vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNews“Din nefericire, suntem pe primul loc la mortalitate. Îngrijorarea mare e pentru...

“Din nefericire, suntem pe primul loc la mortalitate. Îngrijorarea mare e pentru lunile noiembrie-decembrie”

-

Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, și-a exprimat public, vineri, îngrijorarea pentru ce se va întâmpla în țara noastră în lunile noiembrie-decembrie ale acestui an, în epidemia de coronavirus. Avertismentul vine într-un moment în care România are cea mai mare rată a mortalității din cauza virusului, în timp ce restul țărilor, din motive care pot fi doar presupuse acum, au reușit să-și reducă foarte mult incidența deceselor, față de astă-primăvară.

Avantajul imens pe care România l-a avut față de multe alte țări astă-primăvară, în epidemia de coronavirus, s-a risipit fără urmă, iar țara noastră a devenit, dintr-un exemplu surprinzător pentru specialiști, un caz școală de “așa nu”.

Cazurile Franței și Spaniei, comparativ cu România: ei au folosit timpul ca să-și adapteze sistemul medical și societatea la amenințare. Noi – nu

Alexandru Rafila a remarcat, la Digi 24, că deși țări precum Franța și Spania au acum de 5-6 ori mai multe cazuri de coronavirus pe zi, totuși acestea au reușit să-și reducă foarte mult incidența deceselor provocate de acest virus. La polul opus este România, care n-a înregistrat niciun progres.

Două sunt explicațiile posibile pe care le găsește doctorul Alexandru Rafila:

- Advertisement -
  1. Fie sistemele de sănătate ale acestor state au profitat de timpul trecut de la primele cazuri pentru a se adapta și organiza, învățând să aplice scheme terapeutice mai eficiente, ceea ce a redus numărul pacienților cu forme grave de Covid,
  2. Fie societățile din aceste țări s-au reorganizat de așa natură încât să-și protejeze vârstnicii și persoanele vulnerabile. Cele mai multe cazuri de infectări sunt acum în rândurile tinerilor, care suportă mai bine boala și fac mai rar forme grave.

Despre niciuna din variantele de mai sus nu se poate vorbi, din nefericire, în România, unde sistemul medical este la fel de prost organizat ca și în martie, iar societatea nu și-a modificat obiceiurile astfel încât vârstnicii să fie protejați.

Speranțe că agresivitatea virusului se va domoli în timp

„Eu sper ca virulența acestui microorganism (n.r. – virusul Sars-CoV-2) să scadă”, a spus Rafila. „Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie – decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri. Eu am o speranță care nu îmi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau adaptabilitatea sistemului de sănătate. Vă dau un exemplu: Franța are 7.000 de cazuri noi pe zi, proporțional are mai multe decât România. Noi suntem la o incidență cumulată de 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Franța are 130 de cazuri, Spania ala 240. Nu mai observăm aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea e mult mai mică, din nefericire noi suntem pe primul loc la mortalitate”, a adugat medicul epidemiolog.

Franța a avut joi, 10 septembrie, 9.843 de cazuri noi de coronavirus și numai 19 decese, în timp ce România, în aceeași zi, a avut 1.380 de cazuri noi și 47 de decese. Italia a înregistrat 1.512 de cazuri noi și 10 decese, în timp ce Germania a avut 1.758 de cazuri noi și 9 decese.

- Advertisement -

Rafila invocă și posibilitatea ca, la fel ca în cazul altor boli virale, acest agent patogen să se “îmblânzească” în timp: „Eu am o singură speranță: ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și, chiar dacă va produce infecții, să producă infecții în general ușoare”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -