Aflăm iar de la alții ce fac autoritățile române. Reuters: România își mută apărarea antiaeriană mai aproape de Dunăre. Die Welt: navele ucrainene înnoptează pe malul românesc al Dunării

0
964
Imagine cu explozia uneia dintre dronele rusești căzute pe malul românesc al Dunării

Din nou, opinia publică din România se vede pusă într-o situație similară cu cea de pe vremea regimului comunist, când era nevoie să se asculte știrile de la Europa Liberă ori Vocea Americii pentru a afla ce se întâmplă în țară, deoarece autoritățile țineau totul secret. Reuters anunță vineri că România a început să-și mute apărarea antiaeriană aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina. Cu doar o zi în urmă, Die Welt scrisese că vasele ucrainene își petrec nopțile pe malul românesc al Dunării, pentru a evita loviturile aeriene ale rușilor.

Cele două evenimente în sine pot fi considerate chiar pozitive și binevenite, ajutorul acordat unor vecini aflați sub atacul unui stat terorist fiind firesc. Problema o reprezintă secretomania în care se desfășoară totul și atitudinea autorităților de la București, care consideră că poporul nu merită să știe ce se întâmplă în propria-i țară. Este un comportament unic între țările membre NATO din interiorul Uniunii Europene și care contrastează cu conduita altor guverne din zonă, precum cele polonez, slovac, lituanian, letonian ori estonian.

Chiar dacă și aceste țări sunt destul de aproape de Rusia și se pot teme de represaliile Moscovei, fiecare inițiativă și fiecare măsură de ajutorare a Ucrainei au fost anunțate public, astfel ca oamenii să fie la curent cu situația la zi.

În țara noastră, românii sunt nevoiți să citească presa străină pentru a afla noutăți.

Citând două surse din apărare cu rang înalt, agenția de știri Reuters scrie că România își mută capacitățile de apărare antiaeriană mai aproape de satele din Delta Dunării, în preajma instalațiilor de cereale de pe malul ucrainean al fluviului, unde rușii atacă în mod constant cu drone și rachete.

Ziaristii.com a scris de mai multe ori că sunt destule indicii privind încălcarea spațiului aerian al României de către dronele Shahed rusești. Traiectoria acestora către unele porturi ucrainene nu poate trece decât peste teritoriul țării noastre. Mai mult decât atât, locuitorii unor sate din Deltă au reclamat încă din august că noapte de noapte le sunt survolate casele de aparate de zbor, cel mai probabil dronele care picau apoi la câțiva kilometri depărtare, în porturile ucrainene de peste Dunăre.

Statul român a ignorat aceste plângeri și semnale până când mai multe drone au lovit din greșeală malul românesc.

Conform Reuters, Armata română plasează în acest moment și mai multe posturi de observație și patrule în zonă. Agenția mai scrie că aceste măsuri, precum și aducerea a patru avioane F-16 suplimentare de către SUA în țara noastră, indică de fapt o îngrijorare crescândă a României și a NATO că războiul s-ar putea extinde într-un fel sau altul.

Zilele trecute, într-un articol care analiza capacitatea României de a-și asuma rolul de lider regional la care a ajuns conjunctural, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, publicația germană Die Welt dezvăluia că navele ucrainene care încarcă ziua cereale traversează seara Dunărea și înnoptează pe malul românesc al fluviului. Este vorba de un acord la care s-a ajuns între Kiev și București, mediat de NATO și UE, mai scriu ziariștii germani. În acest fel, navele civile ucrainene se pun la adăpost de atacurile lansate de ruși asupra porturilor  de pe malul stâng al Dunării.

Președintele Iohannis, premierul Ciolacu, oficialii MApN și toată administrația au păstrat tăcerea asupra celor descrise mai sus.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În loc să elimine pensiile speciale, coaliția PSD-PNL a încercat să fure pensiile private ale românilor!

Ministrul Boloș (PNL), pe urmele premierului Ciolacu (PSD): „Măsurile fiscale nu au impact asupra vieţii de zi cu zi a românilor”

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu. Definiția PSD-ismului: o geantă cu bani, o oală cu mâncare, câteva sticle de vin, un baron feudal, o nevastă în Senat, o beizadea în Guvern, o amantă leșinată, un Solomon obraznic, un afacerist de casă, un ginere deputat și unul ucigaș

* Șah-mat în 5 fotografii: ridicolul în care e aruncat Mircea Badea când susține că n-a existat flagrant în „cazul Buzatu”. Partida anti-justiție a sărit deja în apărarea mega-șpăgarului PSD

VIDEO. A doua filmare cu care DNA îl zdrobește pe șpăgarul Buzatu

STENOGRAME. Buzatu: „Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Vin, pescuiesc 5 minute și plec!” / Martor: „Îi spun lui Emil să vină cu «mâncarea caldă»”

* „Tâmpitule, prostule, unde sunt cartofii? Nu vezi că e numai carne pe masă? Tu nu știi că eu țin post?” Vasalitate feudală în Vaslui: asistenta lui Buzatu îl umilea pe șeful de la Protecție Socială pe județ, transformat în servitor

Pieleanu: „Buzatu e prietenul meu, sper să-și demonstreze nevinovăția!”. Chirieac: „Era cu metafizica, nu părea șpăgar ordinar”

* Hemoragie din PNL: deputatul Ben Oni Ardelean – al treilea parlamentar plecat din partid în ultima lună, după senatorii Potecă și Bîca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here