Uimitor portret comparativ făcut acum 200 de ani: „Adversarul americanului este natura; al rusului – oamenii. Americanul luptă cu sălbăticia; rusul – cu civilizația. Principalul instrument al primului este libertatea; al celui de-al doilea – servitutea”

1
27516
Geneva, 16 iunie 2021 - ultima întâlnire în care Biden a încercat să-l convingă pe Putin să renunțe la invadarea Ucrainei. / FOTO: TASS

Un portret făcut rușilor și americanilor în 1835 de celebrul om de stat, istoric și filosof francez Alexis de Tocqueville se dovedește în 2023 suficient de actual încât să fie preluat și distribuit pe Twitter de influencerul Jay in Kyiv, susținător al cauzei Ucrainei.

Acesta a publicat citatul în care Tocqueville vorbea despre filosofia de viață și principiile aflate la fundamentul celor două mari națiuni aflate în acel moment  în plină ascensiune. Dacă americanii și rușii înregistrau la acel moment o ascensiune care tindea să îi plaseze în topul puterilor mondiale, în schimb modul de a obține acest avans era diferit, remarca diplomatul francez care a vizitat ambele țări. Unii o făceau prin muncă, libertate individuală, putere colectivă și interesul cetățenilor, ceilalți o făceau prin jaf, furt, centralizarea puterii într-o singură mână și intrarea de bună-voie în sclavie la un stăpân nemilos.

Mai jos, descrierea făcută de Alexis de Tocqueville rușilor și americanilor și republicată de bloggerul ucrainean.

„Anglo-americanul se bazează pe interesul personal pentru a-și atinge scopurile și dă frâu liber forței neîngrădite și bunului simț al poporului; rusul concentrează toată autoritatea societății într-un singur braț”

„În mod incredibil, ceea ce Tocqueville a spus acum 200 de ani despre Rusia, în raport cu America, rămâne valabil și astăzi.

Rușii: Câștiguri prin violență, furt, pradă de război.

Americanii: Câștiguri prin muncă grea, roadele muncii.

Rușii: Îmbrățișează propria sclavie, siguranță doar în servitutea unui stăpân nemilos și neiertător.

Americanii: Libertate individuală.

Rușii: Toată puterea și luarea deciziilor centralizate într-o singură autoritate.

Americanii: Putere colectivă, ghidată de interesul propriu al alegătorilor, în continuă schimbare și dependent de condiții.

«În prezent, există în lume două mari națiuni, care au pornit din puncte diferite, dar care par să tindă spre același scop. Fac aluzie la ruși și la americani. Amândouă au crescut neobservate; și în timp ce atenția omenirii era îndreptată în altă parte, ele s-au plasat brusc în fruntea națiunilor, iar lumea a aflat de existența și măreția lor aproape în același timp.

Toate celelalte națiuni par să-și fi atins aproape limitele firești și nu mai au decât să-și mențină puterea; dar acestea sunt încă în creștere. Toate celelalte s-au oprit sau continuă să avanseze cu extremă dificultate; numai acestea avansează cu ușurință și celeritate pe o cale a cărei limită nu poate fi percepută.

Americanul se luptă cu obstacolele pe care i le opune natura; adversarii rusului sunt oamenii. Primul se luptă cu sălbăticia și cu viața sălbatică; al doilea, cu civilizația cu toate armele ei.

Cuceririle americanului sunt, prin urmare, obținute cu plugul; cele ale rusului, cu sabia. Anglo-americanul se bazează pe interesul personal pentru a-și atinge scopurile și dă frâu liber forței neîngrădite și bunului simț al poporului; rusul concentrează toată autoritatea societății într-un singur braț. Principalul instrument al primului este libertatea; al celui de-al doilea, servitutea.

Punctul lor de plecare este diferit, iar cursurile lor nu sunt aceleași; totuși, fiecare dintre ele pare să fie marcată de voința Cerului pentru a influența destinele a jumătate de glob.» – Tocqueville 1835″.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revoluționarii-infractori complotează la PSD să-l mazilească pe secretarul de stat care l-a lăsat fără certificat pe Ciolacu! Dodu a tăiat de la privilegii mulți impostori

* Eliminarea pensiilor speciale, pasată de PSD-PNL generației viitoare! Coaliția a votat o lege prin care reforma e amânată 5 ani și se va termina peste 20!

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

 

1 COMENTARIU

  1. Marchizul de Custine a fost contemporan cu Toqueville, dar s-a dus în Rusia, pentru că el voia să studieze tradiția aristocratică. A publicat Scrisori din Rusia, o carte mai sintetică și mai percutantă decît mult mai academica Despre democrație în America. Se citește ușor, dar merită citită cu atenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here