miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCazul îngrozitor al mobilizaților ruși trimiși la Svatove, pe front: „Situație critică....

Cazul îngrozitor al mobilizaților ruși trimiși la Svatove, pe front: „Situație critică. Fără pregătire, fără muniții, fără comandanții care au fugit în primele ore ale atacului”

-

Pierderile umane catastrofale înregistrate de armata rusă în ultimele săptămâni – peste 6.000 de oameni uciși doar în ultimele 10 zile – par la prima vedere neverosimile, însă mărturii venite de pe linia frontului încep să ofere o explicație pentru acest dezastru inimaginabil. Apar zilnic mărturii ale militarilor mobilizați în ultima lună, odată cu decretul lui Putin, aceștia relatând condițiile inumane în care sunt trimiși pe front fără armament adecvat, fără echipamente și fără ofițeri care fug în spatele liniei de luptă și-i lasă să se organizeze singuri.

Cazul mobilizaților trimiși în prima linie la Svatove, oraș-cheie din estul Ucrainei, a fost relatat la televiziunea independentă rusă Dohd, cunoscută și sub numele de TV Rain, care din 2010 s-a refugiat în Letonia și emite de acolo. Unul dintre cei care au scăpat din coșmarul de la Svatove a povestit că el și camarazii săi au fost trimiși efectiv pe post de carne de tun – probabil, pentru ca ofițerii superiori care conduceau batalionul să identifice punctele de foc ale ucrainenilor.

Militarul rus spune că unitatea sa a fost tratată exact ca o turmă de animale. Nu li s-a dat apă și hrană decât pentru 2-3 zile, apoi au băut apă din bălți.

Toate echipamentele erau stricate, așa că soldații nu se puteau duce după provizii. Ucrainenii îi bombardau de la 700 de metri depărtare, dar comandantul le-a spus că nu e treaba lor să lichideze punctul de foc inamic, ci doar să stea și să suporte bombardamentul.
În lipsa ofițerilor, care i-au părăsit rapid, soldații rămași în prima linie au fost nevoiți să se organizeze singuri, dându-și ordine unii altora.

- Advertisement -

Omul care relatează coșmarul îndurat spune că nu se va mai întoarce cu niciun preț pe front, pentru că nu vrea să moară atât de stupid când are acasă nevastă de 19 ani și copil de câteva luni.

Mărturia militarului rus, preluată și tradusă pe Twitter de istoricul britanic Chris Owen, poate fi citită mai jos.

„Am stat acolo ca niște nemernici și am supraviețuit pe cont propriu. Nu aveam apă – doar luam din bălți și beam. Ne-am dat ordine noi înșine să mergem în recunoaștere, să îi supraveghem pe ucraineni, dar nu aveam arme pentru a-i lichida“

- Advertisement -

Cazul îngrozitor al mobilizaților ruși trimiși la Svatove, pe front: „Situație critică. Fără pregătire, fără muniții, fără comandanții care au fugit în primele ore ale atacului”

„Soldații ruși mobilizați trimiși la Svatove, în estul Ucrainei, se află într-o „situație critică”, potrivit televiziunii Rain: „Fără pregătire, fără muniție și adesea fără comandanți care îi abandonează chiar în primele ore ale atacurilor”. TV Rain a vorbit cu un soldat pe nume „Ivan” (un pseudonim) care a fost recent pe linia frontului. El a povestit: „Mi s-a dat [o specialitate ocupațională militară] de «instructor medical» într-o companie de recunoaștere, dar de fapt nu existau echipe. Ne-au trimis doar pe post de carne de tun. Ne-au pus pe poziții, aveam hoholi, ukropi (porecle peiorative și disprețuitoare pe care le dau rușii ucrainenilor – n. red.), care stăteau la 700 de metri distanță și trăgeau cu mortierele în noi”.

Potrivit acestuia, când s-a adresat comandantului batalionului său pentru a-l trimite în recunoaștere sau pentru a-l echipa să distrugă bateria de mortiere a inamicului, a primit răspunsul: „Nu există un astfel de ordin, băieți, stați liniștiți, rămâneți în pădure”.

Soldatul rus continuă: „Am stat acolo ca niște nemernici și am supraviețuit pe cont propriu. Nu aveam apă – doar luam din bălți și beam. Ne-am dat personal ordine să mergem în recunoaștere, să îi supraveghem [pe ucraineni], dar nu aveam arme pentru a-i lichida”.

Mobilizații aveau rații uscate și o sticlă de apă pentru a rezista doar două sau trei zile, nu aveau țigări și trebuiau să își găsească singuri muniția. „Echipamentele erau toate stricate, nu aveam cu ce să aducem haine. Voi spune asta – cu o astfel de atitudine nu vreau să stau acolo, sub focul artileriei, și doar să mă rog la Dumnezeu să rămân în viață. Am o soție de 19 ani și un copil de patru luni”, spune Ivan.

Soldatul rus afirmă că nu a fost trimis pe front pentru a servi într-un rol corespunzător specialității sale militare. „Știți ce ne-a spus comandantul nostru, comandantul nostru șef? Ne-a spus: «Băieți, principalul lucru este să rezistați, să săpați adânc»”, adaugă Ivan.

Potrivit acestuia, au existat unii care au refuzat să lupte în astfel de condiții. Aceștia au fost vizitați, spune Ivan, de „un colonel oarecare al unei divizii de tancuri” [cel mai probabil Divizia a 4-a de tancuri a Gărzii, care se pare că se află în zonă]. „Cu alte cuvinte, te sperie și te trimite pe post de carne de tun”.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Garry Kasparov: „Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse” / „Rusia începe să se destrame… cât de mult se va întări China?” / „Xi Jinping le face americanilor o ofertă directă – «Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul»” / „Nu cred că Trump va candida, are un rating negativ uriaș”

* VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

* VIDEO. Guvernare de Lolek și Bolek: Ciucă și Ciolacu au uitat să-l ia cu ei, la o uzină militară, pe ministrul Apărării! „Am crezut că-l anunță domnul președinte Ciolacu, dânsul a crezut că-l anunț eu…”

* În România, țară NATO, ministrul Apărării e fiul fostului șef al Securității Vrancea! PSD-ist lansat de baronul-turnător Oprișan și numit de Iohannis. Lucrarea de doctorat i-a fost scrisă de alții

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Emilia Șercan desființează Universitatea Babeș-Bolyai: „Au picat testul de integritate în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode” / „Decizia a fost împachetată astfel încât să-i salveze imaginea ministrului”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

* Fonfleul anului: „Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween”. Cum a reușit un site obscur să atragă televiziunile într-o minciună de proporții gigantice

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -