Americanii au avertizat Kievul să lanseze o contraofensivă cu obiective limitate în Herson, după un „joc de război” făcut împreună cu ucrainenii. Trebuie evitată lupta pe mai multe fronturi

0
2013
Generalii americani și cei ucraineni rămân în strânsă legătură

SUA au sfătuit Ucraina să limiteze contraofensiva din Herson la obiective realiste, pentru a evita supraextinderea forțelor și împotmolirea armatei pe mai multe fronturi, au declarat mai mute surse americane și occidentale pentru CNN. Sugestia a venit după ce generali SUA au făcut un “joc de război” cu cei ucraineni în preambulul atacului de pe teren.

Exercițiile teoretice au fost menite să ajute forțele ucrainene să înțeleagă ce niveluri de forță ar trebui să adune pentru a avea succes în diferite scenarii, spun sursele CNN. Inițial, ucrainenii au avut în vedere o contraofensivă mai amplă, dar și-au restrâns misiunea la regiunea Herson, în ultimele săptămâni, au declarat oficiali americani și ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat pentru CNN că „Statele Unite au un dialog militar de rutină între militari la mai multe niveluri cu Ucraina. Nu vom face comentarii cu privire la specificul acestor angajamente. În general, le furnizăm ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine amenințările cu care se confruntă și să-și apere țara împotriva agresiunii rusești. În cele din urmă, ucrainenii iau deciziile finale pentru operațiunile lor”.

Estimările specialiștilor occidentali spun că, în acest moment, există un echilibru de forțe accentuat între armatele ucraineană și rusă. Dar oficialii ezită să catalogheze operațiunea ucraineană incipientă – care pare să fi început luni, în provincia sudică Herson – drept o adevărată „contraofensivă”.

Cât de mult va reuși Ucraina să recâștige teritoriul pierdut, acest lucru rămâne o întrebare fără răspuns deocamdată, au declarat pentru CNN surse la curent cu cele mai recente informații. Cu toate acestea, există un sentiment în rândul consilierilor americani și occidentali ai Ucrainei că armata ucraineană se află pe picior de egalitate cu Rusia mult mai mult decât se credea chiar și în urmă cu doar câteva luni.

Rusia menține în continuare o superioritate numerică în ceea ce privește efectivele totale și artileria grea. Dar capacitățile ucrainene, susținute de armament sofisticat și de pregătire occidentală, au eliminat un decalaj important, spun oficialii – în special sistemele de rachete HIMARS, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lansa atacuri în spatele liniilor de front rusești în ultimele luni. „Vă arată ce poate face instruirea susținută și furnizarea susținută de arme atunci când unitatea care le folosește este foarte motivată și capabilă să le folosească”, a declarat un înalt oficial NATO pentru CNN.

O altă sursă militară americană a spus: Ucraina a compensat prin competență avantajul Rusiei în ceea ce privește puterea de foc.

„Nu cred că este posibil încă să confirmăm amploarea avansurilor ucrainene, dar cu siguranță au avut un impact asupra capacității Rusiei de a se deplasa la nord și la sud peste râul Nipru prin atacurile lor asupra podurilor”, a declarat miercuri un oficial NATO de rang înalt. „Iar în ceea ce privește perspectivele viitoare, aș remarca faptul că Ucraina este mult mai aproape de paritate în ceea ce privește numărul de trupe în Herson decât a fost în ultimele săptămâni” în provinciile din estul țării.

Oficialii spun că Ucraina pare acum mai echilibrată cu forțele rusești nu numai datorită armamentului occidental avansat pe care Ucraina l-a folosit în mod eficient, ci și pentru că ucrainenii au încă un avantaj în ceea ce privește moralul, coeziunea unităților, perspicacitatea tactică și o capacitate superioară de a improviza din mers.

Ei mai au și un alt avantaj, au mai spus oficialii americani: o populație care este în mare parte îngrozită de ocupația rusă și care este dispusă să se angajeze în atacuri de partizani pentru a-i expulza – cum ar fi asasinate și eforturi de sabotaj în spatele liniilor inamice.
Cu toate acestea, în ciuda unei evaluări mai optimiste a capacităților de luptă ale Ucrainei, oficialii americani nu fac niciun pariu că Ucraina va reuși să recucerească Herson – încă. „Nu sunt sigur că aceasta va fi contraofensiva masivă pe care oamenii ar putea să o aștepte – e posibil să fie un număr mai mic de forțe”, a avertizat sursa militară americană. Multe lucruri vor depinde de cât de bine va fi capabilă Rusia să apere teritoriile nou-create, a spus sursa – ceva ce nu a fost încă solicitată să facă în ultimele șase luni.

Un consilier prezidențial ucrainean a avertizat, de asemenea, că ofensiva va fi o „operațiune lentă de măcinare a inamicului”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A murit Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, care a contribuit decisiv la încheierea Războiului Rece. Avea 91 de ani

* Rusia termină stocurile de rachete de înaltă precizie: mai are doar 20% din sistemele Iskander și 45% din cele Kalibr. Din cauza crizei, folosește acum sistemele antiaeriene S-300 pentru a ataca ținte la sol

* Experții militari ruși, terifiați de loviturile ucrainene cu sisteme HIMARS: „Sunt incredibil de precise. Singurul lucru care ne rămâne este să lipim trei icoane pe poartă”

* Partizanii ucraineni au spulberat un hotel din Melitopol, unde spionii ruși ai FSB se distraseră cu prostituatele locale. Cei scăpați teferi au fugit în pantaloni scurți

* „Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Cât câștigă pe an un șef la Poliția Locală Iași, pensionat la 46 de ani: 128.460 de lei pensie și 137.253 de lei salariu și sporuri de la Primărie

* Ruptură brutală între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu! „Am spălat de păcate un mic monstru. Am greșit. I-am iertat toate mizeriile pe care mi le-a făcut de-a lungul anilor”

* Șoc la US Open: Simona Halep a fost eliminată în turul 1, de către o ucraineancă de 20 de ani, venită din calificări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here