Cine e Naftali Bennett, noul premier al Israelului: fost luptător în trupele de comando, fondator de companie software și multimilionar

3
974
Naftali Bennett, noul premier al Israelului. FOTO: YONATAN SINDEL / AFP

 

Naftali Bennett (49 de ani), noul premier al Israelului a cărui desemnare încheie o epocă foarte lungă, de 12 ani, în care Benjamin Netanyahu a condus guvernul acestei țări, este considerat a fi un ultranaționalist religios și chiar un extremist de dreapta, în opinia unei părți a analiștilor. Are reputația unui politican intransigent față de Palestina și este suspectat că vrea să anexeze toate teritoriile arabe ocupate în prezent de Israel.

La 49 de ani, Bennett este primul șef de guvern al acestei țări care provine din rândurile comunității ultrareligioase. El poartă kipa (calota care acoperă creștetul evreilor religioși) și se autocaracterizează drept modern ortodox.

De asemenea, el este cel dintâi premier al Israelului provenit din părinți emigrați din SUA și a făcut bani mulți pe cont propriu, din afaceri.

Noul premier a făcut parte din trupele speciale ale armatei israeliene, a fondat o companie de software pe care a vândut-o pe 145 de milioane de dolari și a fost șef de cabinet al lui Netanyahu

La fel ca și alți șefi de stat și de guvern ai Israelului, noul premier este un om care și-a dovedit deja caracterul și valoarea pe câmpul de luptă. Bennett a făcut parte, în tinerețe, din unitățile de comando Sayeret Matkal și Maglan, din armată. A făcut însă și Facultatea de Drept, vorbește engleza ca limbă maternă, pentru că a trăit o lungă perioadă și în SUA și Canada, iar în 1999 a făcut la New York compania Cyota, producătoare de software anti-fraudă. În 2005 a vândut-o pentru 145 de milioane de dolari.

Culmea e că omul care l-a dat jos pe Netanyahu din postul de premier a început ascensiunea în politică sub umbrela acestuia. Între 2006-2008 a fost șeful de cabinet al lui Netanyahu, pe care l-a ajutat să devină președintele partidului Likud. După 2009, când Netanyahu și-a început lunga domnie ca prim-ministru, relațiile cu Bennett s-au răcit, iar cel din urmă și-a făcut propriul partid, Căminul Evreiesc.

Deși de-a lungul timpului el a mai fost ministru în câteva cabinete conduse de Netanyahu, direcțiile au fost diferite, iar în 2019 Bennett a înființat Yamina – Noua Dreaptă, partid cu care acum 3 luni a luat 7 mandate în parlament promițând o atitudine dură față de palestinieni.

Coaliție eterogenă și fragilă construită împotriva lui Netanyahu, care e acuzat că a dezbinat societatea israeliană

Însă, deși a avut un scor mic în alegeri, noul premier a reușit să convingă numeroase partide să i se alăture într-o coaliție care, la un loc, l-a depășit pe Netanyahu. Bennett va fi, conform înțelegerii, doar doi ani premier, următorii doi ani revenindu-i lui Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid, de centru.

Coaliția care i-a luat guvernarea lui Netanyahu este însă foarte eterogenă, cu trei partide de dreapta, naționaliste, alte două partide de centru, două partide de stânga și, surpriză, un partid arab naționalist!

Bennett își propuner reconcilierea societății israeliene dezbinate de discursul lui Netanyahu – pe care-l califică drept incitator la ură – și, în plan economic, intenționează să reducă taxele, să liberalizeze piața și să reducă intervenția statului.

În privința relațiilor cu palestinienii nu se întrevăd prea multe lucruri bune. Bennett se opune înființării unui stat palestinian și vrea să intensifice colonizarea cu evrei a Cisiordaniei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

* Primarul suspectat că ar fi violat o fată de 12 ani vrea la detectorul de minciuni. El cere și test ADN, pentru a arăta că alt violator e tatăl copilului

* Orban: „Am fost părăsit de Rareş Bogdan, Raluca Turcan și Robert Sighiartău. Au încercat să arunce în aer formarea coaliţiei”

* Rareş Bogdan, atac tăios la Ludovic Orban: „Dacă mă apuc eu să vorbesc, îl va durea stomacul rău de tot!” / „S-ar putea ca nervii mei să plesnească, şi-aşa sunt întinşi la maxim!”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. Demența starețului Zenovie: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” / „Vor fi zombi, ca drogații” / „Planul lor criminal, de genocid în lume…”

* TVR nu-i va prelungi contractul lui „Sărmăluță”. Acesta amenință cu tribunalul: „Vă promit că o să ne distrăm!”

* Eroul Danemarcei: fundașul lui AC Milan care l-a salvat pe mijlocașul rivalei Inter Milano, făcându-i respirație gură la gură

* Start în EURO 2020 – o lună de fotbal de clasă! Program, echipe, suporteri, bani, istorie, transmisii TV

3 COMENTARII

 1. Era și timpu’ să se cam încheie… „epoca Netanyahu” (12 ani, în total, premier!), căăă… deja se credea… OMUL-PROVIDENȚIAL (Sic!) al Israelului, îi intraseră în cap fumuri și pretenții deee… premier-PE-VIAȚĂ!!!!!

  • Pe de altă parteee…, coaliția asta a noului prim-ministru chiar că-i o adevăratăăă… CULME-a-ETEROGENIEI !!!!!

   NU putem pricepe, mai ales, cum pot coexista într-un guvern din Israel… ultranaționaliștii evrei și/cu cei arabi!!!

   Chiar că trebuie să fie TERIBILĂ… LEHAMITEA (chiar… URA!) față de AUTORITARUL-și-CORUPTUL Netanyahu, după cei 12 – !!!!!!! – ani de „domnie” ai acestuia (lucru nemaintâlnit în acest stat înființat în 1948, în care… instabilitatea politică este CRONICĂ și, deci, guvernele și premierii… se schimbă foarte-des!!!), ca să se coalizeze împotriva lui unii care… se dușmănesc între ei de moarte!!!

   • De fapt, Benjamin Netanyahu a fost prim-ministru… peste 15 ani (!) ÎN TOTAL, în două perioade: 18 iunie 1996 – 6 iulie 1999 și 31 martie 2009 – 13 iunie 2021!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here