Asta-i decorația rușinii, pe care a primit-o Dragnea de la Putin, pentru trădarea României în favoarea Uniunii Sovietice

6
1784
Marin Dragnea și decorația sa rușinoasă

Generalul în rezervă Marin Dragnea, decedat joi la vârsta de 96 de ani, a fost timp de peste 75 de ani unul dintre preferații Moscovei. În 2015, cu două zile înainte de sărbătorirea a 70 de ani de la victoria Aliaților împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin l-a premiat pe generalul român cu „Ordinul Prieteniei”.

Iată ce era scris în decretul privind acordarea premiilor de stat unui număr de cetățeni străini, printre care s-a numărat și Marin Dragnea: „Pentru o contribuție deosebită la întărirea prieteniei și a cooperării cu Federația Rusă, dezvoltarea legăturilor comerciale, economice și culturale”.

O formulă stereotipă, menită să ascundă recompensa acordată de Moscova agenților săi care, de-a lungul multor decenii, au aplicat planurile criminale ale Armatei Roșii în țările și teritoriile ocupate. Doar nu era să scrie în decret: „Pentru dezertare din Armara Regală română, pentru trădarea intereselor României în favoarea URSS și pentru aplicarea politicii staliniste de distrugere a poporului român sub crunta ocupație sovietică”.

În 2015, „Ordinul Prieteniei” a fost acordat unor cetățeni din Iran, Franța, România, Azerbaidjan, Belarus, Letonia, Uzbekistan, Kazahstan și Slovenia, astfel:

 • Asadoll Asgaroladi, președintele Camerei de comerț Iran-Rusia
 • Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România
 • Berdybek Saparbayev, vicepremierul Kazahstanului
 • Andrei Fistravec, primarul orașului Maribor (Slovenia)
 • Yanez Uytich, jurnalist din Slovenia.

Acest ordin a luat ființă prin decretul prezidențial din 2 martie 1994, cu numărul 442. Practic, premiul de stat al Federației Ruse este predecesorul celui din vremea sovietică, instituit în anul 1972 și denumit atunci „Ordinul de prietenie al popoarelor”.

Cine poate primi „Ordinul Prieteniei”

La data de 12 aprilie 2012, Federația Rusă a aprobat noul statut al „Ordinului Prieteniei”. Iată cine îl poate primi.

Ordinul se acordă cetățenilor Federației Ruse, precum și cetățenilor din state străine:

– pentru merite speciale în consolidarea păcii, prieteniei, cooperării și înțelegerii reciproce între popoare;
– pentru activități fructuoase de apropiere și îmbogățire reciprocă a culturilor națiunilor și naționalităților;
– pentru activitatea activă în conservarea, intensificarea și popularizarea patrimoniului cultural și istoric al Rusiei;
– pentru succesul forței de muncă în industrie, agricultură și alte sectoare ale economiei;
– pentru activități fructuoase în dezvoltarea științei, educației, sănătății și culturii;
– pentru contribuția sa mare la implementarea proiectelor economice majore în comun cu Federația Rusă și atragerea de fonduri de investiții în economia Federației Ruse;
– pentru lucrări caritabile răspândite.

Acordarea Ordinului de prietenie este, de regulă, supusă disponibilității unui cetățean al Federației Ruse, reprezentat pentru ordin, a unui alt premiu de stat al Federației Ruse.

Ordinul Prieteniei

Cum se poartă distincția de la Kremlin

 • Insigna Ordinului de Prietenie este purtată pe partea stângă a pieptului și, în prezența altor ordine ale Federației Ruse, este amplasată după ecusonul Ordinului de Onoare.
 • Pentru ocazii speciale și posibile purtări de zi cu zi, este furnizată o copie în miniatură a ecusonului semnului Ordinului de prietenie, care se află după copia în miniatură a ecusonului Ordinului de Onoare.
 • Pe hainele civile, panglica „Ordinului Prieteniei” este purtată sub formă de soclu, în partea stângă a pieptului.

Realizată din argint. Pe revers scrie „Pace și prietenie”

Insigna „Ordinului Prieteniei” este realizată din argint cu smalț auriu. Are o stea cu cinci vârfuri, formată din fascicule de raze de aur divergente. În centrul stelei se află o imagine a globului pământesc, ale cărei detalii individuale sunt acoperite cu smalț colorat. Imaginea globului este încadrată de o coroană de ramuri de laur acoperite cu smalț verde. Pe reversul comenzii există o inscripție în relief: „Pace și prietenie”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

 1. Mult stimate si iubite toar’sh teolog si publicist Hubali – nu vrei sa mai studiezi matale ce insemneaza cuvantul ” predecesor”? Hai, ca domnul Cartianu face obs pt greseli de lb romana – da’ matale si cu tov Mateescu gresiti cam mult… Ati studiat cumva la ff? Atunci se explica…

 2. În 2015 DB-M (de la debil mintal !) a primit de la criminalul malefic Putin 2 medalii, respectiv în MAI și OCT.! În fundul iadului îi este locul acestui trădător bolșevik criminal_DRAKnea !!! 👹

 3. Mortul, fost dezertor, fost sluga a ocupantului sovietic si tortionar la revolta studentilor de la Timisoara din 1956, era legatura de comanda dintre neoptul sau Liviu Dragnea si Putin.

  Decoratiile rusesti le-a mertitat desigur, dar de ce a fost promovat in Armata Romana?
  Cine sunt cei, care l-au sustinut si mai ales cu care a cooperat ?
  Acest cerc pro-rusesc trebuie evidentiat si inalturat din orice structura militara, iar cei, care au tradat
  trebuiesc judecati de Curtea Martiala.

 4. Vorbiti dosr ca sa va aflați in treaba ? Va dați viteji dar pe timpul lui ceașca erați cu capul la cutie!!! Nici măcar nu am auzit de cei doi Ziariști care se dau cocosi! Cam cât costa in verzișorii tot veninul scos pe gura? Pe un om căzut sa nu dai niciodată și cu atât mai mult ca nu msi este între cei vii!!!
  Aveți mai multă decenta, dacă țineți la profesia de ziarist!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here