Patroana firmei pirotehnice de la Colectiv a fost găsită moartă în casă. Era condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare și avea de plătit 480.000 de euro

1
5962
Daniela Niță

Daniela Ioana Niță (44 de ani), patroana firmei care a livrat produsele pirotehnice pentru tragedia din Clubul Colectiv, a fost găsită moartă în locuința sa. În prima fază a procesului „Colectiv”, aceasta a primit cea mai mare pedeapsă dintre toți inculpații: 12 ani și 8 luni. În plus, firma ei a fost obligată să plătească 480.000 de euro. Sentința definitivă în acest dosar este așteptată luna viitoare.

Polițiștii Direcției Generală de Poliţie a Municipiului București au fost sesizați cu privire la faptul că într-un apartament din Sectorul 5 a fost găsită decedată o femeie de 44 de ani.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că femeia este Daniela Niță, administratorul firmei care a organizat show-ul pirotehnic în urma căruia s-a produs tragedia de la Colectiv, pe 30 octombrie 2015.

Cercetările în cazul decesului femeii au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă din cadrul Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul.

Trupul neînsuflețit a fost ridicat și transportat la Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, în vederea efectuării necropsiei.

Până la acest moment nu se cunoaște cauza morții. Nu au fost găsite urme de violență pe trupul femeii, dar nici nu se poate trage concluzia, deocamdată, că s-a sinucis.

12 ani și 8 luni + 480.000 de euro

În dosarul „Colectiv”, în primă instanță, pronunțată de Tribunalul București pe 16 decembrie 2019, Daniela Ioana Niţă, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare – cea mai mare pedeapsă din dosar. De asemenea, instanța i-a aplicat și pedeapsa complementară de 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, g Cod Penal.

În plus, firma Danielei Niță, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a fost condamnată la 470 de de zile-amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua-amendă. În total, firma a fost obligată să plătească 2.350.000 de lei (circa 480.000 de euro).

În aceeași cauză, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Cei 13 condamnați și cele două firme din dosarul „Colectiv” trebuie să plătească 66,3 milioane de euro, dintre care 57,5 milioane către familiile victimelor.

Apelul este judecat de Curtea de Apel București. Sentința definitivă este așteptată spre sfârșitul lunii septembrie 2021.

Condamnările din dosarul „Colectiv”, pronunțate de Tribunalului București (nedefinitive)

 • Niţă Daniela Ioana – 12 ani și 8 luni
 • Anastasescu George Alin – 11 ani și 8 luni
 • Gancea Paul-Cătălin – 11 ani și 8 luni
 • Mincu Costin – 11 ani și 8 luni
 • Moise Marian – 10 ani
 • Zaharia Viorel – 9 ani și 8 luni
 • căpitan Radu Antonina – 9 ani și 2 luni
 • căpitan (r) Matei George-Petrică – 9 ani și 2 luni
 • Popescu Cristian Victor Piedone – 8 ani și 6 luni de închisoare
 • Iofciu Aurelia – 8 ani
 • Ganea Luminiţa Larisa – 7 ani
 • Niţă Cristian Mihai – 3 ani și 6 luni
 • Moţoc Sandra Ramona – 3 ani cu suspendare
În stânga, Daniela Niță

Ce s-a întâmplat în Clubul Colectiv

Un club improvizat în fosta fabrică Pionierul din București a luat foc din cauza artificiilor aprinse în timpul unui concert rock. Scânteile au atins buretele folosit la antifonare, care nu era tratat să reziste la foc. 153 de secunde a durat incendiul, suficient cât unii spectatori sau artiști să moară pe loc, alții să se calce în picioare spre ieșirea subdimensionată și alții să fie grav afectați de flăcări și de fum.

Pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv avea loc concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album. Sute de fani au intrat în încăpere printr-un container, o improvizație în care zeci de persoane aveau să rămână blocate după izbucnirea flăcărilor, în încercarea de a se salva.

În momentul în care scânteile de la niște artificii au aprins materialul izolator al încăperii, cei din club s-au grăbit să iasă afară, dar când au deschis ușile, a intrat oxigenul, care a alimentat flăcările, iar acestea au cuprins întreaga încăpere ca o explozie.

65 de oameni au murit, iar alte sute de persoane au fost rănite.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Maia Sandu reformează Moldova cu viteza fulgerului: Parlamentul a adoptat deja și legea controlului averilor pentru părinții, socrii și copiii demnitarilor

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

* „Președintele Afganistanului a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani. Nu au încăput toți, o parte din bani au rămas pe asfalt”

* Afganistan: reapar lapidarea și amputarea membrelor. O femeie a fost ucisă din cauza hainelor “indecente”, un bărbat – obligat să meargă desculț până la leșin pentru că asculta muzică “non-islamică”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.