Athletic Bilbao a reușit o performanță formidabilă: în trei zile a învins cele două super-puteri ale fotbalului spaniol, Real Madrid și FC Barcelona, și a câștigat Supercupa Spaniei! Astfel, Supercupa este adjudecată de o echipă care n-a fost nici campioană, nici câștigătoare a Cupei Spaniei (Copa del Rey).
Athletic Bilbao este singura echipă care, respectând tradiția, nu are niciun jucător străin, ci doar spanioli, majoritatea basci!
Au fost trei zile magice pentru Athletic Bilbao. Echipa se chinuiește în campionat, e doar pe locul 12 (din 20) după 18 etape, iar recent și-a schimbat antrenorul: Marcelino Garcia Toral (55 de ani) în locul lui Gaizka Garitano (45 de ani).
Și a venit această echipă de pe locul 12 și le-a bătut, joi și duminică, pe cele de pe locurile 2 (Real Madrid) și 3 (Barcelona)! Adversari în fața cărora pierduse în campionat, fără măcar să ia un punct: 1-3 cu Real Madrid în deplasare, 2-3 cu Barcelona acasă, în urmă cu 11 zile.
Duminică seara, finala a fost decisă de două goluri teribile: cel din minutul 90, prin care Villalibre i-a băgat pe basci în prelungiri, răpind Barcelonei o Supercupă ca și câștigată; și cel din minutul 93, când Iñaki Williams a reușit o excuție de superclasă, care avea să fie decisivă.
https://www.youtube.com/watch?v=ysGO_8ZmfYw
Deși argentinianul Messi a fost pe teren toate cele 120 de minute, omul de gol al Barcelonei a fost francezul Griezmann, cu două reușite.
În prelungiri, neputința Barcelonei a dus la la frustrare, iar Lionel Messi a fost eliminat în prelugirile prelungirilor (minutul 120+1), pentru un gest nesportiv – o palmă dată lui Villalibre, cel care egalase în minutul 90 și trimisese meciul în prelungiri.
A fost a treia ediție jucată în sistemul cu 4 echipe: campioana (Real Madrid), vicecampioana (Barcelona), câștigătoarea Cupei (Real Sociedad) și finalista Cupei (Athletic Bilbao).
Toate cele 3 meciuri (semifinalele + finala) s-a jucat pe teren neutru, la Malaga, Cordoba și Sevilla.
Semifinale
- Barcelona – Real Sociedad 1-1 (De Jong 39 / Oyarzabal 51 – din penalty), 3-2 la penalty-urile de departajare
- Athletic Bilbao – Real Madrid 2-1 (Raul Garcia 18, 38 – ultimul din penalty / Benzema 73)
Finala
- Athletic Bilbao – FC Barcelona 3-2, după prelungiri (De Marcos 42, Villalibre 90, Williams 93 / Griezmann 40, 77)
Este primul trofeu câștigat de Athletic Bilbao după 6 ani. Ultima dată a triumfat tot în Supercupa Spaniei și tot împotriva Barcelonei, scor 5-1, în 2015.
Salut Grigore,
Cred ca este editia a-2-a in patru echipe, aparuta din nevoia federatiei ptr mai multi bani, in speranta adaugarii unui el classico la calendarul competitional.
A fost un triumf al anti-fotbalului. Pentru cei care se incapataneaza sa urmareasca ce se intampla pe Mosia Lui Florentino Perez, aka La Liga, Gil Manzano este cunoscut ca un fiind fervent pro-madridista, precum sunt multi alti arbitrii din La Liga; surse interne precum arbitrii iesiti la pensie confirma ca 80% dintre arbitrii sunt pro-madridisti.
Rezultatul meciului de ieri a fost profund viciat de arbitru. Messi a fost faultat de trei ori prin procedee de rugby, fara ca arbitrul sa arate galben in vreuna din instante. Dani Garcia a facut singur 3 ofense care se pedepsesc cu galben, a primit doar unul si i-a fost permis sa continue jocul la rupere practic nestingherit. Muniain, Williams, si tipul cu barba care a dat golul nr. 2 au simulat in continuu sub privirile ingaduitoare are arbitrului. Chiar si comentatorii spanioli au articulat cu subiect si predicat acest lucru in transmisia directa, spunand ca bascii cautau contactul pentru ca apoi sa simuleze. Multe trageri de tricou si „imbratisari” nesocitate ale celor de la bilbao au ramas nepepsite. Si mai grav, puteam sa asistam la o tragedie, Frenkie De Jong se putea accidenta foarte grav, poate chiar sa ramana paralizat, dupa ce a fost salbatic lovit cu capul in gura de catre acelasi Dani Garcia, sub pretextul de a fi incercat sa joace mingea la o faza la care nu avea nici o sansa, a actionat cu intarziere, si de unde a terminat prin a-l lovi cu capul in gura pe FDJ.
Un arbitru corect ar fi dat bascilor 4-5 galbene numai in prima repriza, ca sa le tempereze agresivitatea. Nefacand-o i-a incurajat fatis si continuu. Cu un arbitru corect Bilbao nu ar fi terminat meciul cu 11 jucatori.
Pacat ca nu mentionezi nici un cuvant despre asta in articolul tau!
Acelasi arbiru l-a dat pe Neymar afara intr-un meci in deplasare la Malaga, unde echipa gazda a facut peste 20 de faulturi, Neymar fiind beneficiarul a 7 sau 8, insa cel eliminat a fost Neymar.
