marți, martie 19, 2024
AcasăAlegeri 2020Clanul Morega face să dispară din presa gorjeană articole critice la adresa...

Clanul Morega face să dispară din presa gorjeană articole critice la adresa candidatului PSD la Primăria Motru, nepotul „baronului roșu”

-

Comportament dictatorial al clanului Morega în județul Gorj, în săptămâna decisivă a alegerilor locale. Două articole critice la adresa lui Cosmin Morega, viceprimarul orașului Motru și candidat PSD la funcția de primar, au fost șterse de pe un site local. Cosmin Morega este nepotul „baronului roșu” de Gorj, Dan Ilie Morega, cel care are interese economice și comerciale uriașe în Motru, orașul la cârma căruia încearcă să-și impună rubedenia.

Cele două articole au apărut joi, 24 septembrie, pe site-ul Gorjexpress.ro, în regim editorial (fără cod de mandatar), deci nu erau o obligație contractuală de natură publicitară.

După circa două ore de la publicare, articolele au dispărut. Ele au fost șterse la presiunile lui Cosmin Morega, candidatul PSD la Primăria Motru.

A apărut, în schimb, „Mesajul lui Cosmin Morega pentru cetățenii din Motru” – un articol publicitar, plasat pe prima pagină, într-o zonă cu vizibilitate maximă.

- Advertisement -

La Motru, oraș de 19.000 de locuitori, bătălia pentru primărie se dă între actualul primar, Gigel Jianu (PNL), și actualul viceprimar, Cosmin Morega (PSD).

Primul articol publicat și apoi șters

„Motru, de la faliment la fonduri europene. 12,5 miloane de euro aduși de Jianu fac cu ochiul către Hanu și Morega”

„Sudul țării se află încă sub manipularea reprezentanților PSD, mai ales pentru că singurele activități ale zonei țin de minerit și energie. Deși disponibilizările au înjumătățit numărul celor care mai au încă un loc de muncă în cariere și termocentrale, investițiile străine au fost refuzate sau alungate, consiliile locale, cele care trebuie să aprobe venirea investitorului, fiind, cel mai adesea, majoritare PSD. Practica este cea pe care partidul o folosește de mulți ani, beneficiind în acest fel de voturile celor care primesc ajutor social, de cele ale bâtrânilor noștri, ușor de mințit, și de susținerea afaceriștilor locali, care se văd de două ori mai în siguranță odată cu izgonirea altor investitori: lipsiți de concurență, nu sunt obligați nici să respecte întru totul drepturile angajaților, nici să le crească salariile.

- Advertisement -

O comunitate de acest fel este orașul Motru, oraș minier, condus 27 de ani de PSD, dintre care 12 ani de controversatul Dorin Hanu, cel care, în calitate de consilier județean în perioada 2016-2020, a votat pentru orașul lui, de fiecare dată, 0 lei din bugetul județului.

În urmă cu patru ani, pe fondul nemulțumirilor la adresa acestui edil pesedist, dar și a faptului că la vot s-a prezentat și generația mai tânără, pe care PSD nu o poate manipula atât de ușor, Motru și-a ales un primar tânăr, cu nume predestinat și schimbărilor în bine, dar și luptei cu greul, Jianu Gigel, susținut de PNL.

Datorii urașe, refuzul investițiilor și minciuni de campanie menite să-i asigure PSD-ului preluarea orașului

Venit la primărie cu planuri mari, Jianu s-a văzut nevoit să amâne o parte dintre ele. Primul dintre obiective, parcul industrial Motru, pentru care primăria trebuia să pună la dispoziția investitorilor terenul necesar, a picat din start. Noul primar a descoperit că cea mai mare parte dintre terenurile pe care Motru le avea în domeniul public fuseseră retrocedate sau vândute de Dorin Hanu, primarul de dinaintea sa, unele dintre afaceri aflându-se acum pe masa DNA. Dosarul se plimbă încă între DNA Tg. Jiu și DNA București. Alți investitori, mai mici, care au vrut să deschidă ceva în Motru, au fost alungați de către consiliul local, majoritar PSD, care a votat împotrivă.

