Cîțu se bucură: „Este o mare victorie ca partidul mai mic să aibă premierul, e o victorie pentru PNL și pentru România“

1
638
Partenerul „mai mic“ (Cîțu-PNL, în dreapta) privește cu speranță către partenerul „mai mare“ (Ciolacu-PSD, în centru)

Florin Cîțu, președintele PNL, consideră „o mare victorie“ că a reușit să-i bage pe liberali în coaliția cu PSD și, chiar mai mult, că a reușit să dea premierul pentru următoarele 18 luni, chiar dacă vine de la „partidul mai mic“. Premierul demis a făcut uimitoarele declarații joi seara, la Palatul Parlamentului, când Cîțu a menționat că, prin nominalizarea generalului Nicolae Ciucă drept propunere a PNL pentru postul de premier, s-au „deblocat“ negocierile cu PSD.

Bucuria lui Florin Cîțu este bizară din mai multe motive. În cele din urmă, după aproape trei luni de criză politică, s-a dovedit că PNL a abandonat o coaliție stabilă în care era principalul partid și avea cele mai multe ministere în favoarea unei noi coaliții în care este partenerul minor și unde deține mai puțin de jumătate dintre portofoliile din Guvern, cu perspectiva ca, după 18 luni, să piardă și premierul.

Brusc, cu PSD, liberalii au devenit „mai indulgenți“: „Am înțeles că ar fi acceptată o altă variantă din partea noastră, deși noi n-am pus condiții pentru nicio persoană“

Până la urmă, obiectivul de care s-a agățat PNL în tot acest timp pentru a refuza coaliția cu USR – păstrarea lui Cîțu ca premier – n-a fost atins nici cu PSD. Social-democrații l-au respins pe Cîțu așa cum făcuse și USR, iar acum au apărut deja voci în PNL care invocă organizarea unui nou Congres de alegeri în scurt timp.

În acest moment, Florin Cîțu este într-o situație imposibilă în care a ajuns, în primul rând, din cauza propriilor sale fapte și declarații. Posturile penibile în care este pus se țin lanț. Reporterii l-au întrebat joi, pe bună dreptate, de ce miercuri a spus că nu va exista niciun vot în Biroul Executiv pentru Nicolae Ciucă și totuși, a doua zi, în nici 5 minute, s-a votat în unanimitate pentru ca generalul să fie candidatul PNL la postul de premier. Cîțu a răspuns, conform Digi 24: „Astăzi avem aici o propunere din partea PNL, o propunere de premier cu care noi credem că am deblocat aceste negocieri. Eu zic că este o mare victorie să avem în această coaliție ca partidul mai mic să aibă premierul, este o victorie pentru PNL, și cu siguranță o victorie pentru România“.

Jurnaliștii nu s-au lăsat și au insistat, întrebând dacă această răsturnare de situație produsă în nici 24 de ore are legătură cu discuția pe care miercuri seara a avut-o Cîțu cu Klaus Iohannis. Șeful PNL a răspuns: „Știți foarte bine că președintele nu se implică în discuțiile din partidele politice, aceste discuții au fost în PNL!”.

Șirul declarațiilor ridicole a continuat când jurnaliștii l-au întrebat dacă renunțarea la propria candidatură e un pas în spate, după luni în șir în care s-a cramponat de acest post. Cîțu a răspuns: „Este o decizie pe care a luat-o PNL după ce am văzut că și în celălalt partid s-a luat decizia de a avea primul premier. Am înțeles din discuții că ar fi acceptată o altă variantă din partea noastră, deși noi n-am pus condiții pentru nicio persoană, nici măcar peste un an jumătate nu punem condiția să nu fie președintele Ciolacu, noi suntem mai indulgenți”.

I s-a atras atenția că și USR condiționase ca el să nu mai fie premier, dar acea unică pretenție a fostului partener de coaliție a fost considerată inacceptabilă. În schimb, când PSD a venit cu aceeași condiție alături de multe altele, s-a făcut concesia. Cîțu a răspuns ambiguu: „Aceasta a fost decizia partidului și mergem cu decizia partidului“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ministru PNL din Cluj: „Boc va lucra împotriva lui Cîțu, cum a lucrat împotriva lui Orban. Bolojan a făcut ce este corect, Boc ce i s-a spus. E o păpușă“

Durerosul mesaj de renunțare al Oanei Pellea. „Votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis. Speranța mea a obosit”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU: PNL-ule, ridică-te și umblă!

Concediat pentru că-și teroriza elevii cu propagandă antivaccinistă, un profesor amenință cu Șoșoacă. „Marș afarăăăăă! Nu ai ce căutaaaaaa!” / „Doar un telefon am de dat și declanșez uraganul”

Un primar PNL din Suceava a pus zeci de copii să meargă 10 km pe jos, la un marș antivaccinist. E anchetat de Protecția Copilului

VIDEO. Vanghelie lovește, înjură, amenință și scuipă. Limbaj de PSD-ist: „Pleacă de aici, că te bat! Băga-ți-ai p…a în mă-ta!”

Povestea ultimului soldat al “Armatei uitate” a Africii. A fost capturat de bătrânii satului şi trimis la război. “Mi s-au spart timpanele, dar am rămas în viaţă”

1 COMENTARIU

  1. Tovarase Catu, ca mancati cacat intelegem toti, ca lingeti acolo unde ati scuipat iar intelegem, dar nu intelegem de ce va laudati cu gura mare ca este gustos. Totusi nu suntem prosti, intelegeti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here