joi, martie 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaANALIZĂ. "Armata Rusiei pare mai vulnerabilă la intrarea în iarnă. Sentimentul general...

ANALIZĂ. „Armata Rusiei pare mai vulnerabilă la intrarea în iarnă. Sentimentul general e că Ucraina câștigă războiul”. Ce a văzut expertul american Michael Kofman într-o vizită în Ucraina

-

Sentimentul general al experților din domeniul analizei militare care au vizitat recent Ucraina este că această țară va câștiga războiul, că poporul ucrainean are moralul foarte ridicat și e determinat să-i arunce pe ruși peste granițe cu orice preț, a relatat analistul american Michael Kofman într-un scurt rezumat al impresiilor personale de la fața locului. Rușii sunt epuizați și caută să se baricadeze, ca să supraviețuiască iernii, cu intenția de a reconstitui o forță ofensivă în primăvară. Ucrainenii caută, din contră, să-i zdrobească acum, pentru a nu le da timp de refacere.

Michael Kofman este cunoscut în SUA pentru expertiza sa pe zona forțelor armate rusești. Este director al Programului de Studii Rusești din CNA (o organizație guvernamentală non-profit care e destinate analizelor și cercetării) și menbru al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS).

După vizita în Ucraina, Kofman remarcă în treacăt – dând impresia că nu vrea să intre mult în subiect – că mare parte din efortul de război le revine civililor și societății civile, de unde și unele fricțiuni (probabil cu instituții ale statului care mai degrabă nu funcționează, exact cum e și în România).

Dar, în ansamblu, el spune că ucrainenii sunt decisi să lupte și optimiști în privința rezultatului bătălie. Rușii presează mai departe cu bombardamentele în care atacă infrastructura civilă, încercând să deterioreze cât mai mult condițiile de viață ale poporului ucrainean în pragul iernii.

- Advertisement -

Pe câmpul de luptă, însă, armata lui Putin e pretutindeni în defensivă, pierdere teren și caută să se fortifice folosindu-se de valurile de recruți din ultima lună. În special aliniamentul din est este vital, crede Kofman, și aici poate fi una din cheile războiului peste iarnă. Rușii caută să țină o linie defensivă, pe când ucrainenii încearcă s-o străpungă. Un succes al Kievului aici ar arunca în haos tot sistemul defensiv rusesc și ar compromite pozițiile din Ucraina.

Citiți mai jos analiza expertului american.

„Abordarea Rusiei este de a încerca să fixeze o linie de apărare și de a spera să o mențină peste iarnă. Obiectivele Ucrainei sunt probabil să împiedice reconstituirea forțelor rusești pe parcursul iernii, să genereze forțe suplimentare și să achiziționeze apărare antiaeriană“

- Advertisement -

„Câteva gânduri despre cursul actual al războiului și câteva impresii după o vizită recentă în Ucraina cu mai mulți colegi din comunitatea de analiză militară, inclusiv în zonele din apropierea frontului din Herson.

Sentimentul general pe care îl ai este că Ucraina câștigă războiul și moralul este ridicat, dar, ca în orice operațiune militară, vezi de aproape fricțiuni pe care nu le poți vedea de la distanță. O bună parte din efortul Ucrainei este la sol, bazat pe legături orizontale, voluntari, aplicații etc.

Armata Rusiei pare a fi cea mai vulnerabilă la intrarea în iarnă, dar Ucraina a văzut un impact modest al mobilizării rușilor. Trupele sunt desfășurate pentru a încerca să stabilizeze liniile rusești și pentru a crește densitatea forțelor în raport cu terenul.

Situația din Herson este clară ca noroiul. Forțele rusești par să se fi retras din unele părți, au evacuat și s-au retras, dar s-au și întărit cu personal mobilizat. Luptele de acolo sunt dificile. În ciuda aprovizionării limitate, forțele rusești nu par să fi rămas fără muniție.

Cred că este o problemă de ceață de război în acest moment, cu indicatori contradictorii, dar pentru mine preponderența dovezilor indică o decizie rusă de a se retrage constant de pe malul drept al râului și de a evita să fie izolați acolo, încercând în același timp să ceară un cost ridicat.

