sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLumeaCehia expulzează 18 diplomați ruși și caută doi agenți GRU - asasini...

Cehia expulzează 18 diplomați ruși și caută doi agenți GRU – asasini și sabotori. Unul are pașaport moldovenesc: „Nicolae Popa”

-

Cehia se află într-o ofensivă de contracarare a acțiunilor subversive ale Rusiei pe teritoriul său. Expulzează 18 diplomați ruși și încearcă să-i capturează pe doi indivizi care au aruncat în aer un depozit de muniție pe teritoriul Cehiei, în urmă cu 7 ani. Cei doi sunt bănuiți a fi agenți ai GRU (serviciul de informații al Armatei ruse).

Cehia a anunțat sâmbătă că expulzează 18 membri ai Ambasadei Rusiei la Praga. Oficialii cehi au indicii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţie, în urmă cu 7 ani.

Evenimentul este considerat deosebit de grav, dovadă faptul că înșiși premierul Andrej Babis și ministrul de Externe, Jan Hamacek, au dat vestea, într-o scurtă intervenție televizată.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, Unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţie din zona Vrbetice” (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul ceh Andrej Babis.

- Advertisement -

Ministrul de Externe, Jan Hamacek, a precizat că cei 18 de membri ai Ambasadei Rusiei de la Praga, identificaţi drept agenţi secreţi, vor trebui să părăsească teritoriul Cehiei în termen de 48 de ore.

Acţiuni subversive, sabotaje, asasinate

În acest context, Poliţia cehă a anunțat că se află în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi a fi agenţi GRU, responsabili de explozia depozitului de muniţie în 2014.

Cei doi agenţi GRU au fost implicaţi inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury (Anglia), în 2018.

- Advertisement -

Cei doi presupuşi agenţi GRU au folosit mai multe paşapoarte false în misiunile din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolae Popa”, informează BBC.

Agenţiile europene de spionaj consideră că cei doi agenţi fac parte din Unitatea GRU 29155 a Armatei ruse, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate.

Doi cetățeni cehi au murit în urma exploziei din 16 octombrie 2014, de la depozitul de muniţie de la Vrbetice.

În replică, vicepreşedintele Comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, a calificat drept „absurde” acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014.

Cehia a anunţat că va informa partenerii din NATO şi UE în legătură cu suspiciunile referitoare la activităţile agenţilor GRU.

„Nicolae Popa” şi „Ruslan Tabarov”, falşi membri ai Gărzii Naţionale din Tadjikistan, voiau să „inspecteze” depozitul de muniţie din Cehia

Conform investigatorilor cehi, înaintea exploziei din 2014, un mesaj prin e-mail a fost trimis companiei care administra respectivul depozit de muniţii. Mesajul, expediat din partea „Gărzii Naţionale” din Tadjikistan, solicita accesul în locaţie a două persoane pentru realizarea unei inspecţii. Ataşat e-mail-ului erau pozele scanate a două paşapoarte: unul pe numele „Ruslan Tabarov” din Tadjikistan, celălalt pe numele „Nicolae Popa” din Republica Moldova.

Ulterior, s-a dovedit că fotografiile celor doi erau aceleaşi cu cele ale suspecţilor surprinşi, patru ani mai târziu, de camerele de supraveghere din Salisbury, când GRU a încercat să-i asasineze cu Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia. Mai târziu s-a aflat că unul dintre cei doi agenţi a fost chiar decorat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Pe 11 octombrie 2014, când cei doi ruşi au aterizat la aeroportul din Praga, s-au folosit de exact aceleaşi identităţi false folosite ulterior în 2018, în Salisbury – Ruslan Borişov şi Alexander Petrov.

Două zile mai târziu, pe 13 octombrie, agenţii GRU s-au cazat la Ostrava, chiar în apropierea depozitului de muniţie. Rezervarea a fost făcută până pe 17 octombrie.

Explozia depozitului de muniţie s-a produs pe 16 octombrie 2014, în aceeaşi zi în care cei doi agenţi GRU s-au deplasat la Viena, de unde au luat un zbor către Moscova.

Alexander Petrov și Ruslan Boşirov

Oficialii cehi au declarat că cei doi suspecţi fac parte din Unitatea GRU 29155, despre care serviciile de spionaj europene susţin că ar fi o unitate specială a serviciilor secrete ale Armatei ruse, specializată în asasinate, operaţiuni de sabotaj şi acţiuni subversive.

Se estimează că această unitate secretă a GRU ar avea circa 200 de agenţi, din care doar în jur de 20 sunt implicaţi în astfel de operaţiuni speciale, în vreme ce restul se ocupă doar de sprijin logistic.

Cei doi presupuşi agenţi GRU nu au mai fost văzuţi din 2018, de când au fost făcute publice fotografiile cu ei în Salisbury. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informaţii europene consideră că Unitatea 29155 este încă activă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* După derapajul cu „zombie politic”, Drulă revine la treburi serioase: demolează imperiul mafiot al lui Rădoi! 63 de chioșcuri ilegale în 10 stații, lichidate vineri seară

* VIDEO. Orban: Înainte de a-l ataca pe premierul Cîțu, orice ministru „trebuie să-și scrie demisia”. Principalul vizat: Cătălin Drulă, cel cu „zombie politic”

* VIDEO. Dialogul CTP – Vlad Voiculescu. „Ați inundat casa ca să nu ia foc” / „Datele nu sunt certe”

* „Olguțul” Claudiu Manda, europarlamentar PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenței politice

VIDEO. Scene înfiorătoare cu anarhistele rusofile. Cerva: „Câta picior i-am tras în cur! I-a sărit curu’ în aer!”. Lovin: „I-am vărsat cafeaua în cap! L-am călcat pe mână!”

VIDEO. Șoșoacă, mahala extremă. Interzisă pentru nepurtarea măștii, a intrat cu forța, ajutată de șoșoc. A pus „bulumacul” în ușă și tot ea a strigat că a fost „bătută”, „învinețintă”. Șoșocul a promis că „rupe ușa”

* Socaciu, Daea, Bacalbașa, Tărăcilă, Hașotti, Solcanu își vor pensiile speciale înapoi! 122 de foști parlamentari au apelat la instanță pentru a-și recupera privilegiul pierdut prin lege

* Soția unui director corupt din Primăria Capitalei („omul lui Oprescu”): „Ai sărit ca boul din Louis Vuitton!”. Infracțiuni de 33 de ani, condamnare de 6 ani

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Uiteee…, ASTA ar trebui să facă partidele PRINCIPALE (P.N.L. și U.S.R.-P.L.U.S.) din coaliția parlamentar-guvernamentală tripartită de centru dreapta: să aibă grijă săăă… NU mai ajungă niciodată la Putere AGENȚII-RUȘILOR, fie că aceia se numesc P.S.D., A.U.R. sau ce alți TRĂDĂTORI-de-Țară o mai găsi Putin prin România, DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA?!!!!!

  2. Din ciclul serialelor ieftine de spionaj a la sergiu nicolaescu, ati început să vedeți numai spioni!!..pe cand comisarul Miclovan în acțiune??..sau căpitanul Panait împreună cu Căpșună anihilează o rețea de spioni ruși!!..
    Acum în rolul principal va fi Contrasens pseudonimul șefului, Zombi cel măreț, mandolina rol de boschetar informativ si câinele Borcea!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -