Efecte secundare puternice, persistente și neplăcute au apărut, după toate probabilitățile, la mai mulți dintre voluntarii care au testat vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca și Oxford, și nu doar la o singură persoană, așa cum s-a anunțat inițial. Compania farmaceutică a suspendat temporar studiile din faza a treia (testarea pe zeci de mii de oameni), după ce a anunțat că reacții “inexplicabile” au apărut la unul dintre voluntari.
Publicația britanică Daily Mail a descoperit, însă, un alt voluntar britanic care s-a confruntat cu efecte secundare pronunțate, cel mai probabil, din cauza vaccinului, deși i se administrase doar prima din cele două doze prevăzute.
Febră, frisoane, dureri de cap, stare de slăbiciune foarte accentuată – simptomele au durat două zile
„M-am trezit cam la ora 2:00 dimineața și înghețam, dar aveam o temperatură de peste 39 de grade. M-am simțit incredibil de slăbit și nu am putut să mă ridic și să mă mișc, așa că prietena mea a trebuit să-mi cumpere paracetamol. Temperatura a persistat aproximativ o zi. M-am simțit foarte slăbit și letargic. N-am putut face nimic”, a povestit britanicul, care a primit vaccinul în faza a doua a testelor, în luna mai.
Bărbatul a relatat că, în primele două zile de la administrarea dozei, s-a confruntat cu mari dureri de cap și frisoane. Începând cu a treia zi, efectele secundare au dispărut în cea mai mare parte, dar nu de tot.
El urma să mai primească o a doua doză de vaccin în urmă cu câteva zile, dar în loc de asta a primit un e-mail de la companie: „Deoarece a fost identificată o boală la un voluntar, care ar putea fi legată de vaccin, amânăm testele până când avem mai multe informații. Îmbolnăvirile apar în timpul studiilor cu un număr mare de oameni (18.000 de voluntari din întreaga lume) și, prin urmare, trebuie să analizăm cu atenție fiecare îmbolnăvire, pentru a evalua diagnosticul și pentru a vedea dacă există o explicație evidentă”.
De ce se administrează vaccinul în două doze
De vaccinul dezvoltat de compania suedeză AstraZeneca în colaborare cu cercetătorii de la Oxford se legau speranțele principale ale Uniunii Europene și Marii Britanii. Comisia Europeană și guvernul de la Londra au semnat deja precontracte cu AstraZeneca, iar acum o lună șefii acestei firme spuneau că, dacă nu apare nimic neprevăzut, vaccinul ar putea fi gata în septembrie.
Numai că, marți, AstraZeneca a suspendat testele de faza a treia (ultima), după ce a apărut o reacție adversă la un pacient.
Vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford se administrează în două doze, la un anumit interval de timp, și se face prin injectare. Prima doză introduce în corpul uman o cantitate mică de virus – insuficientă pentru a-l îmbolnăvi pe om, dar îndeajuns de mare pentru a genera răspunsul sistemului imunitar și apariția anticorpilor. Cea de-a doua doză repetă schema.
Pacientul care a vorbit pentru Daily Mail spune că, după acele prime 2-3 zile, efectele au dispărut, s-a simțit foarte bine și nu crede că a fost îmbolnăvit de Covid.