Premierul Florin Cîțu a prezentat miercuri, la prânz, în fața Parlamentului reunit, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care România îl va trimite la Comisia Europeană. În baza acestui plan, țara noastră va primi, sub formă de finanțare și împrumuturi la dobândă aproape 0, circa 29,2 miliarde de euro.
La final, după ce a ascultat cum banii vor merge, în următorii 4 ani, la autostrăzi, educație și sănătate, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a concluzionat: „Șmenuri!“.
Potrivit împărțirii banilor așa cum a fost ea prezentată de Cîțu, principalele domenii finanțabile vor fi:
– infrastructura de transport (rutier, feroviar, maritim) – 7,6 miliarde euro;
– educație – 3,6 miliarde euro,
– sănătate – 2,4 miliarde euro,
– tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde euro,
– managementul apelor – 2 miliarde euro,
– informatizarea administrației publice – 2 miliarde euro,
– energie regenerabilă – 1,6 miliarde euro,
– împăduriri – 1,3 miliarde euro,
– managementul deșeurilor – 1,1 miliarde euro.
Florin Cîțu și-a început discursul arătând că e prezent în Parlament pentru a prezenta cum vor fi cheltuiți banii, așa cum niciodată n-a făcut PSD. Proiectele trebuie finalizate până în 2026, a arătat premierul, altfel România pierde banii.
Ce a spus Florin Cîțu despre planul PNRR
– Unele intepretări au fost eronate și întreținute artificial în spațiul public. PNRR e un program apărut în plină criză, ca răspuns la ea. Liderii UE au văzut cum a reacționat economia fiecărei țări la criza pandemiei și au venit cu acest plan de investiții. E un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, el vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Acest plan a fost aprobat de Comisia Europeană, Parlamentul European. Nu facem reforme pentru că ni le cere cineva, ci pentru că România are nevoie de ele.
– Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR – le spun mai ales colegilor din Opoziție – pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse.
– PNRR garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de-acum încolo. Rezultatele se vor vedea în buzunarele tuturor românilor
– România atrage prin PNRR 29,2 miliarde euro în 4 ani pentru investiții. E un efort mare pentru orice țară. Rolul meu a fost să-i asigur pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat privind strategia fiscal-bugetară, va corecta greșelile din trecut, va elimina risipa banului public, va face corelație între performanță și venit în administrația publică, va reforma companiile de stat.
– Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor și a pensiilor sau alte scenarii apocaliptice. Dimpotrivă, reforma înseamnă administrarea eficientă a banilor publici.
– Un alt obiectiv al PNRR: toate zonele din România vor beneficia de investiții, nu doar anumite zone. Suma totală de 29,2 miliarde euro: România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape, pentru a prinde din urmă alte țări dezvoltate.
– România are nevoie de investitori. Vom putea implementa PNRR cu investitori, în principal românești.
Ce a înțeles Marcel Ciolacu, liderul PSD
Venit la microfon după Florin Cîțu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut un discurs uimitor, ținut de pe poziții de înaltă moralitate, de parcă n-ar fi reprezentantul celui mai corupt partid din România, care a capturat în stil mafiot statul, singurul care și-a reprimat cu bestialitate cetățenii în stil Belarus și Rusia.
Inclusiv retorica de miercuri a lui Marcel Ciolacu a mers pe aceeași linie cu reminiscențe național-ceaușiste, populiste și implicit antioccidentale. Liderul PSD a reluat temele lui Iliescu și, ulterior, ale lui Dragnea, conform cărora Guvernul este de fapt vândut Occidentului, vrea să transforme țara în colonie și urmărește ruinarea firmelor românești.
Discuția despre PNRR a derapat astfel în șanțul demagogiei, ieșind la iveală și de ce a făcut Ciolacu tot circul din ultima săptămână, cerând dezbateri în Parlament despre program: avea nevoie de o tribună de la care să înfiereze proletar capitalismul decadent și Occidentul hrăpăreț.
