vineri, octombrie 11, 2024
AcasăSportSenzația începutului de an: româno-canadianca născută la Mississauga, dar care a descoperit...

Senzația începutului de an: româno-canadianca născută la Mississauga, dar care a descoperit tenisul la Pitești. Victorii cu legendarele Wozniacki și Venus Williams

-

O canadiancă tânără, cu nume românesc, uimește tenisul mondial. Bianca Vanessa Andreescu are 18 ani și jumătate și tocmai s-a calificat în prima ei semifinală de turneu WTA, la Auckland, în Noua Zeelandă.

Ca să ajungă în penultimul act, Bianca a legat 6 victorii consecutive: trei în calificări, trei pe tabloul principal. Dar nu atât numărul izbânzilor este uimitor, cât numele și calibrul ultimelor două tenismene eliminate:

  • 6-4, 6-4 cu Caroline Wozniacki (Danemarca), numărul 3 în lume, fost lider mondial!!!
  • 6-7, 6-1, 6-3 cu Serena Williams (SUA), fostă numărul 2 mondial (acum, la 38 de ani, căzută pe locul 39)!

Bianca Andreescu s-a născută în Canada, la Mississauga (statul Ontario), pe 16 iunie 2000. Când Gică Hagi juca ultimul său turneu final, Campionatul European de fotbal din Belgia/Olanda, Bianca se năștea aproape de Toronto, pe malul lacului Ontario.

- Advertisement -

18 ani mai târziu, Bianca face victime printre gloriile tenisului mondial și se pregătește să intre în Top 100, dar și pe tabloul principal al primului său turneu de Grand Slam, la seniori: Australian Open 2019.

Bianca Andreescu e obișnuită cu Openul de la Melbourne, pe care l-a câștigat în 2017 la dublu junioare.

Bunicii de la Pitești

Pregătindu-se pentru Australian Open, Bianca face ravagii în turneul din țara vecină. Victoria cu Caroline Wozniacki a fost semnalul maturizării junioarei de excepție. Acum știe: dacă a bătut-o pe Wozniacki, poate să bată pe oricine. La 18 ani și jumătate, viitorul sună bine.

- Advertisement -

Chiar dacă în acte este canadiancă, țară pe care o reprezintă deja în Cupa Federației, Bianca Andreescu nu uită că a început să joace tenis la Pitești, pe când avea 6 ani. Stătea la bunici, pentru că părinții erau mai mult pe drumuri, într-o navetă transatlantică.

După mai bine de doi ani, s-a mutat în Canada, cu antrenamente cu tot. Părinții ei au plecat definitiv în „lumea nouă” imediat ce tatăl ei a primit o ofertă de lucru de acolo, la terminarea facultății. Pentru Bianca au urmat ani de muncă grea, care au adus-o anul trecut între primele 150 de tenismene ale lumii.

Cele 6 victorii de la Auckland i-au adus un salt de 38 de locuri în clasamentul mondial, până pe 114.

De ce nu joacă pentru România

Maria Andreescu, mama Biancăi, a dezvăluit cu doi ani în urmă de ce niciodată nu s-a pus problema ca fiica ei să reprezinte România.

„Nu ne-am gândit la asta. Dacă sunt niște copii talentați, Federația canadiană le oferă mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizați în tot ceea ce fac. De asemenea, Canada este o țară multiculturală, deci toți au venit de undeva”, a spus Maria Andreescu, într-un interviu acordat în 2017 pentru prosport.ro.

„La inceput, investești ca parinte 100% bani și timp. Dacă un copil se remarcă pentru că este talentat, dacă are rezultate importante și constante, Federația începe să investească foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an, la acest nivel”, a adăugat aceasta.

Bianca Andreescu, într-un interviu acordat Digi Sport:

  • „Eu m-am născut în Canada, dar am început tenisul în România, pentru că mama mea a avut serviciul acolo. A trebuit să ne mișcăm mai mereu, 6 luni în România, 6 luni aici, cam asta a fost”.
  • „În fiecare an încerc să vin cu familia, că avem familie în Piteşti şi Râmnciu Vâlcea. Sarmalele, clătite şi mămăliga sunt preferatele mele. Le-am dus şi pe colegele din echipa Canadei la un restaurant românesc şi le-a plăcut extrem de mult”.
  • „Idolul meu este Simona Halep. Cred că ne asemănăm ca stil. Sper ca într-o zi să ajung ca ea”.

Citiți şi:

VIDEO. „Canadianca” Bianca Andreescu, la prima finală din carieră, după o serie uluitoare de 7 victorii. Joacă senzațional! România a pierdut prosteşte o mare tenismenă

1 COMENTARIU

  1. Domnule Cartianu, o mica observatie, Ontario e provincie, un stat. Canada e impartita administrativ in provincii.
    Interesanta evolutia acestei fetite! Oare cine este profesorul care I-a pus racheta in mana pt prima data, cumva Gabriel Sandulescu? I-au trecut multi tineri talentati prin mana, la Pitesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -