A fost distrusă rețeaua criminală care folosea porturile ucrainene și pe cele românești pentru a tranzita 186 kg de heroină iraniană spre vestul Europei

0
775

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat pe site-ul său oficial că a fost distrusă rețeaua criminală care a folosit porturile ucrainene și pe cele românești pentru a încerca să tranziteze aproape 186 de kilograme de heroină de proveniență iraniană către statele din vestul Europei. Misiunea a durat mai bine de un an și s-a finalizat prin reținerea organizatorului traficului de droguri din România.

Această vastă operațiune specială a debutat în septembrie 2022, când SBU și Poliția Națională Ucraineană au săltat doi „curieri străini” de droguri la Odessa. Pentru a-și spori șansele de reușită, infractorii au ascuns marfa în cutii cu fund dublu, declarând că transportă 16 tone de curmale. Forțele speciale de la Kiev au anunțat că valoarea heroinei capturate ajunge la 11 milioane de dolari.

Angajații SBU au mai fost ajutați în finalizarea cazului de către Serviciul Vamal de Stat, organele de drept din Germania și România și de Europol sau Eurojust.

Făptașii riscă până la 12 ani de închisoare. Ucrainenii subliniază că o anchetă paralelă legată de capii arestați ai bandei se desfășoară în prezent și în țara noastră.

Vă prezentăm comunicatul emis de SBU pe site-ul său oficial la data de 13 octombrie 2023.

„Făptuitorul a dezvoltat o rută de transport maritim de droguri prin portul Odessa, iar după blocarea acestuia în legătură cu agresiunea Federației Ruse a folosit porturile României”

  • Cutiile cu curmale iraniene în care era ascunsă heroina

    „Serviciul de Securitate al Ucrainei și agențiile de aplicare a legii din România și Germania au finalizat o operațiune specială în mai multe etape pentru a elimina un canal pe scară largă de contrabandă cu droguri grele din Iran către Uniunea Europeană.”

  • „Ca urmare a unor măsuri complexe care au durat mai bine de un an, s-a putut realiza nu doar blocarea canalului, ci și reținerea organizatorului traficului de droguri din România.”
  • „Operațiunea specială a început în septembrie 2022, când SBU și Poliția Națională a Ucrainei au reținut doi curieri străini de droguri la Odessa. Au încercat să tranziteze prin Ucraina către Europa de Vest cu aproape 186 kg de heroină iraniană.”
  • „Pentru a masca «marfa», atacatorii au ascuns-o în cutii cu fund dublu în care transportau 16 tone de curmale. Valoarea «lotului» de droguri confiscat a ajuns la 11 milioane de dolari SUA la prețurile pieței negre.”
  • „S-a stabilit că cei doi deținuți sunt membri ai unei puternice bande transnaționale de droguri. Pentru a-și expune organizatorul, care locuia într-una dintre țările UE, oamenii legii au efectuat acțiuni operaționale și de investigație suplimentare în cooperare cu partenerii europeni.”
  • „Potrivit anchetei, făptuitorul a dezvoltat o rută de transport maritim de droguri prin portul Odessa, iar după blocarea acestuia în legătură cu agresiunea Federației Ruse a folosit porturile României și a deplasat marfa în Ucraina pe uscat.”
  • „O anchetă asupra organizatorului reținut al unei bande de droguri este în desfășurare în România. Cei doi curieri ai săi, care au fost reținuți în Ucraina, au fost informați de anchetatorii SBU cu privire la suspiciunea în temeiul părții 3 a art. 305 din Codul penal al Ucrainei (contrabandă cu stupefiante, substanțe psihotrope, analogi sau precursori ai acestora sau medicamente falsificate în cantități deosebit de mari).”
  • „Instanța a ales pentru aceștia o măsură preventivă sub forma reținerii. Făptuitorii riscă până la 12 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Comisarul Berbeceanu îl ridiculizează pe Ciolacu: „Văd că v-ați umplut frigiderul cu suta aia!”. Festival de ironii și critici dure la postarea premierului despre cumpărăturile „consistente” făcute cu 100 de lei

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Vasile Bănescu către Mihail Neamțu: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul-simț”. Derivă totală a politicianului eșuat: zice că e „hărțuit” și „amenințat” de purtătorul de cuvânt al BOR

* EDITORIAL: Un caracter josnic

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

* VIDEO. Masacrul de la kibbutz: teroriștii Hamas au decapitat copii în casele lor! „În 40 de ani n-am văzut așa ceva. Mame, tați, copii, familii ucise în paturile lor, în sufragerie, în grădină”

* Ce poate face populismul dintr-un stat: șocantele asemănări între criza din Israel, descrisă de celebrul scriitor Yuval Harari, și situația în care a fost adusă România, în ultimii 10 ani, de guvernările Iohannis-Dragnea-PSD

* VIDEO. Opriți grupa! Fotografiați clasamentul! Anulați ultimele două etape: suntem pe primul loc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here