marți, mai 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCulmea tupeului: după 7 luni în care a bombardat blocuri de locuințe,...

Culmea tupeului: după 7 luni în care a bombardat blocuri de locuințe, spitale, școli și centrale electrice în Ucraina, Putin spune că lovirea podului Kerci ar fi „un act terorist”!

-

Într-o primă reacție publică după explozia care a avut loc sâmbătă pe Podul Kerci, dictatorul rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina, într-un interviu la televiziunea de stat, de „atac terorist care a vizat distrugerea infrastructurii civile critice din Rusia”. Liderul de la Kremlin a spus că explozia are în spate „serviciile secrete ucrainene”.

Imediat, reacțiile apărute la nivel internațional au fost foarte acide. Toată lumea remarcă faptul că, după 7 luni și jumătate în care rușii au comis crime împotriva umanității în Ucraina, bombardând școli, spitale, blocuri de locuințe, malluri, centrale electrice și baraje de acumulare, acum Putin se arată indignat de lovirea unui pod rusesc.

Generalul amercian Mark Hertling, fost comandant de divizie în Războiul din Golf și apoi comandant al forțelor armate ale SUA în Europa, a preluat declarația lui Putin și a comentat: „Armata sau un reprezentant al Haga (la Haga este Tribunalul Penal Internațional – n. red.) ar spune că este, de fapt, un atac convențional bine planificat și executat cu precizie asupra unor ținte militare strategice neapărate și valide. Vlad s-ar putea să nu recunoască”.

- Advertisement -

Într-un editorial publicat în „The Atlantic”, Eliott A. Cohen comentează:

„Lovitura asupra podului din strâmtoarea Kerci nu a fost o bătălie, dar a contribuit în mod important la unul dintre marile puncte de inflexiune ale acestui război – momentul în care elitele rusești au început să înțeleagă că pierd. Retragerea forțelor rusești de la Kiev la începutul primăverii ar putea fi explicată, în mod ciudat, ca un gest de bunăvoință nereciprocă. Ea nu a implicat o debandadă. Contraofensiva ucraineană care a eliberat regiunea Harkov a fost o «repoziționare» mai greu de înghițit, însoțită, totuși, de imagini video cu capitularea și măcelărirea trupelor în retragere. Ambele ar putea fi înțelese ca fiind rezultatul unor decizii proaste ale unor lideri militari care ar putea fi demis și înlocuiți.

Atacul de la podul din strâmtoarea Kerci, în schimb, a provocat cel mult câteva victime, dar a avut mai multe semnificații. A lovit un simbol principal al proiectului de restaurare imperială rusă, o structură costisitoare menită să lege o Crimee reîncorporată în Rusia de patria-mamă. A afectat o rută de aprovizionare crucială. A arătat că Ucraina poate ajunge adânc în spatele liniilor rusești pentru a lovi, cu o precizie rafinată, o țintă cheie și extrem de bine apărată. A fost, mai presus de toate, o umilință personală, dar și națională: acesta a fost proiectul de construcție preferat al lui Vladimir Putin și a fost cel mai nedorit cadou posibil la cea de-a 70-a aniversare a sa.

- Advertisement -

Situația militară dificilă a Rusiei merge din rău în mai rău. Ocupând un front de o mie de kilometri și bazându-se pe o putere de foc masivă, armata rusă depinde de liniile de aprovizionare șubrede care merg în paralel cu frontul și care sunt din ce în ce mai vulnerabile la atacurile de precizie ucrainene. Singura excepție – ruta prin Crimeea – tocmai a primit o lovitură dramatică”.

În schimb, la televiziunea Rossia 1, propagandistul Volodimir Soloviov a dat loviturii altă conotație decât șeful statului. Soloviov a spus că Podul Kerci era, alături de crucișătorul Moscova și președintele Putin, unul din cele 3 mari simboluri ale țării. Podul a fost lovit, crucișătorul scufundat, așa că propagandistul le-a cerut oamenilor să se strângă în jurul ultimului reper rămas în picioare, Putin, și să răspundă la chemarea sub arme pentru a merge să lupte în Ucraina.

În România, Sorin Ioniță (director la Expert Forum) a comentat pe Facebook: „Trebuie să fii clovn de Kremlin ca să acuzi atacul asupra podului militar Kerci drept «terorism contra civililor» când Rusia bombardează de 6 luni blocuri cu babe pensionare în Harkov, Zaporojie sau Mikolaiv, exact cum sunt alea din Drumul Taberei și Titan. Chiar și la noi există vreo trei astfel de clovni, dintre care doi sunt critici culturali de UBB (Univesitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – n. red.). Celălalt scrie sub pseudonim la 2TV+2radio, să pară mai mulți”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia, a fost rupt în două! Un camion-capcană a dărâmat calea rutieră, 7 vagoane-cisternă au aruncat în aer calea ferată

* „Lui Putin nu-i pasă de 500.000 de cadavre. Pentru el, reprezintă 2% dintre cei pe care i-ar putea recruta. Are o rezervă de 25 de milioane de oameni, în caz de mobilizare totală”

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* VIDEO. Bravura izmenelor cu batistuță: Rareș Bogdan amenință Europa cu o blocadă și o criză alimentară! Iohannis: „L-a luat puțin valul”

* Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

* De ce cad MiG-urile: mai multe s-au stricat după ce Armata a cumpărat kerosen de proastă calitate de la un fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță și cu generali SRI

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -