marți, mai 28, 2024
AcasăNewsCea mai mare creștere economică înregistrată de România în istoria măsurată: +13,6%...

Cea mai mare creștere economică înregistrată de România în istoria măsurată: +13,6% în trimestrul II din 2021, comparativ cu 2020!

-

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat marți date absolut spectaculoase privind revenirea economică a României, care a înregistrat în Trimestrul II din 2021 cea mai mare creștere din istoria măsurată! PIB-ul a crescut cu 13,6%, comparativ cu Trimestrul II al anului trecut. În același timp, conform INS, s-a depășit vârful PIB-ului național din perioada de dinaintea crizei Covid, care fusese atins în Trimestrul III din 2019. În acest moment, România este la aproape 220% din PIB-ul mediu al anului 2000 (înainte de aderarea la UE).

Comparativ cu Trimestrul I al anului 2021, economia României a crescut cu 1,8%. Dar comparativ cu Trimestrul II al anului 2020 (acesta fiind, în calculele economice, punctul de referință), PIB-ul a avut o creștere-record de 13,6%, nemaiîntâlnită până acum de când există date măsurate științific pentru economia României.

Este important de menționat aici că nu trebuie confundată creșterea economiei cu creșterea veniturilor populației. În general, îmbunătățirea situației economice se reflectă și în salariile angajaților, dar acest lucru nu este obligatoriu. În perioada 2017-2019, salariile (în special în sectorul bugetar) au crescut mult mai repede decât PIB-ul, creând un dezechilibru. Criza Covid, apărută în 2020, a transformat situația periculoasă într-o criză veritabilă, pentru că veniturile statului s-au prăbușit, în timp ce cheltuielile au crescut. Deficitul a trebuit finanțat din împrumuturi externe, pentru că Guvernul PSD a lăsat conturile goale după 3 ani de creștere economică a României.

Abia acum, prin revenirea economiei, se estompează dezechilibrele și se poate vorbi de o revenire pe creștere a veniturilor populației.

- Advertisement -

Comunicatul INS privind evoluția economiei românești

„COMPARATIV CU TRIMESTRUL I 2021, PRODUSUL INTERN BRUT ÎN TRIMESTRUL II 2021 A FOST, ÎN TERMENI REALI, MAI MARE CU 1,8%

  • Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2021, o creştere cu 13,0% pe seria brută şi cu 13,6% pe seria ajustată sezonier;
  • În semestrul I 2021, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2020, cu 6,5%, pe seria brută şi cu 6,2% pe seria ajustată sezonier.
  • Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2021, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 174 din 8 iulie 2021.

Seria ajustată sezonier

În trimestrul II 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,8%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020 Produsul intern brut a înregistrat o majorare cu 13,6%. În semestrul I 2021, comparativ cu semestrul I 2020, Produsul intern brut a crescut cu 6,2%.

- Advertisement -

Serie brută

Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut, în trimestrul II 2021, a înregistrat o creştere cu 13,0%.

În semestrul I 2021, comparativ cu semestrul I 2020, Produsul intern brut s-a majorat cu 6,5%. Revizuiri

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 174 din 8 iulie 2021. Astfel, rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 102,9% la 102,5% .

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Patroana firmei pirotehnice de la Colectiv a fost găsită moartă în casă. Era condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare și avea de plătit 480.000 de euro

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Maia Sandu reformează Moldova cu viteza fulgerului: Parlamentul a adoptat deja și legea controlului averilor pentru părinții, socrii și copiii demnitarilor

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

* „Președintele Afganistanului a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani. Nu au încăput toți, o parte din bani au rămas pe asfalt”

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Da, sigur ca da.

    Cea mai mare crestere de dupa cea mai mare scadere consemnata istoric: anul trecut pe vremea aceasta eram in plin lockdown covid-19…

    Am cazut in groapa si apoi am iesit din ea, n-am urcat dealul.

  2. Aceeași VEȘNICĂĂĂ… PĂCĂLEALĂ-statistică (!), cuuu… „CREȘTEREA-ECONOMICĂ” bazată… PE CREȘTEREA CONSUMULUI (DOAR!!!) și acela mai mult de produse din… IMPORT!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -