Avem o blondă la ANAF, dar n-o va scoate la vopsea cu banii! Criză la Finanţe, deficit în nori – 5%, faţă de 3% maximum permis

2
7317

Faptul că Mihaela Triculescu a picat de CINCI ori proba orală, la concursurile pentru diverse posturi la care a participat în trecut, este doar un semn minuscul al slăbiciunilor din finanţele publice. Ministrul de Finanţe n-a adus-o pe neexperimentata sa angajată în fruntea unei instituţii atât de importante în speranţa că va trece cu brio examenele viitoare, după „sejurul” profesional prin birourile Fiscului din Capitală. Ci pentru că avea nevoie de un executant şi mai dur decât Ionuţ Mişa, care să pună biciul pe toţi plătitorii de taxe şi impozite şi mai abitir decât „plângăciosul” predecesor al tinerei speranţe a ANAF.

Poate stoarce ANAF mai mulţi bani, cu Mihaela Triculescu la timonă? Nici vorbă. Cel mai probabil, tânăra blondă va fi o şefă mai cuminte şi mai ascultătoare decât Mişa, mai „recunoscătoare”. Adică, din servilism extrem (CV-ul său n-ar fi recomandat-o niciodată în lumea civilizată pentru o astfel de poziţie), ea va accepta să execute milităreşte tot ce-i va cere Teodorovici, mai ales pe cale orală, nu în scris. Modelul există chiar la vârful politicii. Liviu Dragnea îl aplică cu succes cu Dăncilă, Carmen Dan, Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu etc..

Bunăoară, Teodorovici i-ar putea cere „pe gură” subalternei sale directe (nu prin hârtii ce lasă urme) să facă ce-a făcut Loteria Română, care i-a înşelat pe jucători chiar de Anul Nou. Statul a încasat mai mult, oamenii au pierdut, să fie primit! Detalii, AICI

Cert e că ministrul (adică Dăncilă, adică Vâlcov, adică Dragnea) are nevoie de fonduri ca de aer. PSD-ALDE intră în 2019 într-o mare criză; iată doar câteva exemple care denotă haosul guvernamental:

  • Guvernul Dăncilă a amânat deja pentru toamnă indexarea pensiilor cu inflaţia (obligatorie prin lege de la 1 ianuarie) şi a îngheţat salariile şi sporurile în sectorul public.
  • De asemenea, a provocat creşterea semnificativă a preţurilor la utilităţi şi combustibil (în scădere în toată lumea, urmare a reducerii preţul barilului de petrol).
  • Lipsa de lichidităţi se simte cel mai bine pe piaţa imobiliară, unde numărul tranzacţiilor s-a prăbuşit în partea a doua a anului trecut (potrivit datelor oficiale de la Oficiul de Cadastru).
  • Nu mai sunt bani nici pentru Programul „Prima Casă”, iar guvernul încearcă în pripă să modifice legea astfel încât statul să mobilizeze sume mai mici pentru creditele imobiliare.

Dar cea mai bună dovadă este „ordonanţa lăcomiei” lui Dragnea, adoptată la finele anului trecut. Guvernul speră să strângă prin noile taxe puse în special pe mediul bancar vreo 600 de milioane de euro, faţă de peste 4 miliarde de euro cât are nevoie pentru a acoperi diferenţa de gaură bugetară, astfel ca deficitul să nu depăşească 3% din PIB (condiţie obligatorie UE).

Numai că e criză mare prin „aşternuturile” ANAF, iar o şefă nouă, fie ea tânără, blondă şi supusă 100% şefului politic, nu va ajuta prea mult un guvern pus pe dezmăţ total bugetar. Deja situaţia e complicată înainte de a începe să se complice foarte vizibil.

Tensiunea este la cote maxime în Ministerul de Finanţe, potrivit Ziarului Financiar, după ce primele calcule au arătat un deficit bugetar de 4,98% din PIB pentru proiectul de buget consolidat în 2019, în condiţiile încetinirii creşterii economice şi a majorării salariilor bugetarilor.

Aceasta ar însemna două puncte procentuale din PIB peste limita de 3% acceptată, adică o depăşire a veniturilor de către cheltuieli cu încă 20 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), faţă de cele 30 miliarde de lei (6,4 mld. euro) deficit cât înseamnă 3% din PIB.

PIB-ul pentru 2019, conform Comisiei de prognoză, este estimat 1.022 miliarde de lei.

CITIŢI ŞI:

Aho, aho, primiţi cu japca LOTO? Plăteşti şi câştigi. Plăteşti tu, câştigă ei

2 COMENTARII

  1. Hotii astia nenorociti trebuie sa se duca dracului cat mai curand, abia peste doi ani e prea tarziu, se alege praful de tara asta pe mana psd-draknea! Peste 2 ani s-ar putea sa fim deja Venezuela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here