ANALIZĂ. De ce rușii continuă să înainteze pe front deși prezintă mari slăbiciuni, iar ucrainenii se retrag deși sosesc ajutoare occidentale. Putin pare disperat să obțină un armistițiu

0
630
Ofensiva rusească a obținut noi câștiguri în zona localității Torețk. Ucrainenii au probleme cu echiparea a 14 noi brigăzi, deoarece ajutoarele occidentale sosesc prea încet

Ucrainenii continuă să fie sub presiune pe frontul din Donbass, unde rușii înaintează puțin câte puțin, cu prețul unor pierderi masive, dar această situație poate fi înșelătoare, relevă bloggerii militari care analizează situația războiului pornit de Putin. Este tot mai evident că nivelul de mecanizare al invadatorilor și pregătirea trupelor continuă să scadă, în timp ce ajutoarele livrate de Occident se acumulează. Sunt semne că Putin e tot mai nerăbdător să semneze un armistițiu, dar cu condiția păstrării teritoriilor ocupate – lucru inacceptabil.

În ultimele 24 de ore se estimează că armata rusă a pierdut încă 1.200 de oameni, numărul militarilor scoși din luptă de la începutul invaziei (morți, răniți, prizonieri, dispăruți) urcând la aproape 550.000. Pe parcursul zilei de 4 iulie au fost distruse doar 9 tancuri rusești din simplul motiv că acestea nu prea mai există sau, dacă sunt, comandanții evită să le arunce în luptă.

Și transportoarele blindate au devenit destul de rare. În ultima zi au fost distruse 17 de ucraineni, numărul celor pierdute de ruși din 24 februarie 2022 până acum urcând la 15.600.

Un nou atac lansat în zona Harkov de unități rusești a fost respins cu drone, care au masacrat, practic, detașamentul pornit la atac.

Și în zona Pokrovsk a fost respins un atac cu blindate rusesc.

În acest timp, au continuat loviturile pe care ucrainenii le dau în profunzimea teritoriului ocupat de ruși, pentru a le slăbi capacitatea de comandă și control. Dronele ucrainene au lovit în zorii zilei de vineri o unitate militară din Stavropol, ținta principală fiind un sistem radar de mare putere, cu rază lungă de acțiune. Mai multe explozii s-au auzit în Sevastopolul ocupat din Crimeea. Drone lansate de serviciul secret ucrainean GUR au lovit uzina de muniție din Tambov.

La Moscova, Putin a declarat iar că ar fi dispus să negocieze pacea pe baza propunerilor de la Istanbul, care sunt însă inacceptabile pentru că ar însemna un pas decisiv spre viitoarea ocupare completă a Ucrainei.

Termenii despre care vorbește Putin prevăd menținerea neutralității Ucrainei, interzicerea dreptului de a adera la NATO, limitarea forțelor armate la doar 100.000 de oameni și „statut special“ pentru teritoriul din estul țării ocupat deja de ruși. Kievul a spus clar că nici nu poate fi vorba despre așa ceva. O armată de doar 100.000 de oameni ar însemna că, peste un an sau doi, o nouă invazie rusească ar fi imposibil de oprit, iar „statutul special“ din estul țării înseamnă de fapt anexarea de către ruși a acestui teritoriu.

Totuși, momentan, ucrainenii sunt în dificultate pe linia frontului, iar probleme de comandă și încetineala cu care sosesc ajutoarele occidentale împiedică o contraofensivă. Zelenski a menționat joi că nu mai puțin de 14 brigăzi ucrainene nu pot intra în luptă pentru că n-au echipament.

O trecere în revistă a situației de pe front a fost făcută pe contul francez de X (fostul Twitter) Macette Escortert.

„Cinetica ofensivei rusești a dus la spargerea liniilor defensive ucrainene fortificate în 2014, la formarea de capete de pod și la cucerirea unei zone extinse care a condus armata rusească sub zidurile fortificațiilor ucrainene din Donețk“

„De ce armata Rusiei avansează în bătălia pentru Donețk deși dă semne evidente de slăbiciune și de ce armata Ucrainei se retrage deși câștigă forță datorită afluxului de ajutoare?

Cinetica ofensivei rusești a dus la spargerea liniilor defensive ucrainene fortificate în 2014 (la sud de Torețk), la formarea de capete de pod (Oceretine, Torețk) și la cucerirea unei zone extinse care a condus armata rusească sub zidurile fortificațiilor ucrainene din Donețk (Siversk, Ceasiv Iar, Pokrovsk, Torețk).

De ce îi este atât de greu armatei ucrainene să recâștige controlul asupra situației când ajutorul occidental se revarsă și de ce armata rusească avansează atât de mult când pare să nu mai aibă suflu?

1. Ajutorul occidental sosește treptat și este nevoie de mult timp pentru a avea un impact militar tangibil. Președintele ucrainean Zelenski a declarat: «Avem 14 brigăzi fără echipament. Contraofensiva va fi posibilă numai atunci când acestea vor fi echipate».

2. Manevra diversionistă rusească la nord de Harkov a atras 10-12 brigăzi ucrainene, creând dezechilibre în celelalte sectoare ale frontului. O nouă incursiune rusească în direcția Sumi și a axei Juravka ar putea atrage alte brigăzi ucrainene.

3. Rusia și-a aruncat toate forțele în luptă. Prin urmare, rapoartele privind utilizarea VL-urilor, a echipamentului sovietic de pe vremea lui Stalin și a tensiunilor privind efectivele rusești au creat o asimetrie a într-un moment complicat pentru Ucraina, chiar înainte de formarea de noi brigăzi și de sosirea celei mai mari părți a ajutorului occidental.

4. Statul Major ucrainean a a făcut și el greșeli și există îndoieli cu privire la comandă. Pătrunderea Rusiei dincolo de frontiera de la nord de Harkov a surprins Ucraina prin ușurința cu care s-a produs și mulți s-au întrebat de ce frontiera nu a fost mai bine fortificată.

Recent, comandantul forțelor armate combinate ale Ucrainei, Iuri Sodol, a fost demis după ce un ofițer superior al Brigăzii Azov i-a criticat incompetența care a dus la un număr mare de morți în rândurile trupelor.

Noul comandant al glorioasei Brigăzi 14 Ucrainene care apără Kupiansk este contestat din aceleași motive.

În schimb, un ofițer superior a trebuit să refuze o promovare «experimentală» la funcția de comandant de brigadă, deoarece a considerat că nu are nivelul de competențe necesar. Ofițer de onoare.

În acest moment, pe front raportul artileriei este de 6-1, iar cel al infanteriei de 2 sau 3-1 în favoarea rușilor.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și PNL s-au înțeles pe calendarul electoral: votăm trei duminici la rând!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.