Pentru ca dezastrul să fie total, fostul primar a lăsat primăria cu datorii de mai bine de 70 miliarde lei vechi, ultimul credit fiind făcut pe final de mandate și… în fals. Locurile de muncă de la UATAA Motru și Direcția Publică atârnau de un fir de păr – achitarea datoriilor uriașe și a penalităților care le însoțeau. Conștient că oamenii ar fi rămas pe drumuri, Jianu a făcut totul pentru achitarea, mai întâi de toate, a datoriilor.

Legat de mâini și de picioare, cu asemenea datorii și cu o majoritate ostilă în consiliul local, PSD aștepta ca Jianu să renunțe și să-i cedeze locul celui pe care îl numiseră viceprimar, nimeni altul decât candidatul care pierduse în fața liberalului. De altfel, nu mai demult decât anul trecut, într-un interviu dat unui ziar local, chiar viceprimarul PSD, actualul candidat la funcția de primar, recunoștea situația financiară a primăriei, sugerând intrarea acesteia în insolvență: «Această criză ar trebui anunțată la Finanțele Publice, pentru a se face un plan de redresare și a se găsi o soluție pentru reducerea cheltuielilor».

De la faliment la fonduri europene au fost… patru ani foarte grei

Primarul liberal n-a renunțat însă. Ba a făcut și treabă! După achitarea datoriilor primăriei, realizează proiecte și aplică pentru obținerea de fonduri nerambursabile care să rezolve o parte din nevoile orașului. Folosindu-se de programe de finanțare guvernamentale, se reabilitează și se dotează performant o școală și două gradinițe. Sunt depuse alte proiecte, pentru obținerea de fonduri europene, din păcate cu întârziere de 2 ani și mai bine, timpul necesar achitării celor 70 de miliarde datorii, știut fiind faptul că primăriilor datornice le sunt respinse finanțările nerambursabile. Rând pe rând, proiectele sunt aprobate, iar spre final de mandat, după ce au văzut diferențele dintre primarul lor și cel ce păstorise orașul 12 ani, câțiva consilieri de la alte partide se alătură celor ai PNL, iar edilul reușește să aprobe în sfârșit, cu majoritate la limită, și alte investiții.

12,5 milioane de euro sunt banii europeni aduși astfel de Jianu orașului Motru din momentul în care a putut aplica pentru obținerea lor, adică într-un an și jumătate. Comparativ, fostul edil al PSD a atras de patru ori mai puține fonduri în cei 12 ani de «gospodar» al Motrului.

Totuși, fiind aprobați spre finalul mandatului primarului liberal, banii europeni fac cu ochiul! Pentru Jianu, cele 12,5 milioane de euro înseamnă transpunerea în practică a proiectelor câștigate: modernizarea străzilor din oraș, unele la fel ca acum 50 de ani, trotuare, stații și piste pentru biciclete, autobuzele electrice și drumuri care vor face legătura cu satele aparținătoare pentru început, reabilitarea Casei de Cultură, a zonei de mijloc din oraș, construcția unui bloc de locuințe sociale, reabilitarea ambulatoriului din cadrul spitalului și extinderea lui.

Candidatul PSD Motru, actualul viceprimar Cosmin Morega, cel care s-a opus vehement în ultimii patru ani multor investiții și investitori la Motru, are deja o altă strategie, cu gândul la milioanele de euro. Morega susține pe posturile de radio și televiziune locale că ”banii europeni sunt minciuni, afișate pe panouri, ca să înșele alegătorii” motivând că datele de începere a lucrărilor ar fi trecut, fără să amintească nici pandemia, nici licitațiile multiple pentru găsirea executanților. Venind din partea unui pesedist cu șate vechi, afirmațiile sale ar putea fi luate doar minciuni, de genul cărora PSD ne-a obișnuit de 30 de ani încoace. Însă Morega încearcă să convingă cetățenii că banii europeni sunt fantasme în calitate de candidat la primăria municipiului Motru, semn că pentru cele 12,5 milioane de euro a fost gândită deja împărțirea, deocamdată pe hârtie, către firmele de casă ale PSD, care i-ar returna partidului contribuția pentru implicare!