Pe parcursul discursului n-a existat nici măcar o singură propoziție în care să se facă referire concretă la vreunul din capitolele prevăzute la investițiile din PNRR – o idee despre vreun proiect sau altceva asemănător. Totul a semănat cu pumnul lui Iliescu ridicat înspre cer în fața minerilor, atunci când îi trimitea să bată oamenii pe străzile Bucureștiului.
Ce a spus Marcel Ciolacu despre PNRR
- Domnule premier, sper să ne prezentați, totuși, planul. De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. Luați-l și pe domnul Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut.
- A fost nevoie de insistențele PSD ca să veniți azi în Parlament. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul despre PNRR. Și nici măcar azi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR – ați văzut acest plan? Știți ce conține acest plan? Dacă știe vreunul dintre dumneavoastră, îl invit să ne spună.
- Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Apropo, domnule Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR?
- Tot ce v-a cerut PSD a fost transparență, descentralizare și sprijin pentru firmele românești.
- V-ați bătut joc, de asta ați fost refuzați de două ori de Comisia Europeană. Veți fi ultimul guvern din UE care depune planul.
- Unii dintre miniștrii dumneavoastră au început să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent.
- Fiecare țară a venit cu o viziune clară, majoritatea statelor UE au decis să investească într-un anumit domeniu: Franța – pe resursa umană, Germania – industrie, Bulgaria – digitalizare. Domnule Cîțu, ce v-ați propus? Vă spun eu: v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme, dar de fapt tăiați.
- Tot ce vreți e creșterea taxelor, înghețarea pensiilor și tăierea salariilor. Sunteți, de fapt, trompetele austerității. Niște mincinoși. Cine v-a cerut, domnule Cîțu, să creșteți taxele locale, impozitele pentru firme, să scoateți facilitățile pentru IT-iști și constructori, să dații mii de oameni afară, să vindeți companiile profitabile? Nimeni de la Comisie nu v-a cerut să aduceți austeritatea în România, doar propria incompetență și viziune.
- PSD a scăpat România de împrumuturile FMI, guvernul PNL – USR le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a vă justifica austeritatea și viitorul acord cu FMI.
- Cocoșati firmele cu noi taxe și impozite. Vreți să vindeți tot și să transformați România într-o mare piață de consum!
- Planul Germaniei are 1.241 de pagini, Franța – 815 pagini, Polonia – 498. În România, până acum, nimeni nu a văzut nici o pagină. Guvernul a dosit 2 miliarde de euro pentru firmele de casă și firmele de consultanță. Nu veți reuși să duceți la capăt nicio măsură de austeritate.
- Domnule candidat Orban, treziți-vă din toate chefurile făcute prin toate instituțiile prin care ați trecut. Sezonul la schi s-a încheiat, îi transmit domnului Iohannis, să citească prostiile lui Cîțu și Barna din PNR și să încetăm să ne mai facă de râs la Bruxelles.
Au vrut ,l-au avut, s-a citit,explicat în mare PNRR, ce s-a înțeles, nimic, dar nici nu aveau cum să înțeleagă, sunt chiar analfabeți funcționali !!!
Joseph Biden: Aveți 150 miliarde dolari pentru PNRR. Bursa de la Chicago și Dow Jones pun la bătaie 200 miliarde dolari.
N-ai înțeles bine, Putin dă, ruble.
Vai ce experți sunt tovarășii comuniști ! Bravo tovarăși ! Da’ de ce n-ați aplicat toate aceste indicații prețioase timp de 30 de ani ? Erați prea ocupați cu jaful ?
Bai Ciolacule,
Ce atatea discutii despre economie, da-o dracului, si asa nu intelegem nimic.
Hai cu drepturile infractorilor.
Se spune ca iti faci o impresie despre un om numai dupa ce il asculti.
La Ciolacu si la Simonis ala este deajuns numai sa te uiti.