„Abia aștept să se încheie războiul cu victoria ucrainenilor. AUR, pe care mizează toți conspiraționiștii, vadimiștii, neolegionarii, nostalgicii ceaușiști va fi destructurat, iar Simion va avea soarta pe care o merită.“ Adrian Papahagi, război total cu rusofilii din BOR

1
1323
AUR se folosește de curentul filorus și filetist din BOR pentru a face jocurile Moscovei mimând patriotismul și credința în Dumnezeu

Intelectualul de dreapta Adrian Papahagi a reușit să-și pună în cap toată mișcarea așa-zis ortodox-conservatoare din România anunțând că abia așteaptă ca Rusia să piardă războiul, iar toată liota conspiraționiștilor AUR să se împrăștie. Este o schimbare majoră de discurs a profesorului privit, până mai ieri, ca un exponent al aripii dure din ortodoxia românească.

Papahagi pare să fi realizat, odată ce a fost izbit de un formidabil val de ură după ce a propus ca toți creștinii să sărbătorească Paștele împreună, cât de perfidă, de adâncă și de toxică este infiltrarea propagandei rusești în Biserica Ortodoxă Română. După ce inclusiv amicul Mihail Neamțu l-a trădat, ironizându-l pentru ideea sa ca BOR să calculeze Paștele după calendarul corect, Adrian Papahagi a scris un mesaj care reprezintă o ruptură totală cu filetiștii (naționaliștii) din biserică și adepții lor.

Adrian Papahagi a făcut o legătură directă, miercuri după-amiază, între partidul extremist AUR, Rusia, propagandiștii Moscovei și televiziunile „de scandal, șantaj și propagandă“. Cu toții se vor împrăștia ca potârnichile când Ucraina va câștiga războiul, anticipează profesorul, își vor căuta alibiuri, scuze și vor încerca să se reorienteze rapid după ce Rusia va fi înfrântă.

Victoria Ucrainei va mai aduce și altceva, crede Papahagi: AUR se va prăbuși, iar la alegerile de anul viitor nu va lua cele 20-30% din voturi visate acum, în timp ce liderul său, controversatul George Simion, „va primi ceea ce merită“.

Papahagi face în textul său o delimitare clară între ortodocșii de bună-credință și impostorii care, de fapt, pretind că sunt credincioși pentru a face politica Rusiei în România.

Cu doar trei zile mai devreme, Papahagi scrisese alt text care-i atrăsese ura conspiraționiștilor pe internet, spunând că doar putiniștii sunt cei care văd dezbinare în propunerea ca toți creștinii să sărbătorească Paștele la aceeași dată.

Ca o paranteză pentru cei care nu cunosc mai îndeaproape preceptele religiei creștine, filetismul (naționalismul) este considerat în creștinism – și mai ales în creștinismul ortodox – un păcat foarte mare. Principiul naționalităților aplicat în domeniul ecleziastic (filetismul sau etnofiletismul) este socotit o erezie în creștinismul ortodox.

Mai jos, cele două texte virulente prin care Adrian Papahagi s-a delimitat total, în ultimele zile, de mișcarea naționalistă crescută în BOR.

„Îi vom vedea atunci bâlbâind scuze neconvingătoare pe toți «conservatorii» de rit putinist, pe toți pianiștii, politologii și clovnii neutri, pe toți securistoizii trași pe linie moartă, pe toți golanii de la AUR, pe toți teodosii și bastovoii, pe toți agenții KGB, pe toți expirații de la televiziunile de scandal, șantaj și propagandă, pe toți amărâții fără meserie, care trăiesc din banii Kremlinului“

„Abia aștept să se încheie războiul din Ucraina — cu victoria ucrainenilor, care cu siguranță vor recâștiga întregul teritoriu ocupat de ruși, după dreptate. Sper să înceapă cât de curând contraofensiva.

Apoi aștept curățenia de vară, inclusiv în România. Ea va avea loc.