Candidatul PSD de la Motru are un trecut extrem de compromis: Direcția Publică a Municipiului Motru, pe care a condus-o până în 2016, societate în care Consiliul Local este acționar 99%, a fost una din porțile prin care PSD Motru și Cosmin Morega au devalizat bugetul local. Curtea de Conturi a stabilit sume mari încasate și neînregistrare, furturi, prejudicii uriașe de recuperat de la șefii direcției, în speță Morega, bani care, printr-un tertip folosit în apărările infractorilor, au rămas în buzunarul actualului viceprimar. Totuși, acesta a recuperat de la angajați alocația de hrană primită în plus, până la ultimul leuț.

În urmă cu patru ani, primarul liberal a preluat un oraș aflat în pragul falimentului, smulgându-l din stăpânirea privată a PSD și a șefilor săi. Astăzi, baronii PSD vor să și-l ia înapoi cu orice chip.

Între Motru și civilizație stă doar un pas: votul din 27 septembrie.”

Al doilea articol publicat și apoi șters

„Locurile de muncă vestite de Morega – afacere pentru familia Morega și pagubă pentru investitori!”

„Ne apropiem de finalul campaniei electorale pentru alegerile locale. Dintre localitățile Gorjului, municipiul Motru se remarcă cu ”zeci de locuri de muncă” apărute ca ciupercile după ploaie în plină campanie electorală! Cel puțin așa susține candidatul PSD, Morega Cosmin!

Cum, timp de patru ani, am tot auzit de isprăvile viceprimarului PSD Morega, care au văduvit orașul de locuri de muncă, nicidecum să le fi creat, am luat urma acestora, pe principiul sănătos al lui Toma necredinciosul: Să crezi după ce vezi!

Chiar în urmă cu câteva zile, Cosmin Morega spunea: «Am purtat discuții cu doi tineri motreni care au revenit din Timișoara și vor amenaja o sală de evenimente, care va aduce 50 de locuri de muncă!»

Istoria acestei afaceri are, însă, un trecut mai vechi în Motru. Tinerii de care vorbește Morega nu au venit zilele astea la Motru, ci în urmă cu doi ani. Mai precis, în 2018, când au purtat mai multe discuții cu Primarul Jianu, care le-a oferit sprijinul municipalității cu un spațiu din domeniul public, în concesiune pe o perioadă lungă de timp, în vederea realizării acestei investiții aici.

Clădirea dezafectată a școlii din Ploștina a fost propusă de către Jianu tinerilor, care s-au arătat foarte mulțumiți de locație. Odată concesionat spațiul, atât orașul, dar și investitorii aveau de câștigat: bugetul public urma să încaseze anual niște bani, fără ca tinerii să fie jecmăniți. În plus, clădirea care sta să se năruie ar fi fost reabilitată, prelungindu-i-se durata de viață.

Fiind condus de un ministru PSD la acea vreme, Ecaterina Andronescu, ministerul s-a opus schimbării destinației școlii din Ploștina, iar proiectul inițiat de primarul Jianu nu i-a putut ajuta pe tinerii din Timișoara care ar fi dorit să investească aici.

Păcăliți de Morega, tinerii îi cumpără terenul la preț dublu față de Tg. Jiu

Curios lucru, refuzul ministrului PSD i-a venit mănușă nepotului baronului local Ilie Morega, candidatul PSD de astăzi la Primăria Motru. Cosmin Morega, cel care «susține» tinerii investitori, n-o face pentru Motru, ci pentru propriul buzunar.

Când a auzit că tinerii dispun de bani, Morega s-a repezit să le ofere o bucată de teren, pe care le-a vândut-o la un preț exorbitant! Fiind la prima afacere de acest fel, întreprinzătorii au fost ușor prostiți: 100.000 de euro, atât au plătit cei doi pe terenul vândut de Morega în afara orașului, în apropiere de Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă. Adică 20 euro/metru pătrat de teren!

