„Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o, mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical. Nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem”. Este afirmația de maximă gravitate făcută la Digi 24 de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Afirmația lui Raed Arafat este profund greșită, pentru că poate spori panica și deprimarea. Oamenii ar putea replica: păi, dacă am pierdut lupta cu Covidul, de ce mai luptăm? De ce mai suportăm restricții? A dezarma, în urma unui anunț fatalist (poate o problemă de comunicare într-o limbă – română – pe care Arafat nu o stăpânește foarte bine), ar putea crea și mai mult haos în această bătălie teribilă cu Covid-19.
Arafat mai spune că „este foarte clar” că în Capitală se va ajunge la rata de infectare cu Covid-19 de 3 la mia de locuitori, ceea ce va duce la închiderea restaurantelor, cinematografelor şi a teatrelor, dar și – probabil – la trecerea școlilor în regim de cursuri online
„Pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid”
- „Lupta cu Covid-19, din păcate, am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere. Nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem.”
- „Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid. Ei vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective, unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi.”
- „Şi în acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid, pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi. Dar la un moment dat va trebui să ne pregătim clar – şi sistemul trebuie pregătit, şi s-au dat indicaţii de către Ministerul Sănătăţii către întreg sistemul sanitar – să începem să ţinem bolnavii şi în secţiile non-Covid.”
„Nu e de dorit ca Jandarmeria să meargă cu bastonul după oameni”
- „Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări.”
- „Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă – petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua.”
- „Dacă majoritatea vor respecta regulile, este posibil să ajungem să controlăm situația la un platou și să începem să vedem o curbă descendentă în următoarele săptămâni. Atenție, lucrurile nu se întâmplă brusc! Se întâmplă încet.”