Îi vom vedea atunci bâlbâind scuze neconvingătoare și făcând noi piruete pe toți adepții lui Mereshitheimer (să nu umilim Rusia, e vina NATO etc.), pe toți „conservatorii” de rit putinist, pe toți pianiștii, politologii și clovnii neutri, pe toți securistoizii trași pe linie moartă, care în loc să-și consume pensiile speciale și milioanele făcute numai ei știu cum se țin de făcut partide politice, pe toți golanii de la AUR, pe toți teodosii și bastovoii, pe toți agenții KGB mai mult sau mai puțin vizibili, pe toți expirații de la televiziunile de scandal, șantaj și propagandă, pe toți amărâții fără meserie, care trăiesc din banii Kremlinului, în totala indiferență a unor servicii de informații pletorice.

AUR, pe care mizează pe față sau într-ascuns toți conspiraționiștii, vadimiștii, neolegionarii, nostalgicii ceaușiști etc. nu doar că nu va obține 20-30 de procente, cum speră aventurierii care au sărit deja cu o jumătate de fund sau de tot în barca lor, ci va fi destructurat, iar Simion va avea soarta pe care o merită.

Imensă, imensă curățenie trebuie făcută și în România, care încă nu a exorcizat duhul necurat al Securității și nu a eliminat total ultimele rămășițe kaghebiste.

Abia aștept. Voi jubila, iar România va respira ușurată și își va continua în pace dezvoltarea.“

„Nu cerem nimic absurd sau revoltător, doar intensificarea dialogului panortodox și interconfesional sabotat de Moscova, care însă continuă în surdină. Deci, liniștiți-vă și nu mai mestecați propagandă putinistă: nu e nimic nou, nimic nefiresc în tot demersul nostru“

„Da, știm, pentru adepții lui Putin, apelul la unitatea creștinilor e dezbinare, iar căutarea tuturor pretextelor pentru ca aceștia să sărbătorească la date diferite același eveniment fondator, Învierea, e unitatea ortodoxiei (care nu-i împiedică pe ruși să sărbătorească Crăciunul după calendarul vechi, adică în altă dată decât noi, nici să bombardeze biserici ortodoxe în Ucraina de Crăciun și de Paște, pe nou și pe vechi).

Din fericire ierarhii au mai multă carte decât mulțimea de hateri de pe Facebook, iar discuțiile despre unificarea datei Paștilor nu sunt nimic nou, ci se poartă din 325 încoace, sau, ca să fim contemporani, din 1923 încoace.

Un exemplu în imagine. Pentru cei care nu știu franceză, apelul la găsirea unei date comune pentru ortodocși și catolici este co-semnat de președintele conferinței episcopale ortodoxe din Franța, mitropolitul Dimitrios Ploumis (hirotonit de Patriarhul ecumenic de la Constantinopol).

În fine, laicii fac parte din Biserică, au dreptul să se exprime, au inițiativă. Conform legii, BOR e condusă de organisme care conțin 2/3 laici și 1/3 clerici. Nu vrea nimeni din semnatarii scrisorii trimise ieri, pe canale oficiale, Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești, răul Ortodoxiei, ci unitatea pierdută a creștinătății. Nu cerem nimic absurd sau revoltător, doar intensificarea dialogului panortodox și interconfesional, sabotat de Moscova, care însă continuă în surdină.

Deci, liniștiți-vă și nu mai mestecați propagandă putinistă: nu e nimic nou, nimic nefiresc, nimic scandalos în tot demersul nostru.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* EDITORIAL CARTIANU: Anchetarea lui Tolontan. Corespondență din pușcărie. Realitatea paralelă creată de RTV

Ce ascunde Guvernul PSD-PNL: coaliția se pregătește să piardă 4,5 miliarde de euro din PNRR, ca să păstreze pensiile speciale! Într-un act oficial se arată că România va primi în 2023 doar 1,9 din cele 6,4 miliarde euro

Circ pentru fraieri: coaliția PSD-PNL anunță „austeritate“, dar îl protejează pe Ciucă, premierul cu pensie specială + salariu la stat

Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură, după 16 luni de surghiun! A câștigat definitiv toate cele trei procese cu CSM

Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

Avocatul Piperea, portavoce a dezinformării în România, e șocat: „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. Din 220 de studenți, azi au venit la cursul meu fix 2. Este un evident boicot”

PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here