Înșelătorie pe față fiindcă, dacă ar fi pronit aceeași afacere în Tg. Jiu, oraș cu 100.000 de locuitori, deci cu vad bun pentru asemenea afaceri, puteau plăti pe 1 mp de teren intravilan maxim 10 euro! Și asta dacă nu negociau prețul!

Suma pe care au plătit-o copiii doar ca să achiziționeze terenul a fost motiv de mare supărare pentru familiile tinerilor, părinții plângându-se cunoscuților de faptul că aceștia au risipit deja prea mult din banii strânși pentru investiție, doar pentru teren.

Făbricuța de mobilă și depozitul de cherestea… tot pe moșia Morega

Nici viitoarea făbricuță de mobilă pe care alți tineri au pornit-o în Motru, nu i-a scăpat candidatului PSD. Nu s-a zbătut în niciun fel să le faciliteze concesionarea unui spațiu din spațiile din domeniul public, de ce să vină bani la bugetul local? Tinerilor le-a fost «oferit» tot unul din spațiile domeniului Morega, la fosta moară. A oferi presupune, însă, să nu încasezi sub nicio formă vren leu. Aceștia vor începe să plătească, însă, chirie familiei Morega în următoarele luni.

O altă afacere cu care se laudă cel ce se visează peste Motru al doilea baron din spița Morega, este cea deschisă la începutul acestui an, un depozit de cherestea tot… pe pâmântul lui Morega! Pentru depozit, primăria Motru ar fi putut pune la dispoziția investitorului un amplasament foarte bun, în mai multe locații: UATAA, Centrul de afaceri Leurda ș.a. Dar interesul viceprimarului Morega nu a fost să propună municipalității alocarea de spațiu nici pentru depozitul de cherestea, nici pentru investiția în fabricarea de mobilier. E de la sine înțeles că spațiile pe care le deține familia Morega peste tot în Motru nu sunt puse la dispoziția micilor investitori în mod gratuit!

Dan Ilie Morega își reactivează afacerile în Motru

Baronul local Dan Ilie Morega și familia acestuia dețin în Motru toate spațiile comerciale ale fostei ALMA, societate de comerț, care mai avea și o scară de bloc amenajată ca hotel. Din 1995 până în 1998 aceasta a fost jefuită de Ilie Morega, care a cerut mai târziu să fie pictat pe biserica de la Padeș, lângă Hristos și oaia biblică.

ALMA avea, la momentul preluării ei de către Morega, 21 de spații proprii, cumpărate la mai puțin de jumătate din prețul care ar fi trebuit achitat în contul acțiunilor. Hotelul a fost desfiintat imediat de baronul Morega si vandute apartamentele in parte, cu un pret mediu de 5.000 de dolari.

120 de angajați și-au pierdut atunci locurile de muncă, iar ALMA a fost lichidată imediat după ce toate bunurile sale au trecut în patrimoniul familiei MOREGA.

La vremea respectivă, ca un ultim strigăt după ajutor al oamenilor concediați, sindicatul ALMA a adus aproape cu forța, la Motru, Corpul de Control al Primului ministru Radu Vasile. Dar, cum corb la corb nu-și scoate ochii, afacerea a fost mușamalizată la nivel foarte înalt, cu sprijinul șefului de atunci al FPS, Dan Vârjan, și cu al banilor furați.

Dan Ilie Morega, unchiul candidatului PSD

Dan Ilie Morega știe că toate aceste spații, neutilizate, cheltuie bani, chiar și numai taxele pentru atâtea proprietăți către statul român! Și i-ar prinde bine să gestioneze din nou orașul Motru, chisr și prin nepotul său, pentru a cărui victorie la Primăria Motru a pus la bătaie resurse de neimaginat pentru un om de rând și și-a reactivat gradele de securist, amenințând de la mic la mare în Motrul pe care l-a pârjolit cândva, când îi era stăpân.”

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. […] Dar comportament dictatorial al clanului Morega în județul Gorj, în săptămâna decisivă a alegerilor locale, s-a manifestat și alte forme decât agresiunile fizice. Două articole critice la adresa lui Cosmin Morega, viceprimarul orașului Motru și candidat PSD la funcția de primar, au fost șterse de pe un site local, scrie ZIARISTII.COM. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -