Ana Birchall, în genunchi şi pupă inelul lui Dragnea! La fel şi tu, Meleşcanu! PSD îşi atacă miniştrii care n-au sărit la gâtul ambasadelor

3
6695
Ana Birchall nu se lasă intimidată de atacurile clanurilor din PSD

Dragnea joacă „la rupere”. Cei care vor să se bucure de avantajele unei funcţii în stat, de la ministru la baron, o pot face cu o condiţie: să pupe inelul sultanului de Teleorman. Altfel, pa! Vezi cazul Tudorel Toader. Cum l-a speriat că îl zboară din funcţie, cum a început să tragă în Europa şi în justiţie cu toate armele. Slăbiciunea lor pentru funcţii şi bani e puterea lui Dragnea.

Acum a venit rândul miniștrilor Teodor Meleșcanu și Ana Birchall, cărora Dragnea (prin partidul de uz personal, vezi comunicatul PSD la finalul articolului) le cere mai nou „să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis”.

Practic, Dragnea vrea ca Birchall şi Meleşcanu să sară la gâtul Occidentului, pe model Dăncilă. Fără prea multă minte, să lovească în direcţia în care le cere el. Ultima ţintă: ambasadorii care nu tac din gură şi cer puterii PSD-ALDE să oprească asaltul antidemocratic.

Riposta ambasadelor

Un grup de 12 țări occidentale, membre ale Uniunii Europene ori parteneri strategici ai României sau ai UE, a emis un comunicat de o duritate extremă.

Este un adevărat rechizitoriu la adresa grupului infracțional care a capturat România și încearcă să-și curețe palmaresul infracțional prin ordonanțe de urgență.

Comunicatul celor 12 țări

„În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite ale Americii și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului, care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile, care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar.

Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării.

Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială.

Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”

Comunicatul PSD

„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la București, prin care își exprimă îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar și din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al României, consideră că se impun următoarele precizări:

– Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obținerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității.
Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena. Reprezintă, în același timp, o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică și care are o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează.
Totodată, această conduită contrazice practica corectă și respectuoasă față de Convenția de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă și pe care România o respectă scrupulos.
– Remarcăm încă o dată cu profund regret că în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacție publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupției, de către persoane decidente din instituții din România din domeniul Judiciarului și respectiv Serviciului Român de Informații, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI și de instituții esențiale din Justiție, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumția de nevinovăție și continuând cu dreptul la un proces echitabil etc. Această lipsă de reacție, aparent inexplicabilă, s-a înregistrat chiar și atunci când aceste violări grave ale regulilor de bază ale funcționării unei justiții corecte și independente în orice democrație au fost constatate atât de Curtea Constituțională a României, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de alte instanțe judecătorești teritoriale din țara noastră.
– Admitem, cu bună credință, că pot exista subiecte care necesită clarificări, dar toate acestea trebuie realizate în formulele legale din punctul de vedere al dreptului internațional, care trebuie respectate și pe teritoriul României așa cum sunt respectate și în alte state democratice, și nu prin intermediul unor corespondențe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculații de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context național cu două competiții electorale importante în cursul acestui an în România.
– Încurajăm, în același timp, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri și aliați.
– Suntem convinși că există suficiente resurse de bună credință și profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica și pentru a găsi suficiente soluții care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenței și imparțialității reale pentru Justiția română, inclusiv în esențialul domeniu de combatere a corupției, dar și confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesității evitării cel puțin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relațiile dintre statele noastre.”

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Acum citeva minute l-am vazut pe Melescanu ascultind discursul lui Mike Pompeo , seful Departamentrului de Stat al USA , tinut la receptia data de NATO cu ocazia sarbatoririi a 70 de ani de la infintarea NATO cea mai puternica si de succes lianta militara din intrega Istorie a Omenirii .Si apoi l-am vazut in direct paricipind la fotografia de grup a tuturor reprezentantilor tarilor membre NATO ! Si nu cred ca o fosila securista , un Securila ca el , ca sa-l citez pe seful lui Dragnea , uns cu toate alifiile a indraznit acolo macar sa sa se uite mai urit la cineva !

  2. MELESCANU, diplomat bătrân ce ești știi ca orice ingerința a unui ambasador străin se pedepsește cu person NON-grata conform Concentiei de la Viena și in 48 de ore gata își face bagajele.
    Nu sunt fan Zdragnea nu ma interesează el ca persoana dar ma interesează ca roman de stânga ca ce Face mârlănie asta care a întors pilitica romanesca o mare mizerie. Nu are cunoștințe minime de Diplomație are un comportament nu de om politic ci din județul Teleorman , având impresia sau mai bine zis confundând Diplomații cu cei din județul de care aparține di tratându-i cu un veritabil sictir românesc. Omul asta care va duce PSD in curând la 25% si apoi la sub 20% știe ca odată cu el se va duce naibii toată șandramaua si probabil ca este conștient de ceea ce face! Este un iresponsabil și din acest motiv faptul ca nu a făcut acel pas înapoi in Martie 2018( acela este punctul de cotitura) îl va costa pe el și pe partid puterea!!!!!!
    O sa fie după alegerile europarlamentare un hai mare in PSD toți de la varf vor da vina unii pe alții!!!!Le spunem de pe acum plecați cu toții ca ați dus România intr-un hal fără de hal și rade toată Europa de ce se întâmpla acum la noi. Pana la urma victimele sa spunem așa sunt tot romanii !!!! Asta este cel mai grav lucru!!!! Dar pe politicieni ii foare-N render, sunt toți cu sacii in căruță !!! Nu au nicio treaba cu romanii, declarații sforăitoare vedem cu toții la TV. !Urat ce se întâmpla astăzi in România!!!!

  3. Ce se mira psd-eii ca sunt tratati astfel cand protestele populatiei i-au lasat reci si merg inainte cu tancul rusesc, cred ca nu sunt vazuti cum sfideaza lumea civilizata!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here