„Președintele afgan a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani. Nu au încăput toți, o parte din bani au rămas pe asfalt”

3
2356
Ashraf Ghani

Președintele afgan Ashraf Ghani (72 de ani) ar fi fugit din țară cu patru mașini și un elicopter pline cu bani, susține Ambasada Rusiei de la Kabul, conform Reuters, care citează agenția de știri RIA. Mai mult, Ghani s-ar fi văzut nevoit chiar să abandoneze o parte din bani pe asfalt, pentru că nu au încăput toți în mașini și în elicopter.

Ashraf Ghani a fugit din Afganistan duminică, 15 august, înainte ca palatul prezidențial de la Kabul să fie ocupat de talibani. El a postat apoi pe Facebook un mesaj în care a spus că a preferat să fugă pentru a preveni o baie de sânge.

„Au încercat să îndese încă o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput toți”

Conform agenției RIA, Nikita Ișcenko, purtător de cuvânt al Ambasadei ruse din Kabul, a declarat: „Patru mașini au fost umplute cu bani. Au încercat să îndese încă o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput toți. O parte din bani au rămas în urmă, pe asfalt”.

Ișcenko a întărit apoi același lucru și pentru agenția Reuters, citând „martori” drept sursă a informației.

Reprezentantul special al Rusiei în Afganistan, Zamir Kabulov, spusese mai devreme că nu se știe câți bani a lăsat în urmă guvernul fugar de la Kabul.

„Sper că guvernul care a fugit nu a luat toți banii din bugetul de stat. Acești bani, dacă au mai rămas, vor fi piatra de temelie a bugetului”, a spus Kabulov pentru un post de radio din Moscova.

Conform primelor informații, președintele Ashraf Ghani ar fi fugit în Tadjikistan, republică ex-sovietică din nord-estul Afganistanului. Ulterior, alte surse au indicat că Ghani a fugit în Uzbekistan, o altă republic ex-sovietică, aflată la nord de Afganistan și la vest de Tadjukistan.

Mesajul din exil al președintelui Ashraf Ghani

„Dragi concetățeni!

Astăzi a trebuit să fac o alegere grea: să stau să înfrunt talibanii înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara mea dragă, căreia mi-am dedicat viața să o apăr în ultimii 20 de ani. Ar fi fost un dezastru umanitar în orașul acesta de 6 milioane de locuitori dacă s-ar fi înregistrat nenumărate victime și distrugeri în Kabul. Talibanii m-au determinat să plec, au venit aici să atace Kabulul și oamenii din Kabul. Ca să evit vărsarea de sânge, cel mai bine a fost să plec.

Talibanii au câștigat prin sabie și gloanțe, iar acum sunt răspunzători să apere onoarea, bunăstarea și stima de sine a cetățenilor. Dar nu au câștigat legitimitatea inimilor. Niciodată în istorie puterea singură nu a dat legitimitate nimănui și nu o va face nici de acum încolo. Talibanii sunt acum în fața unui test al istoriei: fie vor apăra numele și onoarea Afganistanului, fie își vor urmări scopurile lor.

Mulți oameni se tem pentru viitor. Trebuie ca talibanii să le dea asigurări oamenilor, femeilor, surorilor Afganistanului și să câștige legitimitate și inima oamenilor. Să vină cu un plan clar, pe care să-l arate oamenilor.

Eu voi continua să-mi servesc țara. (…) Trăiască Afganistan!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 35 de români prinși în infernul din Afganistan. Președintele Iohannis dispune „implicarea de urgență” a Forțelor Aeriene Române pentru repatrierea lor. Probleme majore cu aterizarea și decolarea la Kabul

* Afganistan: reapar lapidarea și amputarea membrelor. O femeie a fost ucisă din cauza hainelor “indecente”, un bărbat – obligat să meargă desculț până la leșin pentru că asculta muzică “non-islamică”

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Maia Sandu reformează Moldova cu viteza fulgerului: Parlamentul a adoptat deja și legea controlului averilor pentru părinții, socrii și copiii demnitarilor

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

* A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

3 COMENTARII

  1. Zici ambasada ruseasca ,zici fake news! Unde-i filmarea,ca doar sunt ditamai spionii angajati la ambasadele lor,mai ales in locuri cu armata americana si nato pe strazi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.