Cei din tabăra ucraineană cu care am vorbit păreau optimiști că pot presa Rusia să iasă din Herson (la vest de râu) până la sfârșitul anului. Există întrebări nerezolvate cu privire la barajul Hakovka și dacă Rusia ar putea să-l saboteze după retragere. Această problemă este mai importantă decât discuțiile despre RDD-uri.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă Rusia intenționează să lupte pentru orașul Herson, poate folosind mai multe unități de care se poate dispensa ori mobilizate, păstrând în același timp trupele mai bune. Sunt sceptic că Rusia va abandona toate pozițiile din acea parte fără a fi scoasă cu forța, dar s-ar putea să mă înșel în această privință.

Forțarea unei retrageri rusești de pe malul drept al Hersonului va aduce sistemele ucrainene în raza de acțiune a unor linii de comunicații terestre din Crimeea. Dar, de asemenea, va oferi forțelor Rusiei o barieră naturală mare, mai puțin teren de apărat și un raport mai mare între densitatea forțelor și teren.

În general, pare puțin probabil ca războiul să se stingă în timpul iernii, chiar dacă unele luni fac ca operațiunile ofensive să fie dificile. Ucraina va profita probabil de avantajul său în materie de rază de acțiune și precizie pentru a epuiza armata rusă în această perioadă.

Bombardamentele asupra Ucrainei duc la pene de curent și la economisirea energiei electrice. Ucraina rezolvă rapid aceste pene de curent și, dacă mai era cazul, campania de bombardamente consolidează hotărârea, dar, în timp, provocările aduce de aceste lovituri ar putea crește, punând la încercare echipamentele și muniția sistemelor antiaeriene.

Am fost reticent față de vectorul Belarus, în ciuda recentelor desfășurări ale Rusiei acolo. Dar situația merită să fie urmărită în următoarele luni, dacă numărul trupelor rusești crește și dacă acestea primesc echipament greu.

Mobilizarea din Rusia și potențialul său efect în aval, peste 3-4 luni, introduce un grad de incertitudine. Ar putea prelungi războiul sau ar putea face ca viitoarele ofensive ale Ucrainei să fie mai costisitoare, dar cred că Ucraina se pregătește pentru o serie de posibilități în funcție de ceea ce produce mobilizarea.

Referitor la mobilizarea din Rusia, îmi mențin în mare parte părerile anterioare. Se pare că Rusia are o abordare eșalonată, introducând o parte din personalul mobilizat cu puțină pregătire pentru a stabiliza liniile, dar reținând mulți pentru a reconstitui unități sau a forma rezerve.

Strategia Rusiei pare a fi concentrată pe apărare pe parcursul iernii, sperând că mobilizarea le poate reconstrui forțele. În cazul în care presiunea va scădea, vor folosi timpul pentru a scoate mai multe echipamente din depozite (inclusiv din Belarus) și, eventual, muniție din surse precum Coreea de Nord.

În est, forțele Rusiei par disperate să mențină linia Troițke – Svatove – Kreminna și încearcă să se adăpostească pentru iarnă. Aici, o străpungere a Ucrainei s-ar putea dovedi semnificativă. În general, se pare că abordarea Rusiei este de a încerca să fixeze o linie de apărare și de a spera să o mențină peste iarnă.

Obiectivele Ucrainei sunt probabil să împiedice reconstituirea forțelor rusești pe parcursul iernii, să genereze forțe suplimentare între timp (ceea ce necesită mai mult echipament) și să achiziționeze apărare antiaeriană pentru a reduce amenințarea campaniei de atacuri rusești împotriva infrastructurii critice.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În România, țară NATO, ministrul Apărării e fiul fostului șef al Securității Vrancea! PSD-ist lansat de baronul-turnător Oprișan și numit de Iohannis. Lucrarea de doctorat i-a fost scrisă de alții

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* VIDEO. Guvernare de Lolek și Bolek: Ciucă și Ciolacu au uitat să-l ia cu ei, la o uzină militară, pe ministrul Apărării! „Am crezut că-l anunță domnul președinte Ciolacu, dânsul a crezut că-l anunț eu…”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

* VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

* Șeful armatei Ucrainei: „Am distrus de două ori mai multe avioane rusești decât a pierdut URSS în 10 ani în Afganistan – 278 față de 118”

* Garry Kasparov: „Acesta ar trebui să fie ultimul război al Federației Ruse” / „Rusia începe să se destrame… cât de mult se va întări China?” / „Xi Jinping le face americanilor o ofertă directă – «Noi îl predăm pe Putin, voi predați Taiwanul»” / „Nu cred că Trump va candida, are un rating negativ uriaș”

* Fonfleul anului: „Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween”. Cum a reușit un site obscur să atragă televiziunile într-o minciună de proporții gigantice

* Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Conference League

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -