatorului!”

-

Iranul e zgâlțâit violent de o adevărată revoluție a femeilor, elevilor și studenților, la care a aderat deja și o mare parte a populației masculine. Regimul teocratic al ayatollahilor și imamilor, care începând din 1979 a instituit o orânduire de tip medieval, în care femeile n-au niciun drept și aproape că nu sunt considerate ființe umane, este acum în pragul colapsului. Clerul musulman a scos în stradă fanaticii din Gărzile Revoluționare Islamice, pentru a ajuta poliția să reprime mulțimile, dar deocamdată eforturile regimului au eșuat. Guvernul pune manifestațiile pe seama unui „complot” al satanicului Occident.

Pe străzile marilor orașe defilează milioane de oameni care scandează împotriva autorităților și a legilor represive. În școli, fetele și-au aruncat hijaburile (bucăți de pânză de culoare închisă cu care sunt obligate să-și acopere în totalitate părul) și îi alungă pe profesorii care vor să le forțeze să poarte așa ceva.

Hijabul este perceput ca un simbol al inferiorității și al supunerii femeii în fața bărbatului. În 1979, imediat după venirea la putere a Ayatollahului Khomeini, s-a dat o lege prin care hijabul devenea obligatoriu. Femeile din Teheran s-au strâns într-o manifestație uriașă, de sute de mii de oameni, dar clericii musulmani care preluaseră puterea după alungarea Șahului Reza Pahlavi au scos în stradă Gărzile Revoluționare Islamice (Gărzile Verzi), care au deschis focul cu mitralierele împotriva oamenilor, într-un masacru nemaiîntâlnit.

- Advertisement -

Luna trecută, la 43 de ani după acele evenimente, resentimentele mocnite au explodat din nou după ce o tânără a murit la spital din cauza bătăilor primite de la Poliția Morală timp de mai multe zile, pentru că fusese prinsă că hijabul nu-i acoperea în totalitate părul.

De data aceasta, forțele de ordine ale regimului teocratic n-au mai reușit să zdrobească protestele. Guvernul de la Teheran a tăiat internetul, pentru a împiedica oamenii să se organizeze și să comunice, dar Statele Unite au permis marilor companii – inclusiv Starlink a lui Elon Musk – să restabilească legăturile de internet cu ajutorul sateliților.

- Advertisement -

Pe Twitter circulă imagini impresionante din unitățile de învățământ iraniene. Fete cu părul lăsat liber scandează „Moarte dictatorului” în holurile școlilor, arată degetul mijlociu către tabloul cu Ayatollahul Ali Khamenei sau întorc portretele cu cei doi oameni care au condus Iranul în ultimii 43 de ani (ayatollahii Khomeini și Ali Khamenei), pe spatele cărora scrie „Femeie, Viață, Libertate”.

Lucrurile se schimbă și în stradă. Un film surprinde momentul în care un bărbat care a lovit o femeie este oprit de trecători când vrea să plece cu motocicleta și e bătut crunt. În regimul fundamentalist musulman al ayatollahilor, lovirea unei femei nu e pedepsită în niciun fel – cu excepția situației în care ea „aparține” altui bărbat.

Forțele de represiune loiale regimului continuă să facă însă victime. Nika Shakarami, o adolescentă în vârstă de 17 ani care participa la un protest împotriva celor care au ucis-o pe Mahsa Amini (fata bătută de Poliția Morală pentru că nu purta hijabul corespunzător), a dispărut subit. Poliția a returnat familiei corpul adolescentei după o săptămână. Nika Shakarami avea nasul zdrobit, iar craniul prezenta multiple fracturi. Astfel de cazuri sunt frecvente.

În ciuda propagandei făcute de regim prin mass-media națională, în care iranienilor li se spune că totul nu e decât un complot pus la cale de „Marele Satan” care e SUA și Occidentul, tinerii continuă să iasă însă în stradă, sfidând represiunea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* Președintele Serbiei insinuează teorii ale conspirației după ce DIICOT a descoperit că date clasificate despre zăcămintele românești ajungeau la sucursala Gazprom din Belgrad

* Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”

* ÎPS Teodosie apare în dosarul deputatului PSD gay! „Șoferul lui Teodosie a avut o relație cu deputatul. S-o f…t pe la mănăstire. Bulangiul ăsta a aflat, Teodosie. Și a pus să-l execute pe deputat”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -