Avocatul Adrian Cuculis a anunțat vineri seară că Ionuț Mihai Gheorghe, bărbatul bătut de grupul de 9 polițiști de la Secția 16 din București, va solicita în instanță daune morale de 500.000 de euro. Casa de avocatură a lui Cuculis îl reprezintă pe Ionuț Mihai Gheorghe în diferentul cu polițiștii-agresori, dintre care trei au fost arestați preventiv.
„Bărbatul bătut are 30 de zile de spitalizare. Certificatul medico-legal are 4 pagini, atât i-a trebuit medicului pentru a lista toate urmările violențelor la care a fost supus cetățeanul vătămat. L-au bătut în toate felurile, inclusiv la călcâie. L-au urcat în mașină și i-au dat cu spray paralizant. Au urinat pe el după ce l-au snopit în bătaie. Acesta este motivul pentru care clientul meu va cere 500.000 de euro”, a anunțat avocatul Adrian Cuculis.
Trei polițiști au fost arestați preventiv
Dintre cei 9 polițiști care au participat la bătaia și umilirea lui Ionuț Mihai Gheorghe, 7 au ajuns în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanța a aprobat arestul preventiv pentru trei dintre ei.
Printre cei ajunși după gratii se numără și liderul sindical Viorel Constantin Șeicaru, cel considerat a fi fost capul răutăților, instigându-i pe ceilalți la un comportament barbar.
Alți trei au fost puși polițiști au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile.
Faţă de unul dintre cei 7 polițiști din „grupul groazei”, instanța nu a luat nicio măsură.
Cei 7 poliţişti de la Secția 16 sunt acuzaţi că au torturat doi bărbaţi. S-a ajuns la asta după ce victimele ar fi îndrăznit să le reproşeze agenţilor că nu poartă mască de protecţie pe stradă în timpul misiunilor.
Cei doi bărbaţi, Ionuț Mihai Gheorghe (39 de ani) și Teodor Gheorghe (51 de ani), au fost bătuți crunt pentru că și-au permis să le atragă atenția polițiștilor că trebuie să poarte mască de protecție. Incidentul a avut loc în septembrie 2020.
Mărturiile victimelor
Cele două victime spun că se îndreptau spre casă după ce petrecuseră câteva ore în Centrul Vechi. Era trecut de miezul nopţii, iar în zona staţiei de metrou Apărătorii Patriei, au fost opriţi de un echipaj de ordină publică de la Secţia 16. Controlul de rutină a luat o altă turnură după ce victimele au făcut imprudenţa să le reproşeze poliţiştilor că nu poartă mască de protecţie.
Ionuț Mihai Gheorghe (victimă): „Au sărit vreo 5 polițiști pe mine. M-au încătușat, m-au târât pe jos, m-au băgat în mașină, mi-au pulverizat un spray paralizant în nas, după care am fost dus pe câmp, mi-au aplicat o corecție bună. Mi-au dat cu pumnul în coaste, m-au târât pe jos, m-au întors și pe o față, și pe alta. Un polițist mai în vârstă a fost cel mai agresiv”.
Teodor Gheorghe (victimă): „Mi-a dat un spray în nas şi m-a aruncat pe bancheta maşinii, printre roţi, cu faţa în jos. M-au dus undeva pe un câmp, prin Zeţari. M-au abandonat acolo”.
Liderul sindical, marele instigator
Cei care anchetează cazul spun că agenţii de poliție l-au bătut pe Ionuț Mihai Gheorghe timp de 30 de minute, aplicându-i lovituri repetate peste cap, mâini şi picioare, dar şi în zona palmelor şi a tălpilor. Totodată – mai susţin anchetatorii -, unul dintre inculpaţi a supus victima unor tratamente degradante, urinând pe el.
Plin de vânătăi, bărbatul a reuşit să ajungă totuşi acasă, unde a chemat în ajutor ambulanța. Şi-a scos şi un certificat medico-legal, care confirmă că a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale.
Teodor Gheorghe a fost ceva mai norocos. El a fost încătuşat, apoi aruncat în maşina de poliţie peste nişte jante de metal, dar nu a fost bătut și umilit precum prietenul său.
Rând pe rând, au fost identificaţi polițiștii care au făcut parte din grupul agresor. Sunt 9 la număr, dar 7 dintre ei au avut implicare directă. Cel mai agresiv dintre ei a fost Viorel Șeicaru, prim-vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), înființat și controlat de Iulian Surugiu.
Procurorii susţin că Șeicaru ar fi fost cel care şi-a instigat colegii să le aplice un tratament brutal celor doi bărbaţi.
Riscă peste 10 ani de închisoare
De față au fost şi două poliţiste, care ar fi privit scenele dure fără să intervină şi fără să oprească abuzurile.
Din cei 9 agenţi de poliţie, 8 au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore, iar unul a primit control judiciar. În faţa judecătorului, cu propunere de arestare preventivă, au ajuns în final doar 7.
Pentur acuzaţiile ce le sunt aduse – lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură, două dintre cele mai grave infracțini din Codul Penal -, poliţiştii de la Secţia 16 riscă peste 10 ani de închisoare.
asa-i cand in militie angajezi interlopi!!!…practic sunt niste golani condusi de sefii clanurilor mafiote din tara …bine zice cineva ca aceasta adunatura de hoti trebuie desfiinteaza si refacuta dupa niste principii democratice…luati ba exemplul politiei din tarile nordice !!!…ce sa mai vorbim cand seful lor ala mare e un incompetent…ales politic !!..cum e ba sa treci da la drumuri si poduri la militie ??..sau de la taraf la militie cazul many vela!!..ma mir ca presedintele nu incepe o reforma radicala in acest mimister..parctic desfiintarea lui…sa ia modelul tarilor civilizate cu alegera sefilor politiei odata cu alegerea primarilor…!!!..sa nu mai existe structura centrala!!!..kaput!!..aleluia !!…ei ce zice prezidente faci asta macar in astia 4 ani ???>.