E drept ca Bilbao a fost mult ajutata de modul in care Koeman NU a pregatit meciul. Alegerile proaste de tactica si de selectie a jucatorilor pe care le face RK sunt bine stiute deja, cu el pe banca Barcelona are cel mai slab inceput de campionat din ultimii 15-20 de ani incoace. Practic numai cine nu a vrut nu a luat puncte de la Barcelona lui RK. Faptul ca RK a plecat pe usa din dos de la TOATE echipele de club pe care le-a antrenat pana acum nu este intamplator. Se adevereste daca mai era nevoie ca un bun jucator nu inseamna automat un bun antrenor. In particular, RK nu a pregatit tactic echipa ptr meciul cu Bilbao, bazandu-se poate pe laurii recentei victorii din camptionat. Barca a jucat practic cum a convenit mai mult bascilor, facand o gramada de faulturi in treimea proprie de unde Bilbao a executat foarte bine fazele fixe pentru a beneficia de avantajul de fizicalitate in general, si de inaltime in particular. La acest capitol s-a evidentiat Busquest, cu al sau fault idiotic si absolut inutil din min 90, cand a decis sa il atace din partea stanga pe Williams care conducea mingea cu piciorul drept. Williams era la faza aia constrans sa impinga jocul inspre tusa, caci era inchis din partea opusa de pozitionarea lui Busquets, iar in fata de Langlet aflat la 1-2 m distanta. In loc sa il constranga inspre tusa, Busquest a fortat atacul cu mici sanse de reusita, Williams a simtit contactul si a cazut musuroi. Fault idiotic al lui Busquest, cu atat mai mult cu cat e veteran cu experienta. Busquets a ajust la stadiul la care prestatiile lui fac rau Barcelonei, in schimb RK il tot joaca, in timp ce l-a impins afara din echipa pe Alena, si vrea sa faca la fel cu Puig. Alena ar fi fost cum nu se poate mai potrivit sa tina mijlocul Barcai in meciul de ieri, fiind tare pe picioare, ceea ce nu se poate spune deloc despre favoritii lui RK, Busquets si FDJ. Busquest ar trebui sa faca gestul onorabil de a face pasul in spate. Apropos de Williams, RK nu si-a instruit fundasii fie de a-l tine strans ca sa nu aibe ragaz sa caute alternative, fie de a-l forta sa joace cu stangul, care e la fel de slab precum dreptul lui Griezmann. Si Araujo si Mingueza ar fi trebuit instrutiti ca atare, caci din aceeasi pozitie Williams a dat o centrare de gol si un gol, in ambele cazuri i s-a permis sa aibe spatiu, si sa joace mingea cu dreptul. Nu este vina lor, ambii sunt f. tineri, proaspat veniti de la Barca B prin forta imprejurarilor; este vina lui RK si a staff-ului sau.
Felul in care a fost arbirat meciul de ieri nu este singular; nu este doar tolerat ci chiar incurajat si are un pervers: la nivel european echipele de club si nationala Spaniei nu mai sunt protagoniste. Florentino Perez a tras acum cativa ani presul de sub picioarele nationalei chiar cu cateva zile inaintea inceperii turneului final al Europenelor. Si o face in continuare incet dar sigur. Cand meciurile interne sunt decise de ciracii lui, nu pot exista minuni.
Messi a suferit destul de pe urma incompetentei crase a conducerii si a manevrelor de culise, cum a fost meciul de ieri cand in loc de agresat este prezentat drept agresor. Asptept cu nerabdare ca Messi sa se transfere in campionate unde rezultatele sunt decise de aptitudinile si pregatirea jucatorilor si antrenorilor, si nu de catre conducatori de cluburi si marionetele lor cu fluier. Voi inceta atunci sa urmaresc the Florentino Perez soccer / wrestling / rugby shitshow , aka La Liga.
La prima editie de anul trecut a supercupei in noul format, arbitrul meciului Barcelona – Atletico a facut tot posibilul sa ii impinga in fata pe rugbistii lui Simeone, anuland doua goluri Barcelonei, la unul din ele decidand ca umarul lui Messi incepe de la gat in sus si deci a dat hent. Acelasi arbitru a validat pe finalul campionatului trecut, dupa reluare, golul decisiv al victoriei Realului contra Sevillei decidant de data asta ca umarul lui Benzema incepe de la cot in sus. Si tot acelasi arbitru a fabricat un penalti la comanda pentru Ramos in ultimul el el classico din campionat; Ramos a faultat primul, lucru spus clar si de catre tusieri si de catre cei de la VAR, insa arbitrul a luat in considerare numai ceea ce i-a convenit lui si stapanului sau. Care e povestea acestui arbitru, intrebati? Tatal sau a fost arbitru si e cunostcu pentru doua lucruri: se prezenta la meciuri cu tricoul Realului sub tricoul de arbitru, si a fondat clubul fanilor Realului cu numele Prietenii din Benidorm (locul de bastina). Ati simtit valtoarea? (vorba lui Mircea Crisan). Ati crede ca un astfel de artbitru nu trebuie desemnat la nici un meci in care joaca Real, Barca, sau ambele … E ca si cum cioflingarul Dragnea i-ar fi pus judecatori ai propriului proces pe d-alde Iordache, Nicolicea, si Codrin Stefanescu…
Precum o flegma aruncate de Dragnea printre dinti, acum umbla vorba ca Oamenii lui Perez, aka Federatia, vrea sa il suspende pe Messi pentru 4 etape.
Perez, poate era bine sa ii suspenzi pe parintii lui Messi acum 33-34 de ani, de atunci a pornit cosmarul tau.